Kako savršeno fotografisati pejzaž?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Kako savršeno fotografisati pejzaž?

Letovanja se bliže, a vi sigurno priželjkujete da po povratku pokažete prijateljima i rodbini lepe fotografije sa odmora. Evo nekoliko saveta pomoću kojih ćete "fotkati" kao profesionalac.


12230636714e05ce6d4d306957057235_orig.jpg


1. Ne morate sve da obuhvatite kadrom

Kada fotografišete pejzaž, ne morate se truditi da ga obuhvatite celog. U tom slučaju, ni jedan detalj se neće dobro videti, a slika neće delovati uzbudljivo. Izdvojte one detalje koji dočaravaju sredinu koju slikate, i koji dopunjuju panoramski izgled.

Važno je, međutim, da postoji tačka koja će držati pažnju posmatrača.

2. Pazite na liniju horizonta

Linija horizonta mora da bude ravna na slici. Izbegavajte da slikate nebo u krupnom kadru ukoliko nema oblaka ili zanimljivih detalja poput ptica, te ga stavite u gornju trećinu kadra.

Ukoliko želite da naglasak bude na nebu, onda linija horizonta treba da bude na donjoj trećini fotografije.

3. Oštrina i fokus

Kako biste napravili oštru sliku, vodite računa da koristite veliku blendu, a u uputstvu možete da pročitajte i kako. Kombinujte otvor blende sa ISO podešavanjem, i razmislite o korišćenju stativa zbog stabilnosti.

4. Vodite računa o detaljima

Kada gledate u sliku ne primećujete samo glavne stvari na njoj, već i detalje poput kontejnera, javnog toaleta ili slično, zato vodite računa da vam takvi detalji ne ulaze u kadar.

5. Pazite na svoju senku Kada slikate na suncu, u kadar lako može da upadne i vaša senka koja će pokvariti fotografiju.



B92
 
Natrag
Top