Šta je novo?

Kako se boriti protiv krilatih nametnika na pčelinjaku: STRŠLJENOVI I OSICE NE MOGU ODOLJETI SIRĆETU

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Ljeto je period kada na pčelinjacima zapažamo povećan broj osa i stršljenova. Dok ovi prvi kradu med, a mogu predstvaljati i potencijalnu opasnost za širenje određene zaraznu bolest u pečlinjoj zajednici, stršljenovi love pčele i jedu ih.

 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Prema literaturnim podacima samo tokom jedne sezone stršljenovi mogu uništiti gotovo trećinu pčelinje kolonije. Iz ulovljene pčele odrasli stršljen siše prikupljeni nektar, a ostatkom sažvakane pčele hrani mlade ličinke. Stršljenovi nerijetko mogu ugroziti i život pčelara, jer neki od njihovih ubuda mogu završiti smrtonosnim ishodom.

Praksa je pokazala da se protiv osa i stršljenova najbolje boriti na način da pronađemo gnijezdo i spalimo ga, te postavljanjem mamaca. U plastičnu bocu ulijemo mješavinu jabučnog sirćeta do pola boce, ili manje. Iznad nivoa sirćeta izbušimo nekoliko rupica veličine stršljena.

Pčele neće zbog odbojnog mirisa ulaziti u bocu, dok će stršljeni i osice namamljeni lakom hranom ući u bocu iz koje neće moći izaći, te će se utopiti u sirćetu.
 
Top