Kako odabrati pravi sport za Vaše dete

Učlanjen(a)
10.02.2014
Poruka
228
Interesantan tekst o tome kako odabrati pravi sport za dete

Fizička aktivnost je izuzetno bitan faktor za zdrav psihofizički razvoj deteta, bez obzira na njihov uzrast. Zato je sport nešto što se i te kako preporučuje u procesu odrastanja jer pruža jedinstven kontinuitet aktivnosti.

Pored toga što će Vaše dete biti zdravo i srećno, redovni treninzi će mu omogućiti da nauči mnogo o saradnji i timskom radu, strpljenju, disciplini i što je najvažnije istrajnosti. Roditelji igraju veliku ulogu pri samom odabiru sporta, kada svoje dete treba da saslušaju i usmere na aktivnost koja će im pružiti najveće zadovoljstvo.

Postoje mnoge stvari koje treba uzeti u obzir, kao na primer pravo vreme da se otpočne sa treninzima, da li je dete više zainteresovano za individualne ili kolektivne sportove kao i koliko su predispozicije bitne za sam izbor. Nastavak teksta će Vam u velikoj meri pomoći u procesu odabira fizičke aktivnosti koja će najviše doprineti kako fizičkom razvoju Vašeg deteta, tako i razvoju njegove ličnosti.


Pravo vreme za početak
Da bi se uspešno bavilo bilo kojom sportskom aktivnošću, dete mora biti emotivno i fizički spremno. U većini slučajeva, deca pre šeste, pa čak i sedme godine nisu dovoljno zrela za treninge u klasičnom smislu te reči.

To znači da još uvek nisu dovoljno disciplinovana da prate instrukcije trenera, pažljivo slušaju i upamte šta se od njih traži, i da zrelo prihvataju i poštuju pravila igre. Malo starija deca imaju bolju koordinaciju pokreta i razvijeniju motoriku, tako da ako požurite sa upisom deteta na sport, to može biti opterećujuće i za vas, i za njega.


Predškolski uzrast je često najranije doba kada deca mogu uspešno da savladaju sve što se od njih traži u fuzičkom smislu i kada su dovoljno strpljiva da sačekaju svoj red i prate organizaciju treninga. Tada je odlično vreme za sportove kao što su tenis, fudbal, košarka i slično. Iako deca mlađa od šest godina treba da se bave sportom, ona ne treba da se takmiče već da se kroz sportske aktivnosti zabavljaju.

U ovom periodu treba razvijati ljubav prema sportu, decu ne treba prekoravati niti imati velika očekivanja. Atletika, plivanje i gimnastika su aktivnosti koje se preporučuju za mališane u ovom dobu.


Kako odabrati pravi sport
Detetovo interesovanje za sport ne treba ignorisati bez obzira na uzrast kada ga ono iskaže. Ako se interesovanje pokaže u ranom dobu, tačnije sa oko četiri ili pet godina, savetuje se da prventsveno proverite način i metode rada u određenom sportskom klubu.

Važno je da se sa decom radi na zabavan način kako bi usvojili osnovne sportske veštine. Sada imate priliku da svog predškolca upišete u škole sporta koje Vam daju veliki izbor aktivnosti, a dete uz adekvatno usmeravanje i pomoć može probati nekoliko sportova i videti šta je to što mu se najviše dopada.

Ukoliko se Vaš mališan opredeli za grupni sport kao što je fudbal, a Vi ste zabrinuti da će se povrediti, ipak ga pustite. Vežbaće sa decom istog uzrasta a iskusni treneri svakako prate svaki njihov korak. Pobrinite se da dete ima odgovarajuću opremu, pogotovo kada je u pitanju kvalitetna obuća i opustite se. Deca su na treningu aktivna i sigurna.


Šta ako se dete predomišlja?
Temperament deteta igra veliku ulogu u samom odabiru sporta. Neka deca će biti više naklonjena timskim sportovima, neka aktivnostima koja se fokusiraju na individualan trud. Međutim, nemojte se iznenaditi ako se dete predomisli i poželi da promeni sport posle nekoliko meseci.

Ponekad je potrebno i par godina da dete otkrije koji je to pravi sport za njega. Iz tog razloga, preporučuje se da sa sportskim aktivnostima krene što ranije kako bi se do svoje osme ili devete godine zadržalo na jednoj ili dve aktivnosti kojima će se potpuno posvetiti. Važno je istraživati sportove i sposobnosti i razviti ljubav prema fizičkoj aktivnosti.


Sportovi „za dečake“ i „za devojčice“
Iako su neki sportovi pretežno popularni među dečacima ili devojčicama, ograničenja ne postoje. Sve više devojčica se interesuje za fudbal, sve više dečaka za ples. U razgovoru sa svojom decom sportove nemojte okarakterisati kao „muške“ ili „ženske“, već predstavite aktivnosti tako da ne spominjete rod.

Oba pola su fizički jednako sposobna da se bave svim sportovima, i nema klubova koji novog člana neće primiti samo zato što je dečak ili devojčica. Uspeh u sportu nije definisan time, već predanošću, strpljenjem, strašću i ambicijom za uspehom.


Budite otvoreni sa Vašim detetom i ohrabrujte ga u njegovim izborima. Podržavajte njegove napore i trud, i usmerite ga tako što ćete ga bolje upoznati sa sportom za koji pokaže interesovanje.

Odvedite ga na par utakmica, nađite adekvatan video na internetu ili mu omogućite da porazgovara sa profesionalnim sportistom u određenoj disciplini. U svakom slučaju, najvažnije je da su mališani fizički aktivni, zdravi i srećni. Čak i ako ih put ne odvede do profesionalnog bavljenja sportom, deca će izrasti u zdrave i disciplinovane ljude.

Autorski tekst: Jelena Đurđević

Tekst je objavljen na portalu Srbijaspace.rs
 
Natrag
Top