Kako uštedeti gorivo

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
Kako uštedeti gorivo



potrosnja.jpg

Cene goriva stalno skaču i mnogi vozači se pitaju kako bi mogli da

smanje taj ne tako mali trošak. Iz tog razloga želeli bismo da sa Vama podelimo par korisnih saveta koji će vam pomoci da ekonomičnije, a čak i bezbednije, vozite svoj automobil. Postoji mnogo načina da iz Vašeg rezervoara izvučete maksimum. Neki će od Vas tražiti veću ili manju promenu stila vožnje a neki samo da obratite pažnju na sitnice. U sledećem tekstu ćemo Vam predstaviti neke tehnike koje smo isprobali na putu i koje su nam donele značajne rezultate u pogledu ekonomičnosti.


Tehnička ispravnost vozila

Veliki uticaj na potrošnju ima tehnička ispravnost vozila. Tu pre svega mislimo na stanje motora, sistema oslanjanja i kočnica. Loša kompresija, loše ili staro ulje, neravnomerno kočenje, loši ili ispumpani pneumatici, a naročito prljav filter za vazduh samo su neki od uzroka povećane potrošnje. Zbog toga, kao i zbog bezbednosti i dužeg radnog veka vozila jako je bitno da Vaše vozilo redovno održavate u ispravnom stanju. Tehnički neispravno vozilo povećava potrošnju i do 15%.
Kočite pravilno

Vozilo troši najviše goriva pri ubrzavanju, a troši mnogo manje goriva kada se kreće konstantnom brzinom(zbog sile inercije koja ga vuče napred). To znači da je "nežna" vožnja ujedno i najekonomičnija. Nema nikakvog razloga da naglo ubrzavate da biste za koji trenutak naglo kočili. Ako se malo potrudite videćete da uopšte nije teško izbeći takve situacije, posebno u gradskim gužvama. Ako ste u gradu potrebno je samo da držite malo veće odstojanje od vozila ispred Vašeg i obratite pažnju na saobraćaj ispred Vas. Ako vidite da vozila ispred Vas(ne samo prvo, već i ona ispred njega) koče, ili se na semaforu pali crveno svetlo, nema poente ubrzavati. Samo pustite gas i vozilo ce se zaustaviti na vreme. Ovo ne samo da je ekonomično već je i mnogo bezbednije, a i semafori u gradu su uglavnom podešeni tako da se na sledećem semaforu pali zeleno svetlo za onoliko vremena koliko vam je potrebno da do njega dođete krećući se propisanom brzinom. Na otvorenom putu obično nema gužve ni semafora, ali je bitno obratiti pažnju na put ispred sebe. Ako nailazite na uzbrdicu ubrzajte pre nje, a ne dok se penjete. Ovim načinom vožnje možete uštedeti 10% do 20% goriva. Zapamtite, kad god naglo ukočite, bespotrebno ste potrošili gorivo.
Hibridni pogon

Ukoliko imate vozilo sa hibridnim pogonom, predhodno pravilo se na Vas odnosi još više. Hibridna vozila imaju mogućnost da energiju kočenja pretvaraju u električnu energiju koju će kasnije koristiti za kretanje. Ali to ne znači da ćete ako naglo kočite brže puniti baterije. Naprotiv, hibridni pogon radi tako što ukoliko je sila koćenja mala, umesto kočnicama ustvari kočite elektromotorom(koji se tada ponaša kao generator) koji svojim otporom okreteanja koči vozilo. To znači da je sila kočenja elektromotora ograničena i da ukoliko naglo kočite pale se kočnice i gubi se sva korist hibridnog pogona.
Brzina

Vozilo troši najmanje goriva kada se krećete konstantnom brzinom. Ovo u gradu i nije od neke koristi, ali na otvorenom putu se trudite da što manje menjate brzinu kretanja. Ako imate tempomat na vozilu koristite ga. Takođe, najbolje je voziti na srednjem broju obrtaja, što je objašnjeno u pravilu ispod.
Manelni menjač

Sa manuelnim menjačem je lako postići veću ekonomičnost vozeći na malom i srednjem broju obrtaja. Moderna vozila, a naročito sa modernim dizel motorom, sasvim dobro rade i ispod 2000obr/min. Naravno to ne znači da treba stalno gledati u obrtomer i menjati stepen prenosa na osnovu toga. Vozite po osećaju i potrudite se da ukoliko ne zelite da ubrzavate u skorije vreme prebacite u viši stepen prenosa. Ovo posebno važi za vožnju na otvorenom putu kada u većini slučajeva slobodno već od 60km/h možete prebaciti u peti stepen prenosa.
Klima uređaj

Ako ste nekada vozili vozilo sa slabijim motorom sigurno ste primetili kako snaga motora opadne kada uključite klima uređaj. To se dešava zato sto kompresor klima uređaja pokreće snaga motora u vozilu, što znači da motor troši više goriva kada je klima uređaj uključen. Naravno u letnjim vrućinama nema smisla gasiti klima uređaj, ali isto tako nema ga ni smisla koristiti kada nije preterano toplo. Kada parkirate leti, potrudite se da parkirate u hladu jer nećete morati da pespotrebno koristite klima uređaj kad se vratite, a i biće vam prijatnije i moći ćete ranije da krenete bez čekanja da se vozilo ohladi.
Smanjite težinu i otpor vazduha

