kako puniti mobilni uredjaj

Učlanjen(a)
04.12.2015
Poruka
71
Da li pomalo ili pustiti da se poptuno isprazni baterija ili dodje na 10%
Koji nacin produzava vijek bateriji?
Da li je pametno ostaviti ukljucen mobilni na punjacu cijele noci?
 
Član
Učlanjen(a)
13.10.2009
Poruka
1.294
Ove litijumske ne valja pustiti da se potpuno isprazne već ih valja puniti češće najkasnije kada dođu na oko 50%. Negde sam pročitao da ih ne valja puniti na maximum već ostavljati 10% lufta do maximum mada moje uvek punim na maximum i nisam primetio neku štetu. Moj HTC Desire drži a ušo je u 6 godinu.
Ne valja ih držati celu noć na punjaču ali i meni se desi ponekad da zaboravim tablet jer se sporo puni ali i on drži sada već četvrtu godinu. Sve u svemu uređaji imaju dobru optimizaciju od prepunjavanja tako da puni češće najkasnije na 50%.
 
Učlanjen(a)
13.03.2018
Poruka
496
Vala, kako negde navode, te ne prepunjavaj, te ne prazni do kraja, treba čovek da robuje jednoj bateriji.
 
Učlanjen(a)
13.01.2016
Poruka
275
Uz litijum-jonske baterije u uredjajima gde se koriste uvek postoji elektronika koja nadzire njihovo punjenje i praznjenje. Tako je u laptopovima, mobilnim telefonima, foto aparatima itd. Tako je i u snaznijim aparatima kao sto su Li-Ion busilice, elektricni skuteri, Tesla auto itd. Ta elektronika ne dozvoljava da se baterije prepune niti da se isprazne ispod dozvoljenog nivoa. Ta elektronika se zove BMS, sto je skracenica od Battery Management System. Kao primer i opis njenje funkcije vidi:

Kod:
https://www.ebay.com/itm/1S-2S-4S-3S-5S-PCB-BMS-Protection-Board-For-18650-Li-ion-Lithium-Battery-Cell/192266841159?hash=item2cc3ff2c47:m:m39Wvb562PULbdHPwx6AqgA&var=492197079736&_sacat=0&_nkw=bms&_from=R40&rt=nc&_trksid=m570.l1313

Ovde je u ponudi familija BMS modula zavisno od toga koliki je ukupni napon baterija i kolika je predvidjena maksimalna struja praznjenja. Kliknite na strelicu na dole u polju "Type", pa ce te videti sav izbor. Skrolujte dole do tabele pa ce te videti da modul stiti bateriju od prepunjavanja, prevelikog praznjenja, prevelike struje potrosnje i kratkog spoja.

Tu su prikazani snazniji moduli, ali budite sigurni da i u telefonima postoji takav sklop, samo mnogo manjih dimenzija, primeren naponu i struji u mobilnom telefonu. Bez njega svaki vlasnik mobilnog bi ga ili prepunio ili ispraznio ispod kriticne vrednosti i baterija bi propala. Zato mirno spavajte dok vam se mobilni puni jer kad se probudite punjac ce biti prikljucen, ali to ne znaci da punjenje i dalje traje. BMS ce nadzirati proces i stopirati punjenje kada za to dodje trenutak. Takodje, ne brinite da li ste bateriju previse ispraznili, BMS brine i o tome umesto vas.

Dakle, opusteno, punite i praznite telefon koliko i kad god vam volja jer elektronika zvana BMS brine o bateriji. Litijum jonske baterije nemaju memorijski efekat, tj. na njihov vek ne utice ucestalost punjenja i vasa odluka da li cete ih dopunjavati kad se isprazne na na primer 80% ili 20%. Sva ta prica o vasoj brizi o baterijama se nasledila od starijeg tipa punjivih baterija, nikl-kadmijumskih, pa cak i olovnih, kod kojih je covek zaista trebao da brine o tome koliko ih puni ili prazni.

Nadam se da sam vam ovim tekstom eliminisao strah da nesto pogresno radite sa vasim mobilnim, ali i svim ostalim uredjajima sa litijum jonskim baterijama.
 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top