Kako odabrati pravi grudnjak

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
27. 02. 2010 Press

Kako odabrati pravi grudnjak


Pogrešna veličina grudnjaka može da dovede do zdravstvenih problema. Primenite nekoliko jednostavnih pravila i za svoje grudi odaberite najbolje

grudnjak.jpg


Atraktivan donji veš nikada ne izlazi iz mode, ali pažnju pri izboru posebno grudnjaka treba najpre usmeriti na odgovarajuću veličinu. Žene često donje rublje biraju prema izgledu, ne vodeći računa o tome da neprikladan grudnjak može da dovede do zdravstvenih problema poput bolova u leđima i grudima, oštećenja kože, pa čak i alergijskih reakcija.
Upravo iz tog razloga Gil Alen, direktorka prodavnice luksuznog donjeg rublja „Majla", a podstaknuta istraživanjem da 80 odsto žena nosi pogrešnu veličinu grudnjaka, odlučila je da otkrije male tajne kako za svoje grudi nabaviti najbolji.
- Ako se grudnjak na leđima podiže prema gore, a korpe padaju prema dole, najverovatnije je reč o prevelikom broju - zaključuje Gil.
- Žene imaju grudi različitih oblika. Zato je neophodno grudnjak isprobati tokom kupovine, jer svaki dizajn i materijal mogu drugačije da prijanjaju - objašnjava Alen.
Ona dodaje da se prilikom probe treba nagnuti prema napred kako bi grudi bolje stale u korpe, a da bismo videli da li grudnjak dovoljno stiska potrebno je da se podignu ruke.
Donja ivica korpe trebalo bi da se drži usko uz telo, tako da ne klizi. Ona, naime, osigurava 80 odsto potpore grudima, ostatak otpada na bretele. Ako se tako dogodi da se bretele urezuju u kožu, postoji mogućnost da donja ivica nije dovoljno stisnuta, zbog čega se bretele zatežu kako bi podržale grudi.
Jedna od smernica je i posmatranje središnjeg dela grudnjaka, koji bi trebalo da leži paralelno na telu. Ako ne leži, razlog bi mogao da bude u tome što su korpe premale, objašnjava Gil Alen.
Alen dalje kaže da veliku pažnju kod kupovine brushaltera treba posvetiti boji.
- Treba se držati boje kože ili, pak, odabrati neku lepu boju i dizajn koji će se nazirati ispod odeće. Najbolja stvar kod donjeg rublja je što samo vi znate da ga imate, osim ako ne odlučite da ga pokažete - dodaje Gil Alen.



 
Član
Učlanjen(a)
16.08.2009
Poruka
932
zaista bi bilo lepo da smo mogli i neku slicicu da vidimo ...
 
Član
Učlanjen(a)
16.08.2009
Poruka
932
znaci li to da mozemo da dodajemo po neku fotku ispod originalnog teksta :dance2:smile3:blum3::???:
 
Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
Pet koraka do savršenog grudnjaka





Zbog tradicionalnog mjerenja 3/4 žena nosi pogrešan grudnjak. Proverite da li nosite pravu veličinu grunjaka u pet koraka.

news_11004.jpg


Tradicionalno merenje poprsja više se ne može primenjivati, jer se puno toga promenilo od 30-ih godina, kada se po
prvi put počelo koristiti, pokazuje studija Univerziteta Portsmout sprovedena na 45 žena.

Dosada se poprsje merilo tako da se meri širina ispod grudi i sam obim poprsja. Prvo merenje određujuje obim leđa, a razlika izmađu dva merenja - veličinu korpe.

Umesto toga žene bi grudi trebale da mere pristupom od pet koraka, tvrde stručnjaci. Trebale bi isprobati isti grudnjak, ali u različitim veličinama. Pri tom bi trebale proveriti dužinu bretela, oblik korpi, koliko dobro grudnjak izgleda na leđima, prijanjaju li košarice uz telo i je li traka ispod košarica priljubljena uz grudni koš.

Stručnjaci su otkrili da s tradicionalnom metodom leđa krivi 76 posto žena, a veličinu korpe potceni 84 posto njih. Zbog toga nose košarice
broj manje, a obim trake na leđima veći je od stvarne.

Osim toga, što su grudi veće, to je i pogreška veća. U više od tri četvrtine slučajeve žene koje se pouzdaju u tradicionalno merenje nose pogrešan grudnjak. Takođe, veličina grudnjaka varira zavisno od modela, ali i od PMS-a, jer su tada grudi veće nego inače.







24 sata.hr
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Vodič za pronalaženje savršenog brushaltera

Vodič za pronalaženje savršenog brushaltera

Verovali ili ne, bar 80 posto žena nosi brushalter neodgovarajuće veličine, što može da izazove loše držanje, neprijatan osećaj i da pokvari izgled kompletne figure. Evo šta je potrebno da bi vam brus stajao savršeno.