Što je vozilo teže više mu snage(tj. goriva) treba da bi se kretalo. Takođe, svi moderniji automobili su dizajnirani da budu što je moguće više aerodinamični tj. da stvaraju što manje otpora kada se kreću kroz vazduh. Sve što dodate na vozilo remeti normalan protok vazduha pri kretanju i tako povećava otpor, a samim tim i potrošnju. Dakle, izvadite iz vozila sve sto Vam nije potrebno, i skinite krovne nosače za prtljag kada ih ne koristite. Ako vučete prikolicu bilo bi pametno napraviti ili kupiti spojler koji ide od krova vozila do prikolice čime se smanjuje otpor vazduha a samim tim i potrošnja opada za oko 10%.
Zatvorite prozore

Pri većim brzinama otvoreni prozori remete normalan tok vazduha oko vozila i povećavaju potrošnju. Tako da je pri većim brzinama bolje koristiti ventilaciju.
Pneumatici

Napumpajte pneumatike na fabrički propisanu vrednost. Ispumpani pneumatici povećavaju otpot kotrljanja točka i samim tim i potrošnju. Takođe postoje i pneumatici dizajnirani tako da štede gorivo(imaju manji otpor). Nemojte voziti leti sa zimskim pneumaticima i obrnuto. Letnji pneumatici su pravljeni za leto, a zimski za zimu. Ako ih koristite suprotno, vozilo će trošiti više goriva, sami pneumetici će se trošiti brže, a i sto je najvaznije ugrozavate sopstvenu bezbednost kao i bezbednist ostalih učesnika u saobraćaju.
Rad motora

Kod novijih vozila zagrevanje motora u mestu je potpuno nepotrebno. Upalite vozilo i krenite. Kod starijih vozila, ugasite sauh čim pre.
Mitovi o potrošnji

Mit: Nema potrebe gasiti motor ako stojite u mestu duže vreme, jer će ponovno paljenje potrošiti mnogo više goriva.
Istina: Većina vozila kod paljenja potroši goriva kao za rad u mestu u trajanju od oko 30 sekundi. Dakle, ako stajete na duže od toga, svakako je preporučljivo ugasiti motor.

Mit: Poželjno je na nizbrdici ubaciti u neutralan stepen prenosa ili ugasiti motor.
Istina: Novija vozila sa "injection" sistemom ubrizgavanja automatski gase dovod goriva kada se motor kreće uz pomoć inercije, sto je i jako lako proveriti ako imate "board computer". Ako ubacite u neutralni stepen prenosa, motor se više ne pokrece preko točkova nego troši gorivo kao da stojite u mestu. Kod starijih vozila je potpuno isto da li ste ubacili u neutralan stepen prenosa ili ne pošto motor u oba slučaja troši goriva kao da stojite u mestu. Dakle, ako vozite velikom nizbrdicom najpametnije je ubaciti u stepen prenosa koji odgovara brzini kojom vozite.
Gašenje motora na nizbrdici je toliko nebezbedno zbog gašenja servo kočnice, mogućnosti zaključavanja volana i nemogućnosti da odreagujete na nepredviđene situacije da o tome ne vredi ni pričati.


Preuzeto sa auto-delovi.org
 
Član
Učlanjen(a)
12.09.2010
Poruka
4
Klima uredjaj bez problema dize potrosnju za oko 1L
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
07.01.2010
Poruka
9
sto se tiče uštede goriva ugradite hidrogeni generator i smanjićete potrošnju za sigurnih 25%,a sa elektronikom i do 50%
 
Član
Učlanjen(a)
01.02.2010
Poruka
64
sve to stoji od ranije nego da li iko primecuje da u rezervoare staje vise goriva nego ranije cak i 10posto vise od fabricki propisane zapremine rezervoara,dal dolazi do istezanja materijala posle deset godina
 
Član
Učlanjen(a)
24.08.2010
Poruka
34
sve to stoji od ranije nego da li iko primecuje da u rezervoare staje vise goriva nego ranije cak i 10posto vise od fabricki propisane zapremine rezervoara,dal dolazi do istezanja materijala posle deset godina


E, svaka ti čast! Alal vera za naučno (fizika) objašnjenje! A šta kažeš na psihološko objašnjenje da je se pohlepa rastegnula (uvećala)?

Dodato posle 7 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Hoću da postavim pitanja svim članovima srpskog foruma u vezi sa hho (ili hifdrogen) generatora:

1. Da li neko može da da neku relacijsku vezu kako zavisi količina oslobođenog hho gasa od: jačine struje, napona i površine elektroda. Znam za zakon da elektroliza vode zavisi isključivo od jačine struje i vermena protoka struje?
2. Koliku su stvarnu uštedu u potrošnji goriva izmerili kod ugradnje hho generatora?
3. Da li se vek trajanja akumulatora znatno smanjio posle ugradnje hho generatora?

Molio bih da se jave oni koji su to zaključili (tj. izmerili i izračunali) isključivo na svom uređaju i isključivo sopstvenim merenjem.

Nisam fizičar, nisam hemičar, nemam iskustva s ovim (lekar sam).

Pozdrav svima.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
26.04.2011
Poruka
277
sve to stoji od ranije nego da li iko primecuje da u rezervoare staje vise goriva nego ranije cak i 10posto vise od fabricki propisane zapremine rezervoara,dal dolazi do istezanja materijala posle deset godina

Koliko puta sam primetila da sa istom kolicinom goriva pri istim uslovima ne predjem istu udaljenost!Pitanje je kako su kalibrirani uredjaji na pumpama i da li je kvalitet goriva isti? A znamo svi odgovor cini se....
 
Natrag
Top