Kako su se raspali neki legendarni bendovi

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
BLONDIE

Raskidu benda prethodila je negativna atmosfera nakon izlaska loše ocenjenog albuma „The Hunter“, ali i činjenica da je seksepilna pevačica Debi Hari dobijala veću medijsku pažnju od ostalih članova benda. Takođe, njen partner i član benda Kris Stejn zbog bolesti je morao da napusti bend, pa su tako „Blondie“ obelodanili da prestaju s radom. Uprkos tome, Kris Stejn i Debi Hari ostali su zajedno i 1996. godine počeli da kontaktiraju sa starim članovima zbog ponovnog okupljanja. To je isprovociralo stare članove Harisona i Infantea da podignu tužbu protiv njih zbog korišćenja imena „Blondie“. Uprkos tome, „Blondie“ je 1999. snimio pop album „No Exit“, a krajem 2003. održali su i koncert u Beogradu.

PINK FLOYD

Originalni frontmen benda Sid Baret napustio je grupu 1968. godine jer je oboleo od mentalne bolesti uzrokovane konzumiranjem najrazličitijih vrsta droge. Rodžer Voters napustio je bend 1985. godine, nakon izdavanja albuma „The Final Cut“, koji je delovao kao njegov samostalni album. Ubrzo su usledile i tužbe Votersa, uvređenog zato što je bend i dalje koristio isto ime, što govori da se bend nikada nije u potpunosti raspao, ali je na višegodišnjoj pauzi. Na velikom londonskom koncertu „Live 8“, bend je prvi put nakon 24 godine stao na pozornicu zajedno s Votersom, ali radilo se zaista o samo jednom okupljanju za specijalnu priliku. Uprkos ponudi od 250 miliona dolara za jednu povratničku turneju, članovi „Pink Flojda“ nemaju nameru da se ponovo okupe.

RAGE AGAINST THE MACHINE

Energični bend stekao je svetsku slavu devedesetih godina, a onda je 2000. frontmen Zak de la Roha izjavio na MTV-ju da napušta bend koji više nema zajedničku viziju. Ostavljeni članovi benda sprijateljili su se ubrzo sa Krisom Kornelom iz „Soundgardena“ i napravili uspešan bend „Audioslave“. Konstantno je stara postava RATM dobijala primamljive ponude s ogromnim brojem nula samo da bi se ujedinila, ali sve je bilo uzalud do ove godine, kada su nastupili zajedno na festivalu „Koačela“. Sa namerom da odsviraju samo jedan koncert, „Rejdž“ su uspeli na pozornici da iskritikuju Buša i razljute En Kulter, poznatu konzervativnu kolumnistkinju, pa su valjda shvatili da je njihovo vreme opet došlo.

SEX PISTOLS

Razlog početka raspada jednog od najuticajnijih pank bendova svih vemena bio je basista Sid Višiz. Njegova zavisnost o svim mogućim drogama i nepredvidivo nasilno ponašanje doveli su do situacije da ga Džoni Roten jednog dana nazove čistim potrošačem prostora, a zatim se posvađa sa menadžerom Malkolmom Meklarenom i napusti bend. Roten je odlazak objavio 1978. godine, dok se bend nalazio na turneji u Kaliforniji, pa je iskoristio priliku i svog već bivšeg kolegu izbacio u Los Anđelesu bez novca za povratak u Englesku.

TALKING HEADS

Bend koji je na vrhuncu popularnosti bio sedamdesetih i osamdesetih godina najviše problema je imao sa frontmenom Dejvidom Birnom. Od izlaska albuma „Naked“, Birn je svoje kolege držao na ledu radeći na samostalnoj karijeri, i to je trajalo do 1991. godine, kada se bend službeno raspao. Ostatak benda je 1996. godine snimio još jedan album bez Birna, a uz gostovanje Debi Hari. Birn je izjavio da su on i ostatak benda muzički miljama razdvojeni.

THE BEATLES

Poslednja zajednička godina za grupu „The Beatles“ bila je 1969., kada je Lenonu već bilo dosta Makartnija, Harison je bio ljut na čitav svet, dok je čitav bend (osim Lenona) bio ljut na Joko Ono, koja im je stalno visila nad glavom. Pol Makartni objavio je prekid 10. aprila 1970. godine, a bilo je potrebno još čitavih pet godina pravnih i sličnih zavrzlama da bi se bend razišao.

THE PIXIES

Tenzije unutar grupe „Pixies“ rasle su proporcionalno brzo koliko je rasla i njihova popularnost. Često su se sukobljavali u javnosti, pa je tako jednom prilikom, na koncertu, frontmen Frenk Blek bacio gitaru na basistkinju Kim Dil.
Blek je obelodanio raspad benda 1993. godine u intervjuu koji je dao za Bi-Bi-Si, a tu vest je s ostalim članovima podelio nekoliko dana kasnije, kada im je poslao kratku poruku o razlazu.
Deset godina kasnije, Frenk je izjavio da će se bend ponovo okupiti i, zaista, sledeće godine „Pixies“ su održali veoma uspešnu povratničku turneju.

(blic)
 
Natrag
Top