11793_brus_f.jpg
Ovaj video opisuje najčešće probleme sa neodgovarajućim brushalterima i nudi rešenja za njih:

1. Preširok ili preuzak pojas oko grudnog koša

Kada je pojas na leđima preveliki, on će se podići na gore i neće držati kako treba.

Pojas na leđima treba da bude u liniji sa prednjim delom, i kada ga povučete ne bi trebalo da se povlači više od tri centimetara od vaših leđa.

Ako vam je pojas preširok probajte da kupite manju veličinu brusa ali sa dubljim korpama. Pojas mora da stoji dobro i napred, oko grudnog koša, da se sva težina grudi ne bi svalila na bretele.

S druge strane, ako pojas ne stoji dobro jer je preuzak, možda je neophodno da uzmete brus koji je širi u obimu, sa manjim korpama.


2. Neodgovarajuće korpe

Žice moraju da prate liniju ispod grudi uz telo. Ako su odvojene od tela napred, ili se usecaju u kožu sa strane, ili vam se grudi prelivaju preko korpi, to znači samo jednu stvar: potreban vam je brus sa većim korpama.

Ako se na korpama stvaraju nabori, verovatno su vam prevelike, pa nađite brus sa plićim korpama. Mnogim ženama je jedna dojke manja od druge. Ako je razlika uočljiva, uskladite veličinu sa većom stranom.

Tačnu veličinu možete lako da izračunate ovde. U prvo polje upišite obim ispod, u drugo preko, a u treće iznad grudi. Kliknite ispod i pogledajte veličinu u merama EU.

Izvor: S media




 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Tri modela grudnjaka koje mora da ima svaka žena

Tri modela grudnjaka koje mora da ima svaka žena

Osim udobnog grudnjaka koji savršeno podupire, u garderobi svake žene trebala bi se nađu i sledeća tri osnovna modela.

1.jpg

Naći savršeni grudnjak nije nimalo lak posao. Zato se preporučuje da, kad izaberete onaj koji vam najbolje pristaje i koji vam je uz to i udoban, kupite odmah dva, jer ćete ga sigurno nositi svakodnevno. A osim udobnog grudnjaka koji savršeno podupire, u garderobi svake žene trebala bi da se nađu i sledeća tri osnovna modela.

Glatki grudnjak
To su grudnjaci koje nosite najčešće jer su klasični, jednostavni i ne ocrtavaju se ispod majice. Najpraktičniji su oni u crnoj i boji kože i svakako ih morate imati bar dva komada.

Grudnjak bez bretela
Leto je nezamisivo bez ovog modela grudnjaka. Kupite onaj koji s unutrašnje strane ima silikonske trake koje će držati grudnjak na mestu. Što se tiče boje, izaberite onu koja vam se slaže uz majice i haljine bez bretela koje najčešće nosite.

Grudnjaci za posebne prilike
Dolaze u raznim bojama, a ukrašeni su čipkom, volančićima, tilom, kamenčićima... Izbor je ogroman! U trendu je rublje u zelenoj i plavoj boji, ali vi izaberite grudnjak u onoj koja se vama najviše sviđa.

Izvor: Zadovoljna
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
7 zamki prilikom kupovine grudnjaka i kako da ih rešite

7 zamki prilikom kupovine grudnjaka i kako da ih rešite

Čak i žene sa dugogodišnjim šoping-iskustom često padnu u očaj zato što ne mogu da nađu odgovarajući grudnjak. To i nije toliko čudno kada se imaju u vidu rezultati najnovijeg istraživanja koji pokazuju da postoji čak sedam načina na koje mogu da pogreše u izboru.

1.jpg

Četrdeset jedan odsto od 1.000 žena koje su učestvovale u istraživanju suočeno je sa problemom "grudi koje kipe sa strane", a više od jedne trećine njih priznaje da grudnjak koji nose stvara utisak "dva para grudi". Istraživanje koje je povodom 100-te godišnjice postojanja brushaltera sprovela kompanija za proizvodnju donjeg veša "Bravisimo" pokazuje da mnoge žene čak dve godine nisu imale odgovarajući grudnjak.
Mnoge od njih nose premali brushalter, zato što veći modeli nisu dovoljno atraktivni, ili zato što im je neprijatno da priznaju da grudi ne mogu da im stanu u DD korpu - što je kod mnogih modela najveći broj.
U želji da pomognu ženama da izaberu odgovarajući model i veličinu, kompanija "Bravisimo" organizovala je "školu za izbor grudnjaka".
- Time što smo identifikovali sedam uobičajenih zamki prilikom kupovine brushaltera i organizovali školu želimo da pokažemo ženama koliko znači odgovarajući izbor -izjavio je predstavnik za štampu kompanije "Bravisimo" i dodao da se nada da će lepe grudi najzad dobiti tretman kakav zaslužuju.

