Kako odabrati pravi grudnjak

Član
Učlanjen(a)
15.08.2013
Poruka
126
Kad je grudnjak u pitanju ( inace donji ves ) tu pare ne zalim jer kvalitete iziskuje i cenu.
Volim Liscin donji ves, cesto kod njih nadjem odlicne grudnjake.. Poslednji koji sam kupila je ovaj.. stoji predivno. :)
lisca-selection-scarlet-10174-02.jpg
 
Član
Učlanjen(a)
15.01.2013
Poruka
555
Grudnjak je lep, sam ne znam šta si mislila kad si napisala: "stoji predivno", pokazujući ovaj grudnjak. Šta bi to moglo stajati predivno pri samom pogledu na ovaj grudnjak?
 
Učlanjen(a)
12.02.2013
Poruka
15
Pretpostavljam da znaci da grudnjak dobro drzi grudi i istice njihovu ljepotu (oblik, cvrstinu, velicinu). :eek:
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Zašto treba da nosite sportski grudnjak?

Nošenje odgovarajućeg brusa pomaže ženama u pravilnom držanju. Postoje različiti modeli i veličine, ali onaj koji bi žene najviše trebalo da nose je svakako sportski grudnjak. Evo i zašto.

1_zps740c8e20.jpg


1. Prevencija oštećenja mišića grudi
Kada brzo trčite ili radite nešto što podrazumeva skakanje i kretanje, vaše grudi se pomeraju i do deset centimetara. Nošenje odgovarajućeg sportskog brushaltera sprečava oštećenje mišića usled takvih pokreta.

2. Smanjenje bolova u vratu i ramenima
Ukoliko imate velike grudi, može vam se pojaviti bol u vratu i ramenima. Glavni razlog je promena držanja tela usled težine vaših grudi. Sportski brus će omogućiti dobru ravnotežu.

3. Ne morate da brinete da li vam grudi izviru iz grudnjaka
Sportski grudnjak je dizajniran tako da prekrije što veću površinu grudi.

4. Manje mrdanja
Ukoliko ste osoba koja vodi računa o tome kako vam grudi izgledaju i kako se pomeraju, sportski brushalter je idealan za vas.

5. Lep oblik
Sportski grudnjak omogućava lep oblik grudi i pravilno držanje.

6. Pravi izbor prilikom vežbanja
Bilo bi suludo da nosite klasičan brushalter dok vežbate. Sportski je udobniji i mnogo razumniji izbor.

Izvor: Super žena
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
6 osnovnih pravila o brushalterima za koja nikada niste čuli

Istina je da postoji velika verovatnoća da trenutno na sebi imate brushalter koji vam ne odgovara. Veliki deo razloga leži u činjenici da mnoge žene ne znaju neka osnovna pravila o odabiru i čuvanju grudnjaka. Zato pogledajte ovih osnovnih šest pravila koja bi svaka žena trebalo da zna.

1) GRUDNJAK NIKADA NEĆE BITI UDOBAN DEO ODEĆE

1_zps9737fbd2.jpg


Grudnjak nije džemper, i svrha mu nije da bude udoban i mekan. Glavni cilj brushaltera je da pruži potporu grudima, i zato ne sme da bude previše širok. Grudnjak treba čvrsto da stoji, a veliki deo žena to brka sa osećajem stiskanja i neudobnosti. Najbolji način da odredite da li vam širina odgovara jeste da pokušate da gurnete dva prste između brushaltera i leđa. Trebalo bi da stanu dva prsta, ali nikako više od toga.

2) SLAŽITE IH U FIOCI

Grudnjak nikada ne bi trebalo da ostavite da jednostavno leži nesložen i nesklopljen i fioci za donji veš, jer tako gube oblik. Takođe ih uvek zatvarajte kada ih skinete. Ovo je mali trik koji se često zanemaruje, a može mnogo da znači. Naime, kako grudnjak ostavite otvoren, sledeći put kada ga budete vadili iz fioke za kukice lako može da se zakači nešto, i da vam pocepa veš.

3) DEFINITIVNO TREBA DA IMATE VIŠE OD JEDNOG KOMADA

2_zps70d0857d.jpg


Brushalteri su isti kao i gaćice - trebalo bi da imate više komada i da ih stalno menjate. Odgovorite sami sebi na pitanje: da li svaki dan nosite iste gaćice?



