Kako prevazići najčešće SEO izazove

Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
209

Kako prevazići najčešće SEO izazove​

devojka-sedi-za-racunarom-sa-olovkom-u-ustima.jpg


SEO je kreativna digitalna disciplina prepuna izazova. Oni koji se bave ovim poslom, znaju da se često dešavaju stvari koje su potpuno van vaše kontrole. Suočavate se sa novim situacijama koje nikada ranije niste videli. A kada naiđete na problem, prvo što treba da uradite je da ga dijagnostifikujete na osnovu, ponekad i više desetina različitih faktora. Zato ćemo se u ovom tekstu baviti upravo temom – kako prevazići najčešće SEO izazove.


Pa zato, ako krećete na ovo putovanje, naoružajte se strpljenjem i po potrebi ponavljajte seledeću molitvu (ili možda mantru):


„Bože, daj mi snage da prihvatim ono što ne mogu da promenim,


Hrabrosti da promenim ono što mogu,


I mudrosti da razlikujem jedno od drugoga“.



Pa polako i bez nervoze krenite, jer „putovanje od 1000 milja započinje prvim korakom“...


U vezi sa pretragom, Google unosi na hiljade izmena svake godine


Google.jpg


Ta neuhvatljiva gospođa Google svake godine napravi na hiljade izmena, trudeći se da nam, dušica jedna draga, uvek izađe u susret. Zato stalno testira i pravi promene (ponekad i pometnju) u okruženju Google pretrage. Primera radi, po podacima iz 2021. godine, Google je sproveo više od 600.000 eksperimenata koji su doveli do više više od 4.500 promena u pretrazi, od kojih su neke u načinu na koji su rezultati pretrage predstavljeni, dok su druge vezane za algoritme za rangiranje. Cvrc!


Šta možete da uradite po tom pitanju? Očigledno, ne mnogo, jer ne možete da kontrolišete šta Google radi! Ali, možete da kontrolištete kako ćete odgovoriti na to. Najbolje što možete da uradite, za početak, je da istražite potencijalne promene. Svaki put kada postoji sumnja ili poznata promena, SEO industrija će je bez sumnje komentarisati. Zato se trudite da uvek budete u toku.


Ostanite na vrhu istraživanja industrije, a jedan od načina da to uradite je da pratite značajne promene algoritma. Mada, postoje i promene koje nikada ne dospeju na tu listu. Dva cvrca!


Još jedna stvar koju možete da uradite je da ne radite ništa. Naravno, ne mislimo da treba da odustanete, već samo da ne brzate. Sačekajte malo. Jer kada Google uvede promene, možda ćete videti da vaš saobraćaj i rangiranje variraju tokom nekoliko dana, a ponekad i nedelja. Zato sačekajte da vidite kako će se stvari odvijati, pre nego što počnete da podešavate bilo šta na svojoj web lokaciji, a u međuvremenu istražujte.


Jer Google ponekad prizna grešku, o da, dešava se i to, ma koliko da je teško poverovati. Zna gospođa Google da kaže da je pogrešila, da promena koju je uvela nije funkcionisala kako je očekivala, pa se vrati na verziju pre ažuriranja. I onda ispadne bolje što ništa niste menjali, jer biste u tom slučaju radili dupli posao. Kako naš narod kaže strpljen-spašen!


A konkurencija se uvek menja


do-something-great.jpg


U rezultatima pretrage, vaša konkurencija može biti izuzetno velika, jer to je svaka web stranica koja se prikazuje na prvoj stranici za vaše ciljane ključne reči.
Naravno, i to se stalno menja, jer nove web stranice se uključuju u trku svakodnevno. To vam je k'o Beogradski Maraton, gde jedan manji broj takmičara uvek trči ceo maraton, ali je mnogo više onih koji krenu, istrče koliko mogu, a onda izgube snagu i izađu. Dakle, praćenje konkurencije je posao bez kraja i konca.


Naravno, postoji nešto što možete da uradite, i to u ovom slučaju nije ni tako malo. Koristeći SEO alate, možete dobiti nepristrasnu sliku o tome ko je rangiran za vašu ključnu reč i različite elemente koji bi mogli da doprinesu tom rangiranju.


Jedino što treba da uradite je da budete manje nesavršeni u poređenju sa ostalima, tj. konkurencijom. Niko ne može da optimizuje za svaki faktor rangiranja u algoritmu, ali konkurenciju možete da nadmašite, uz malo kreativnog razmišljanja, i upornosti, naravno.


Ljubav je... pardon, testiranje je „u vazduhu“


Google-console.jpg


Dakle, za početak, unesete promenu na svoju web lokaciju, i pošaljete je Google-u. Onda se naoružate strpljenjem, pa čekate, i čekate, nadajući se da je vaša stranica dovoljno stabilna tako da možete da kažete da li je ono što ste uradili uticalo na vaše rangiranje.