GREŠKE PRILIKOM KUPOVINE GRUDNJAKA I KAKO DA IH ISPRAVITE

POLICA: Ako vam, kao u slučaju britanske voditeljke Kerol Vorderman, brushalter previše podiže grudi, stvarajući utisak police, možda su vam korpe i obim suviše mali. Probajte jedan broj veći.

VISEĆE GRUDI: Zadnji deo grudnjaka je verovatno prevelik, a bretele nisu dovoljno zategnute. Pokušajte da podesite kopču i bretele ili kupite grudnjak sa manjim obimom.

GRUDNJAK ŠTRČI: Ako vam prednji deo brushaltera ne naleže na grudnu kost, znači da ima preveliki obim. Probajte grudnjak sa manjim obimom.

VREĆASTE KORPE: Ako višak materijala pravi nabore na korpama, znači da su vam prevelike. Možda je grudnjak s manjim korpama pravo rešenje za vas?

DVA PARA GRUDI: Ako vam se grudi "prelivaju" preko korpi u predelu dekoltea, tako da se stiče utisak da imate dva para grudi, izabrali ste premale korpe. Probajte veće.

GRUDNJAK SE PODIŽE POZADI: Ovo je siguran znak da ima preveliki obim. Probajte manji.

GRUDI KIPE SA STRANE: Ako fišbajni sa strane stoje na vašim grudima, a ne na grudnom košu, verovatno su korpe premale. Uzmite veće.

Kako da izaberete odgovarajuću veličinu

1. Pojas grudnjaka treba da stoji čvrsto, ali ne sme da steže.
Kada posmatrate sebe sa strane u ogledalu, pojas treba da stoji horizontalno i pozadi ne sme nimalo da se podiže.

2. Fišbajni na prednjoj strani treba ravno da naležu na grudnu kost. Ne smeju da vas stežu, a ni da štrče.

3. Grudi treba lepo da budu smeštene u korpama, a tkanina na gornjem delu korpi treba blago da naleže na kožu.

4. Grudi ne smeju da se prelivaju preko gornje ivice korpi, niti sa strane, čak i ako nosite pliće sečeni brushalter.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Istorija brushaltera – nešto što možda niste znali

Istorija brushaltera – nešto što možda niste znali

1.jpg

Postoji urbana legenda da je brushalter izumeo čovek po imenu Oto Titzling („tit sling“- u slobodnom prevodu “siso-držač”) koji je izgubio parnicu sa Filipom de Brezerom („Phillip de Brassiere “u prevodu “pun brushalter”). Ako je ovo tačno, u obrnutom slučaju danas grudnjak ne bismo zvali brushalter, već sisodržač.
Brushalteri su nastali u 19. veku kao najšire prihvaćena zamena za korsete (steznike) koje su žene nosile ispod haljina. Do danas je proizveden veliki broj grudnjaka koji imaju različite namene, oni mogu poboljšati oblik ženskih grudi, obuzdati preterano “njihanje“ grudi u toku vežbanja, napraviti lep dekolte, prekriti bradavice, pridržavati opuštene grudi… i još mnoge druge.

2.jpg

Neka istraživanja pokazuju da od kad se proizvode moderni grudnjaci 75-85% žena nosi pogrešnu veličinu. To je zato što skoro nijedna žena nema potpuno simetrične grudi ai njihova veličina ponekad varira i od menstrualnog ciklusa, tako da je nekima veoma teško da pronađu odgovarajući, posebno ako imaju velike grudi.
Od kad postoji, brushalter je uvek imao erostko značenje i bio simbol ženstvenosti. Neke feministkinje smatraju da je on u stvari simbol represije ženskog tela. U kulturnom smislu, kada mlada devojka dobije svoj prvi „brus“ (kako ga danas popularno zovu), to je znak da više nije dete, već da postaje žena.
Reč brushalter („brassiere”) prvi put je upotrebljena u engleskom jeziku 1893. godine, a potiče od francuske reči koja je označavala dečje potkošulje. Tokom istorije, žene su koristile različite metode kakočenja bi obuzdale svoje grudi da ne budu upadljive. Preteče grudnjaka žene su nosile još u 14. veku. U Kini, tokom dinastije Ming, žene su pravile grudnjake od šoljica i traka koje su vezivale na leđima, a koristile su ih uglavnom imućnije žene.

3.jpg4.jpg

Od 16. veka, žene su uglavnom koristile korsete, a dizajneri su u 19. veku počeli da prave različite varijante korseta koji su sve više podsećali na modernije brushaltere. Tek u 20. veku oni se usavršavaju, a prva masovna proizvodnja počela je 1930. godine. Brushalteri su posebno postali popularni tokom Drugog svetskog rata kada ih je nosila većina žena u Evropi i Severnoj Americi. Nakon toga, on je šire usvojen i u Aziji, Africi i Latinskoj Americi.

Izvor: Wikipedia
Priredila: Jovana Vukić
Tetka.rs

 
Natrag
Top