Kako proceniti godište vašeg automobila

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Kako proceniti godište vašeg automobila


Blic |




Kupovina polovnog automobila sa sobom donosi brojne rizike. Jedan od njih je svakako i starost automobila koja ne mora nužno biti ono što prodavac tvrdi. Zato vam sajt Mojauto - Auto oglasi, polovni automobili, vesti, testovi daje par saveta kako da sami utvrdite kada je automobil napravljen.


237436_bubanjpotokfoto03dusanmilenkovic_f.jpg

Broj šasije kod nekih modela krije ono što proizvođači nazivaju modelna godina

Ovo je problem ne samo kupaca polovnih već i novih automobila. Naime, često se dešava da prodavci prećute da je navodno nov automobil koji su vam prodali ustvari na raznim placevima ležao godinu dana, možda i duže. O polovnim automobilima da ne pričamo, tu su mogućnosti za falsifikovanje godišta ogromne.


Ipak, postoji nekoliko načina da se indirektno utvrdi koje je godine automobil zapravo napravljen, a to je proverom datuma proizvodnje njegovih pojedinačnih komponenti, savetuju na sajtu MojAuto.rs. Treba uzeti u obzir da se lako može desiti da pojedine komponente nose različite godine proizvodnje, naročito ako je vozilo sklapano početkom godine.


Na pojasevima za vezivanje, u blizini kopče prišivene su etikete. Na njima se, osim podataka o sertifikatu i zemlji u kojima su napravljeni pojasevi nalazi i datum proizvodnje.

Ispod plastičnog poklopca sa unutrašnje strane vrata prtljažnika nalazi se nalepnica na kojoj je, između ostalog utisnut datum proizvodnje. Podaci su dati u obliku tabele na kojoj je tačkama ubeležen odgovarajući datum.

Još jedno mesto koje retko ko proverava krije datum proizvodnje – kućište osigurača. Osim shematike rasporeda osigurača dat je i datum proizvodnje.

Broj šasije takođe kod nekih modela krije ono što proizvođači nazivaju modelna godina. Ovaj podatak nalazi se na desetoj poziciji u okviru broja šasije, a ne treba ga mešati sa godinom proizvodnje jer, primera radi proizvođači automobila vozila napravljena u poslednjoj četvrtini 2006. godine računaju kao 2007. modelnu godinu.

Čak i posuda tečnosti za pranje stakala ima datum proizvodnje. Utisnut je u bočnu stranu, a strelica ukazuje na mesec i datum proizvodnje.

Poklopac rezervoara je još jedno mesto na kome se može pronaći datum proizvodnje. Sa unutrašnje strane bravice nalaze se cifre. Prva cifra označava godinu, dok druga označava nedelju proizvodnje.

Kućište filtera vazduha još je jedno mesto na kome smo pronašli datum proizvodnje.

Čak i takozvana DOT oznaka na pneumaticima ukazuje koje su godine gume proizvedene, pa vam i to može biti indikator goddišta automobila ukoliko kupujete novo vozilo ili ukoliko ih vlasnik nije menjao.






 
Natrag
Top