4) VODITE RAČUNA O PREDNJOJ TRAČICI


Prednja tračica, mesto gde se spajaju dve korpe, uvek može da odredi da li vam neki grudnjak odgovara ili ne. Ova tračica bi uvek trebalo da u potpunosti leži na vašoj koži, i ne bi trebalo da imate prostora između tela i trake. U suprotnom, zamenite grudnjak.

5) PERITE VEŠ NA RUKE

3_zps690fc329.jpg


Više niko ne pere stvari na ruke, jer imamo veš mašine. Ali, da bi vam grudnjak dugo trajao, trebalo bi da ga perete nežno, a to možete da uradite jedino rukama. Kada se pere u mašini, grudnjak gubi oblik a žice često iskaču iz ležišta. Ne morate da ga perete svaki dan, ali izdvojte malo vremena i operite ga na ruke.



6) VELIČINA BRUSHALTERA SE MENJA VREMENOM


Ne mora da se promeni, ali treba imati u vidu da to može da se desi. Štaviše, moguće je da vam u različitim prodavnicama odgovaraju drugačije veličine. Zato nikad ne kupujte napamet i uvek probajte grudnjak pre nego što date novac.

Izvor: Blic žena
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Veliki broj žena pogrešno oblači grudnjak: A vi?

Oblačenje grudnjaka vrlo je jednostavno - namestite ga na poziciju, zakopčate i obučete majicu. Ipak prema poslednjim istraživanjima, najveći broj žena ga oblači nepravilno.

V9MT3Ie.jpg

Da li i vi grešite prilikom oblačenja brushaltera?

Grudnjak je obavezan deo ženske garderobe koji ima veoma važnu ulogu - na pravi način podupire žensko poprsje i čini ga besprekornim.

I dok potraga za pravim donjim rubljem većini žena predstavlja pravu muku, podaci govore da čak 85 odsto žena nosi pogrešan model koji ne odgovara građi tela, čini se kako većina ima problema i s kopčanjem grudnjaka.

Naime, prema poslednjem istraživanju sprovedenom na uzorku žena različite životne dobi, više od polovine grudnjak oblači na pogrešan način, odnosno kopča ga spreda te ga potom okreće, stavlja naramenice i namešta ga.

Pravi način oblačenja grudnjaka bio bi onaj kada stavite naramenice, namestite ga na poziciju te ga potom kopčate na leđima uzdajući se na opip i praksu, a to čini svega 40 posto žena.

Zašto je to pogrešan način kopčanja grudnjaka?

Obrnutim, odnosno pogrešnim oblačenjem grudnjaka materijal se gotovo dvostruko više rasteže zbog čega dolazi do pucanja gumica unutar tkanine koja grudnjak čini elastičnim i postojanim, što skraćuje životni vek donjeg rublja.

Isto tako, okretanjem grudnjaka i struganjem po koži on se brže prlja, a čestim pranjem materijala korpa mijenja oblik.

Izvor: Zadovoljna.hr
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
6 mitova o grudnjaku u koje verovatno verujete: Evo prave istine o njima!

Ženama je neophodan dobar grudnjak da bi izgledale i osećale se dobro. To sve znamo ali postoji mnogo neslaganja oko toga šta je dobro za nas, a šta ne. Da bi odgovorili na ova pitanja poslužili smo se knjigom autorke Džene Lucijani, „The Bra Book“ i razotkrili najčešće mitove.

1) MIT: BRUSHALTERI MOGU DA UGROZE VAŠE ZDRAVLJE

VdbWR3E.jpg


Ovo je zabluda u koju žene veruju preko 20 godina. Sve je počelo 1991. kada je otkriveno da žene koje ne nose brus imaju manji rizik od raka dojke od onih koje ga nose. Naučnici koji su vodili ovo istraživanje verovali su da pretesne žice brushalera koje pritiskaju mlečne žlezde mogu da izazovu zadržavanje toksina. Autorka knjige tvrdi da ne postoje realni naučni dokazi da podrže ovu tvrdnju i da žene koje nose brus mogu da odahnu.

