Kako podesiti graficku kartu

Član
Učlanjen(a)
21.09.2012
Poruka
240
Kupio sam graficku karticu ''AMD Radeon R7 240'' pa me interesuje kako je podesiti u ''AMD catalist Control Centar'' za najbolje performanse.
Maticna ploca je ''MSI G41M-P26 (MS-7592)
Procesor ''DualCore Intel Core 2 Duo E4500, 2200MHz
Memorija 4000MB iskorisceno 3327MB
Instaliran Windows 8.1 32bit
Neznam dali jos nesto treba od podataka.
Interesuju me najbolje performanse i dali smem da podesavam GPU clock seting i Memori clock seting.

Član
Učlanjen(a)
18.06.2012
Poruka
1.272
Kupio sam graficku karticu ''AMD Radeon R7 240'' pa me interesuje kako je podesiti u ''AMD catalist Control Centar'' za najbolje performanse.
Maticna ploca je ''MSI G41M-P26 (MS-7592)
Procesor ''DualCore Intel Core 2 Duo E4500, 2200MHz
Memorija 4000MB iskorisceno 3327MB
Instaliran Windows 8.1 32bit
Neznam dali jos nesto treba od podataka.
Interesuju me najbolje performanse i dali smem da podesavam GPU clock seting i Memori clock seting.

Pa koliko ja znam ona je vec podesena na fabricke klokove posle instalacije drajvera i ccc!

E sad jedino ako hoces da je overklokujes?

Član
Učlanjen(a)
18.06.2012
Poruka
1.272
Da upravo to i pitam zato sto postoje opcije koje sam gore naveo.

Za pracenje komponenti u samoj igri mozes koristiti Msi Afterburner njega mozes skinuti odavde!

Kod:
http://gaming.msi.com/features/afterburner

Za njegovo podesavanje pratis ovaj tutorijal

Za overklok mozes koristitti Afterburner ili zvanicni amd trixx njega mozes skinuti odavde!

Kod:
https://www.sapphireselectclub.com/ssc/TriXX/TriXX.aspx

Za testiranje grafike da li je stabilan klok koristis ovaj program!

Kod:
http://www.ozone3d.net/benchmarks/fur/

Ja bih ti preporucio da kad overklokujes da sve radis u malim koracima na primer povecas
gpu i memori klok za 5% ili 10% pa testiras i sve tako!
Ako nisi nikad radio ove stvari onda pogledaj ovaj tutorijal!

Ps:Svestan si da nepravilnim overklokom mozes sprziti neku komponentu to jest grafiku!
Tako da sve ovo radis na sopstvenu odgovornost!

Da upravo to i pitam zato sto postoje opcije koje sam gore naveo.

Koje napajanje imas u racunaru?

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
28.02.2012
Poruka
5.205
Druže ne čačkaj ti puno oko grafike nego ti instaliraj 64 bitni sistem i instaliraj drajver koji ide za tu grafiku...Mislim da je Omega 14.12 zadnji koji je izašao. Rekao sam da 64 bitni sistem instaliraš da bi iskoristio sva 4GB rama koja imaš.

Član
Učlanjen(a)
21.09.2012
Poruka
240
Hvala na odgovoru. Sa drajverima js dosla i ova mogucnost da u ''AMD catalist Control Centar'' postoji mogucnost podesavanja.
Posto to nisam nikad radio zato i pitam za savet da nebih napravio neko cudo. Mislio sam da ovo nemoze da skodi i da ako je neko imao tog iskustva da da savet kako da postavim te opcije.
Malo mi je cudno da postoji ova opcija sa kojom kako si rekao ako nepostupam pravilno mogu da spalim graficku karticu.

AMD Over Drive.jpg

Član
Učlanjen(a)
18.06.2012
Poruka
1.272
Kao sto vec rekoh ides u malim koracima malo povecas pa testiras programom iz gornjg linka
ako je stabilna ne baca artefakte po e kranu onda opet malo povecas pa opet testiras i sve tako!
Ne rece mi koje napajanje imas?

Za amd vidi ovaj tutorijal!

Član
Učlanjen(a)
21.09.2012
Poruka
240
Hvala ti za ovo. Neznam tacno koje napajanje imam iskreno mrzi me da otvaram kuciste kompjutera, ali nema veze znam da napajanje nije neko posebno. Imao sam pre ove graficke kartice ''NVIDIA GE Force 8600GT'' koja je bila malte ne idealna iako je stara. Iskreno nevidim neke drasticne razlike izmedju ove dve kartice iako bi ova navodno trebalo da bude bolja. Probacu da uradim ovo sto si mi rekao pa kako bude a ujedno i da zavrsimo sa ovim. Inace hvala ti puno na ovim savetima.

Član
Učlanjen(a)
18.06.2012
Poruka
1.272
Hvala ti za ovo. Neznam tacno koje napajanje imam iskreno mrzi me da otvaram kuciste kompjutera, ali nema veze znam da napajanje nije neko posebno. Imao sam pre ove graficke kartice ''NVIDIA GE Force 8600GT'' koja je bila malte ne idealna iako je stara. Iskreno nevidim neke drasticne razlike izmedju ove dve kartice iako bi ova navodno trebalo da bude bolja. Probacu da uradim ovo sto si mi rekao pa kako bude a ujedno i da zavrsimo sa ovim. Inace hvala ti puno na ovim savetima.

Pa pazi ako je neko kung fu kinesko napajanje 350-400w kinesko na tom napajanju bolje nemoj pokusavati da radis overklok jer ako strada povuci ce jos nesto sa sobom maticnu proc grafiku itd!
Za stabilan overklok ti treba i solidno napajanje chiftek raidmax seasonik itd!
Jeste da ta grafa nije neki veliki potrosac vuce struju iz Pcie slota ali sa krstenim napajanjima se nikad ne zna!Ono moze da drzi par dana ili par meseci i od jednom puf ode i napajanje i nesto drugo pored toga jer nemaju nikakve zastite!

Član
Učlanjen(a)
21.09.2012
Poruka
240
Ma ne kompjuter ja fabricki (mana ika 5-6 godina) i nisam imao nekih velikih zamerki ali vreme cini svoje pa eto dosao je red i na graficku karticu.
Jednostavno video sam da postoje i ova podesavanja pa posto nisam bio siguran red je i da pitam. Inace Quronjino saobstenje nevredi jer verovatno nije video moju konfiguraciju ja imam 32-bitni sistem (mogu da stavim i 8GB memorije ali neocitava vise od 3GB). Ipak probao sam sa povecanjima od po 5MHz i za jedno i za drugo (neznam sta su to artefakti ali nevidim nikakav problem) i radi OK, a onda sam dodao jos po 5MHz i tu bi se zadrzao, jer cini mi se da sada sve radi brze a menije to OK i nebih da preterujem, kao sto rece da u suprotnom nebude nekih velikih da kazem SRANJA!!!

Natrag