Kako se zaštititi od komaraca prirodnim sredstvima

Učlanjen(a)
10.02.2014
Poruka
228
dolazi toplo vreme a sa njim i komarci, a sa njima nova opasnost- Zika virusi :

Zika virus
Polemika oko koje se digla prašina u poslednje vreme i tema koja je uzburkala javnost oko zika virusa, stvorila je dosta nedoumica i pitanja na temu komaraca i načina prenosa ovog virusa, koji je uzročnik oboljenja mikrocefalije kod novorođenčadi. Komarci su vrlo česti prenosioci raznih zaraznih bolesti i zaraza što je već opšte poznato.

U slučaju zika virusa, reč je o tropskoj bolesti koja je karakteristična uglavnom za toplije krajeve pošto su prenosioci ili vektori ove bolesti isključivo komarci iz roda Aedes a vrsta Aedes aegypti koja živi u predelima tropske klime, nema bojazni o nekom masovnom širenju ovog virusa na prostorima gde mi živimo. Naše podneblje nije prirodno stanište ove vrste komaraca pa je put prenosa ovog virusa sveden na mogućnost statističke greške.

Kako se prenosi Zika virus?
Osobe koje putuju u delove sveta gde je ovaj virus prisutan mogu biti zaražene, ali širenje virusa po povratku je nemoguće jer se virus ne prenosi kontaktom sa zaraženom osobom. Komarac vrste Aedes albopictus je prenosilac bolesti Groznica zapadnog Nila i on je iz istog roda kao i prenosilac zika virusa i prisutan je u Evropi.Prisustvo prenosioca zika virusa nije potvrđeno na prostorima evropskog kontinenta.

Prenosilac groznice zapadnog Nila je širem auditorijumu poznat kao tigrasti komarac koji je donešen na ove prostore trgovinskom razmenom slučajno trgovačkim kontejnerima u kojima je bilo zaostale slatke vode.

Uništavanje komaraca
Ipak populacija ovog komarca u našim krajevima nije velika jer mu trebaju specifični uslovi za razvoj. Nije isključeno da će komarac prenosilac zika virusa stići istim načinom u naš deo Sveta ali i u tom slucaju mogućnost prenosa virusa bi bila zanemarljiva, jer je ipak reč o tipičnoj tropskoj zarazi.

Svakako kod nas se dezinsekciji i suzbijanju komaraca daje veliki značaj. Komarci se suzbijaju organizovano i sistematski na većim površinama koje obuhvataju vodotokove i stajaće vode kada se daje akcenat na preventivno suzbijanje larvenih oblika, a potom uništavanje ili dezinsekcija protiv odraslih formi metodama zaprašivanja iz vazduha i sa zemlje.

Komarci svoj biološki ciklus mogu da zaokruže i u vrlo malim količinama vode pri odgovarajućoj temperaturi. Te količine vode mogu da budu barice i zaostala voda po raznim sudovima, kišnica koja se skuplja oko objekata pa čak i voda u saksiji na terasi. Bitno je zato stalno u nasem okruženju isušivati ovakva mesta.

Ko sme raditi dezinsekciju?
Sistematskom dezinsekcijom se bave firme koje imaju zakonom propisane tehničke i kadrovske uslove, ali suzbijane komaraca mogu da sprovode i pojedinci preparatima koji su dostupni u prodavnicama široke potrošnje, uz pravilno poštovanje upustava koja na njima pišu.
 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Napravite prirodan sprej protiv komaraca

Umesto kupovnih preparata, napravite sami sprej na prirodnoj bazi, koji je bezbedan po zdravlje i efikasno tera dosadne insekte

pbWCO5T.jpg


NE možete da pobegnete od komaraca, jer je ovo njihovo vreme i pogoduju im česte kiše, ali možete da se odbranite od njihovih ujeda. Umesto kupovnih preparata, napravite sami sprej na prirodnoj bazi, koji je bezbedan po zdravlje i efikasno tera dosadne insekte.

Potrebno vam je 1/2 l alkohola, 100 g karanfilića i 1 dl eteričnog ulja (ruzmarina, badema ili lavande), jer od njihovog mirisa komarci beže.
Isitnite karanfilić i potopite u alkohol, poklopite i ostavite da odstoji, s tim što je važno da smesu mešate ujutru i uveče. Posle četiri dana dodajte ulje, dobro promućkajte i sipajte u bocu sa raspršivačem. Dovoljno je da nekoliko kapi prsnete na telo, utrljate u kožu i komarci će vas zaobilaziti.

(Novosti)
 
Natrag
Top