2) MIT: SPAVANJE U BRUSU ČINI GRUDI JEDRIJIM

Mišljenja žena oko ovoga su podeljena. Jedna polovina verno nosi brus i tokom noći verujući da će to održati dobar izgled njihovih grudi, dok druga polovina skida brus čim uđe u kuću. Nažalost, spavanje u brusu neće sačuvati jedrinu vaših grudi ali evo šta hoće. Nošenje brusa tokom nekih aktivnosti kao npr. vežbanja i trčanja može pomoći, ali opuštanje grudi je nešto što se ne može izbeći.

3) MIT: VELIČINE BRUSA BILO KOG BRENDA SU ISTE

Isto kao Ii kod odeće, brendovi koji prodaju brushaltere imaju različite veličine. Svaki brend ima različite modele, a dešava se da se i u okviru istog brenda veličina razlikuje od modela do modela. Da biste bili sigurni da ste napravili pravi izbor, probajte više modela i veličina na licu mesta.

4) MIT: SLOVO ODREĐUJE VELIČINU KORPE

Ako vas zbunjuju oznake A,B,C,D koje bi trebalo da određuju veličinu korpe, znajte da to pravilo ne treba slepo pratiti. Slovna oznaka određena je kalkulacijom između dve mere, obima grudnog koša i veličine korpe, a kako ne biste pogrešili u izboru uvek se obratite prodavcu.

5) MIT: MOŽETE DA PERETE BRUS U VEŠ MAŠINI

Bubanj veš mašine može da ošteti korpe i osetljivu tkaninu brusa, a vrela voda će mu oduzeti elastičnost. Ako vas ručno pranje zamara, stavite bruseve u jastučnicu i perite u hladnoj vodi sa blagim deterdžentom.

6) MIT: NE MORATE JAKO ČESTO DA PERETE BRUS

Istina je da ne peremo brus onoliko često koliko bi trebalo. Mislili ste da je jednom nedeljno skroz OK, ali izgleda da je potrebno da malo više pripazimo na higijenu. Prljavština i ulja koja luči naša koža mogu da utiču na elastičnost brusa ali dobro pazite! I preterano pranje može učiniti istu stvar. Nađite zlatnu sredinu i perite brus posle nekoliko oblačenja.

(Blic Žena)
 
Učlanjen(a)
10.02.2014
Poruka
228
Najčešće greške pri kupovini i održavanju grudnjaka

Najčešće greške pri kupovini i održavanju grudnjaka

Grudnjake često tretiramo kao svaki drugi odevni predmet što nije nikako dobro jer ga na takav način možemo upropastiti.
S grudnjacima nekada postupamo totalno pogrešno, a da toga nismo ni svesni. Pitamo se da li je moguće da je teško rukovati nečime što nosimo svaki dan, a odgovor je : DA!

78685deb.jpg


Dosta je stvari koje ne znamo o grudnjacima i zbog toga s njima postupamo onako kako ne bi trebali pa je vreme da saznate što radimo pogršno:

Nosite samo unapred oblikovane grudnjake
Logika kod nekih žena kaže da će im ovakav model grudnjaka grudi učiniti vizuelno većima, a to nije baš tako. Zapravo, drugi grudnjaci mogu biti bolji za iluziju većih grudi jer prate oblik naših grudi. Važan je oblik naših grudi i prati li ih grudnjak, a ne korpice koje su već unapred oblikovane.


Nosite isti grudnjak dva dana zaredom
Elastičnost u grudnjaku kao da je mišić, a ako isti grudnjak nosimo dva dana zaredom tada možemo postati više osetljivi. Grudnjaku treba barem jedan dan da se vrati u svoje `normalno stanje` kako bi poslužio svojoj svrsi. Grudnjak nije poput pantalona da se može nositi više uzastopnih dana jer je elastičnost važna i on mora `odmoriti` kako bi se elastičnost vratila.

7 pitanja u vezi grudnjaka:


1: Kako da sprečim padanje naramenica?
Ponekad je skraćivanje naramenica dovoljno, ali ponekad ne i konačno rešenje našim mukama. Osim klasičnih naramenica, takozvani T-strap grudnjaci povezuju naramenice na leđima držeći ih na mestu. Jeftinije rešenje je spas za sve grudnjake s naramenicama. Ovaj mali elastični izum povezuje obe naramenice na leđima sprečavajući njihovo bježanje. Kao posljednje rešenje, stručnjaci savetuju kupnju grudnjaka s većim korpama budući da grudnjaci koji pokrivaju više imaju kraće naramenice.

