Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Kako se priključuje na vertikalnu kanalizacije

  • Začetnik teme dvojkan
  • Datum pokretanja
dvojkan

dvojkan

Da li neko zna kako se može otvoriti vertikalna cev na kanalizaciji u stambenoj zgradi i priključiti se sa novom instalacijom ako se radi sa pvc cevima.
 
jolemisa

jolemisa

Član
jesu li cevi vidljive,ili su zamazane betonom ili plocicama?
 
dvojkan

dvojkan

vidljiva je vertikala na koju treba da se priključim, zanemario bih staru instalaciju da ne razbijam beton pošto su podne cevi stare instalacije u betonu poda a međuspratne ploče su debele pa se cevi ne vide ni na plafonu. dakle radi se verovatno o "avramenko" ploči (stara gradnja iz 60tih god). Mene zanima da li se vertikala (koja je zajednička za sve spratove) može bušiti i kako i čime pa da se tu priključim? Cevi stare instalacije su olovne pa tu više sve teže prolazi voda .
 
jolemisa

jolemisa

Član
Ako je tak,cevi su gusane(Tučane).Njih je tesko izbusiti.Trebaju ti dobre burgije i dobra busilica,ne hilti.Moze,ali veoma polako,a tesko.Treba paziti da ne cikne cev koja se busi.Kod mene je olovna cev samo na lavabou.Sipam povremeno Sonu kiselinu,a imam ventilator-aspirator,koji sam ugradio na prozor.Posto imam Tus kabinu i tu povremeno sipam kiselinu,a i u sudoperu,jer sam joj sproveo odliv iza slivnika tus kabine.Pa radi masnoce,treba povremeno.mada mi je na tu liniju prikljucena i ves masina,tako da posle pranja vesa,vruca voda pomaze da se ta masnoca ne skuplja.U svom kupatiu mozes praviti razne izmene,ali na zajednickoj vertikali,treba voditi racuna
 
Poslednja izmena:
dvojkan

dvojkan

Ne pomaže nikakva kiselina niti vrela voda pa čak ni sajla, izgleda da se nešto deformisalo u olovnim cevima i ima nekih prepreka. Ostalo je samo zamena instalacije ali nisam siguran kako je rađeno da li olovne cevi idu do nekih gusanih sa manjim prečnikom pa da tražim te ili olovne idu sve do glavne vertikale, a to mogu da utvrdim tek kad počnem da razbijam zidove i beton. Zbog toga me zanima kako se buši ali i kako se priključuje kasnije na tu rupu nova cev, da li se lepi nekim lepkom , silikonom ili čime ?
 
jolemisa

jolemisa

Član
Ne idu direktno u vertikalu,vec u cev od kada do wc solje.Lavabo je obicno izmedju i tu je prikljucak.to ako budes radio moze i plasticnim.Samo mora dase lupa i zid,sto i nije veliki problem,a za pod,ako je teraco ima da se stima dosta.Ako ne moze saljla,ja bi probao sa pocinkovanom xicom 3,5 mm,samo napravis kuku na vrhu.Ako nije zacepljeno na pocetku,jer tu ima krivina,onda je doli do poda,jer je tu savijena pd 90 stepeni,a znas kada se olovna cev savija,ona se tu suzava.zato bi sa zicom mozda mogao da probas.nemoj samo kuku da ostavljas siroko skupi je samo da se ne sastavi i ona ce pri izvlacenju da cisti cev,ako prodje na krivini do poda,cimaj tu vise puta napred,nazad.I posle pusti vodu,moze i hladna,sa nekim srevom.Prvo manji mlaz,pa ako bude prolazilo dobro,malo pojacaj.ako si gadljiv,onda nadji nekog ko moze to da odradi.
 
jolemisa

jolemisa

Član
Slusaj sada sam nesto gledao kod mene i razmisljao.Dole olovna cev ulazi u koleno tučane cevi.Ako ti stvara veliki problem.Obij malter i izvadi olovnu cev,pa ubaci plasticnu,i gore koleno,pa sifon ili crevo,sta vec stoji ispod lavaboa.pre nego sto zamenis cev sipaj sone kiseline,za svaki slucaj dole u koleno tučane cevi,jer se mozda tu nakupilo kamenca i krecnjaka.Dok ti bude otvoreno,probaj sajlu provuci na obe strane i procisti malo,vajdica je i bices miran dugo posle.jedino ti jos treba,malo peska jedinice i kreca,ako mozes da nadjes negde gasenog,ako ne onda ima po ovim radnjama da se kupi krec u prahu od 5 kg,nemoj cemen,jer ce stalno da se pojavljuju pukotine,na malteru.
 
dvojkan

dvojkan

ako bi bilo da olovna ulazi u tučanu onda bi to bilo dobro ali mi nije jasno jer sajlu od 3 metra kad proguram celu trebalo bi da je prošla olovnu i bilo šta da se nalazi u njoj, ali ne, i posle sajle teško odlazi voda. izgleda da mi nema druge nego razbijati od početka pa da vidim na šta ću naići. <Hvala na savetima
 
jolemisa

jolemisa

Član
Sta imas Sifon ili rebrasto crevo na lavabou.Pretpostavljam da je problem na lavabou.Kako ti otice voda iz kade,mozda kad gurnes sajlu ode prema kadi,a zagusenje je prema wc solji.
 
dvojkan

dvojkan

ne otiče voda ni od kade ni od sudopere a lavabo nemam, tako da je problem u cevima.
 
Top