Ovo je način na koji su SEO stručnjaci godinama testirali web lokacije, i teško da će se to ikada promeniti. Nemoguće je primeniti potpuno naučni pristup, kada je toliko mnogo varijabli van naše kontrole (mislite na konkurenciju, na pretraživače, na ponašanje pretraživača, itd). Dakle, testiranje koje puštamo u vazduh poput ptice, je jedna od onih stvari koje moramo da prihvatimo.


Šta može da se uradi? Pa, ne moraju sva testiranja da se obavljaju na ovaj način. Na primer, za testiranje brzine imamo brojne alate i podatke koji se upoređuju tokom vremena. A takođe, možete uraditi i neka kontrolisana testiranja. U slučajevima kada možete da eksperimentišete u kontrolisanom okruženju, samo napred! Uradite to, jer može da posluži i kao inspiracija za nešto novo.


Na primer, laboratorijsko okruženje ključno za rad na poboljšanju vaših rezultata, kada su u pitanju Core Web Vitals. Dobićete više varijacija u rezultatima, ali pruža trenutnu povratnu informaciju.


SEO strategija – promena po ključnoj reči


elementi.jpg


Svaka ciljna ključna reč u suštini je novi SEO projekat.
To je zato što će svaka ključna reč iza sebe imati drugačiju nameru – ono što pretraživač pokušava da postigne.


Na primer, termin „optimizacija pretraživača“ bio bi klasifikovan kao pretraga sa informativnom namerom, što znači da pretraživač verovatno želi da nauči šta je to i kako funkcioniše. Što znači da bi vaša stranica mogla da proizvodi veoma specifične informativne stranice na temu SEO optimizacije, da bi imala šansu da se takmiči. To i radimo, zar ne? Ovi blogovi su upravo to.


Google ima za cilj da razume nameru pretraživača za svaki upit. Dakle, svaka ključna reč u suštini ima svoj algoritam, i nijedna stranica rezultata pretrage neće biti ista. Ovo se odnosi na kontekst, na ono što se sa određene IP adrese najčešće pretražuje.


Ali, Google ponekad ima problem kada su u pitanju dvosmislene reči u pretragama, i često mu je teško da pruži najrelevantnije rezultate. Uzmimo za primer homonime. Homonimi su reči koje se pišu i izgovaraju isto, razlika je ponekad samo u akcentovanju, a imaju potpuno drukčije značenje. Recimo, reč „grad“, koja može označavati veće naseljeno mesto, a može i atmosfersku pojavu, tj. nepogodu, kada sa neba padaju kuglice leda.


Ili reč „kosa“, koja može biti ona na glavi koju friziramo, ali i alatka za košenje, ili poznati film Miloša Formana iz 1979. godine.

kosa.jpg



Kao što vidite, nije ni gospođi Google uvek lako.


Ali, postoji nešto što možete da uradite. Uverite se da su vaše web stranice relevantne za termin za pretragu, počev od istraživanja ključnih reči. Tokom tog procesa, odredićete nameru iza ključnih reči, konkurenciju koja se rangira za te ključne reči i vrstu sadržaja koji se rangira za njih.


Ovo će vam pomoći da kreirate tačan tip kvalitetnog sadržaja koji vam je potreban da biste ušli u onu pomenutu maratonsku trku, na način koji vam omogućava da budete među najboljima.


A da biste smanjili dvosmislenost i pomogli vašoj stranici da bude relevantnija za pretragu, možete koristiti strukturirane podatke, da biste pretraživaču razjasnili koja je vrsta informacija može pronaći na vašoj stranici. Pored toga, možete koristiti i srodne ključne reči.


I za kraj...


do-more.jpg


Jedno je sigurno, ako se bavite ovim poslom, nikada vam neće biti dosadno. Da, mnogo je toga što je van vaše kontrole, ali ima i dosta toga što jeste. Zato, ne odustajte!


Radite ono što možete da biste bili sigurni da su vaše web stranice relevantne i da su vaši sajtovi optimizovani za pretraživače i korisnike, što znači da će biti bolje rangirane u rezultatima pretrage. Nije lako pobediti divove u SERP-u, ali daleko od toga da je nemoguće. Da, provešćete mnogo vremena suočavajući se sa novinama, ali iskustvo će vas naučiti da se nosite sa njima, a mudrost koju ćete na tom putu steći pomoći će vam da istrajete, sačuvavši živce i dostojanstvo.


A kako se vi borite sa SEO izazovima? Imate li još neki savet? Podelite ga sa nama u komentarima, zajedno smo jači!


Fotografije: Unsplash.com

Autorski tekst: Jelena Todorović

Izvor: TeshaDesign
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top