2: Koliko bih često trebala uzimati mere?
Nitko nema vremena svakog meseca juriti u butik donjeg veša za savršene mere, no ne prepustimo li se profesionalcima, šanse su da naš odabir grudnjaka neće biti idealan. Savet: nove mere uzmite ukoliko ste dobili ili izgubili oko pet kilograma, rodili, nedavno završili hormonalnu terapiju ili promenili način života (npr, počeli ili prestali redovito trenirati). Drugim rečima, mere je u konačnici potrebno uzimati poprilično često.
794d75c6.jpg


3: Često nosim haljine ili gornje delove bez naramenica ili s otvorenim leđima. Postoji li jedan grudnjak za sve situacije?
Naravno. Na tržištu su dostupni mnogi grudnjaci koje je moguće prilagoditi svakom odevnom predmetu.


4: Krupnije sam građe. Može li mi grudnjak pomoći „izgladiti“ leđa?
Potražite grudnjake koji se na leđima stanjuju prema kopči um esto onih s potpuno ravnim trakama. Također, pokušajte s grudnjacima čija je traka na leđima šira.

5: Što činiti ako imam različite veličine korpica?
Postoje dva rešenja. Jedno je pronaći grudnjak s korpama koje pristaju većoj dojki, te umecima drugu košaricu prilagoditi drugoj. Drugo rešenje je pronaći grudnjak s umecima koje je moguće ukloniti ili prilagoditi onako kako to najbolje odgovara vašim grudima.
806c0213.jpg

6: Zbog grudnjaka imam probem „viška kože“ ispod ruku. Kako to izbeći?
To je posledica lošeg odabira grudnjaka. Ponovite merenje – grudnjak prave veličine rešiti će taj problem.

7: Kako mogu maksimalno produžiti životni vijek svojih grudnjaka?
Jednako kao i s ostalim odevnim predmetima – uz pravilnu brigu. Grudnjake biste po pravilu trebati prati isključivo ručno, ali budući da to oduzima previše vremena, moguće ih je prati i u mašini, ali u hladnoj vodi, te na programima za osetljivu odeću. Ipak, bacanje grudnjaka u sušilicu nešto je što pod svaku cenu morate izbegavati. Grudnjake bi po pravilu trebalo prati svaka dva do tri dana, a uz dobru brigu, kvalitetan grudnjak tako će trajati i nekoliko godina.

44874-gruuuu.jpg


Vaše greške vezane za grudnjak:

  • Perete ga toplom vodom
    Grudnjake treba prati u hladnoj vodi, a još bolje bi ga bilo oprati dok je u vrećici za donje rublje ili grudnjake. Topla voda će upropastiti elastičnost dok hladna voda vraća elastičnost na mjesto. Pranje grudnjaka u toploj vodi može rešiti bakterije i slične stvari, ali ako želimo produžiti život grudnjaka praćemo ga hladnom vodom.
  • Nosite isti grudnjak za sve prilike
    Svaka cura ima omiljeni grudnjak, ali ako se čipka vidi kroz majicu to nije nikako dobro. Nositi push-up grudnjak ispod dolce vite ili sportski grudnjak ispod svake odeće nije dobro. Više štete nego koristi donijet će nam nošenje pogrešnog grudnjaka ispod pogrešne odeće.
  • Ne perete ih dovoljno često
    Svi smo krivi za to što ne peremo češće svoje grudnjake, a trebali bi ih prati nakon četvrtog nošenja. Grudnjaci se nalaze jako blizu našoj koži, a opet peremo ih ređe nego majicu. Svake nedelje trebalo bi prati grudnjake jer nepranje može dovesti do širenja bakterija od kojih mogu nastati bubuljice i upaljena koža.


  • Nosite grudnjak koji Vam ne pristaje
Svaka žena bi trebala otići kod stručnjaka u butik donjeg veša koji će nam reći koji nam tačno grudnjak pristaje. Bitno je nositi grudnjak koji na odgovara jer će pravi grudnjak promeniti naš kompletan izgled. Najbolje bi bilo pronaći omiljenu marku i veličinu grudnjaka te se toga držati. Osim toga, jednom kada znamo svoju pravu veličinu grudnjaka život je lakši.

Sa bloga Srbija space.rs
 
Natrag
Top