Kako sa decom pričati o smrti?

TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.433
[h=1]Kako sa decom pričati o smrti?[/h]Smrt je jedina izvesna stvar u životu. Ipak, deci je često neshvatljiva, pa mnogi roditelji pokušavaju da ih zaštite na sve moguće načine.

7598621014ed8ed36ec3bb544989162_orig.jpg


Najlakše je reći da je pas pobegao ili da se deka odselio. Ovakva objašnjenja uvek zvuče bezbednije kada su mala deca u pitanju. Međutim, iskrenost je najvažnija.

Deca mogu da razumeju šta je smrt ako im se objasni na pravi način. Ona ih u tim godinama ne plaši. Zato je važno naučiti ih da to nije loša stvar.

Poslužite se crtanim filmovima

U skoro svakom Diznijevom crtaću neko umire – Bambijeva mama, Simbin tata, Nemova mama... Likovi su često siročići. Zato bi Dizni mogao savršeno da posluži kao uvod u priču o smrti.

Govorite istinu

U slučaju da nastupi nečija smrt, nemojte da lažete. Iskoristite to kao mogućnost da objasnite šta je smrt i zašto se dešava. Pokušajte da verska ubeđenja ne petljate u priču i držite se činjenica. Ovo je ozbiljna tema i nisu velike šanse da vas dete odmah razume. Međutim, dobra je polazna tačka za sve kasnije situacije u životu.

Neka vide šta se dešava posle smrti

Dozvolite detetu da prisustvuje sahrani. Čak i za kućne ljubimce možete napraviti male sahrane. Smrt mora da rastuži i to je u redu. Tada možete i da pustite neki od gore spomenutih crtanih filmova i da istaknete kako život ide dalje.

B92
 
Član
Učlanjen(a)
20.07.2009
Poruka
69
Crtani film i sahrana su dve potpuno razlicite stvari. Mislim da je bolje pustiti da dete tokom odrastanja postepeno shvata realnost. Malo dete ce prirodno postavljati brojna pitanja, dobice razne odgovore, koji ga mogu uplasiti.
 
Član
Učlanjen(a)
12.08.2009
Poruka
10
Mislim da oni crtace shvataju na potpuno drugaciji nacin.... Kako detetu objasniti da te osobe vide nema, jer svako sledece pitanje je:"A gde je otisao-la?" Ipak je najbolje da oni to sami sa godinama shvate.
 
Član
Učlanjen(a)
15.08.2012
Poruka
48
Mah da..
Treba izbjegavati te teme sa malom djecom jer svakako ne razumiju.. kasnije će godinama shvatiti kao i sve ostale bitne stvari
 
Član
Učlanjen(a)
11.03.2010
Poruka
34
U " Zemlji pre vremena" Putov deka umire, a baka dinosuarus objašnjava da je to sve deo velikog životnog ciklusa. Ok je pričati o umiranju sa decom ako je neko iz porodice veoma bolestan ili je preminuo. Za ljubimce uvek možete da kažete da su pobegli, odleteli, da su ih ukrali lopovi. Smrt je za decu prilično apstraktna svar i zato je se ne plaše, dok su sahrane, razgledanje umrlih, kremacije potpuno drugačije stvari koje će decu pre istraumirati nego što će ih pripremiti na neminovnost života.
 
Natrag
Top