Kako napraviti specifican image sa potrebnim softverom

Učlanjen(a)
23.10.2015
Poruka
450
Da malo preciznije pitam:
Da li postoji softver kojim bih napravio automatsku instalaciju potrebnih programa nakon instalacije Windowsa?
Instaliram Windows, pokrenem automatsku instalaciju sledecih programa:
Office, Browseri, codeci, Klite codec packs, adobe reader, Photoshop itd ... i taj image mi sluzi za sledecu instalaciju svega posle instalacije drivera itd..

Nesto kao Ninite ?

Član
Učlanjen(a)
26.04.2010
Poruka
1.432
Probaj odje:

Kod:
https://hr.soringpcrepair.com/programs-for-automatically-installing-programs-on-pc/

MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.091
Najlakse je napraviti image sa sysprep Windows image za identicne racunare ako se uvek instalira isti software. Naravno u Enterprise environments, to se radi kroz GPO ili recimo SCCM i slicnim alatima pa za razlicite grupe masina instaliras razliciti software, drajvere i slicno.

Ako je uvek drugi hardware i drugi requirement za aplikacije, Ninite i Chokolatey su mnogo bolje resenje, jer ces verovatno vise vremena izgubiti pripremajuci aplikacije za unattended instalaciju a cesto neces moci ni da iskoristis, jer ce nekome trebati neki drugi program, druga verzija, drugi jezik i slicno.

Posto sam se dugo bavio time, cesto sam pokusavao da napravim nesto u tom fazonu, ali je problem sto dosta aplikacija ne podrzava unattended instalaciju ili moras da trazis koje parametre podrzava ta verzija i slicno. I kada napravis konacno nesto, i dodjes do toga da upotrebis, neki software je vec zastario, nesto ne treba, a nesto treba druga verzija. E sad jos ako uz to dodas i narodne verzije software-a pa ne prihvata aktivaciju posle unattended instalacije i slicno to je tek veliki problem.

Danas retko ko nema internet, ali cak i ako ides na teren da radis installacije, lakse je da imas neki wifi adapter i pustis net sa telefona da skines par aplikacija koje nemas trenutno.

VIP
Učlanjen(a)
23.10.2012
Poruka
1.799
Ranije je bilo dosta takvih diskova, mogao si da ih skineš vec gotove sa gomilom ubačenih dodatnih softvera
Alati koji su korišćeni, moguće da su zastareli i da ne funkcionišu za Win10/11, ali navešću par njih kojih se sećam
NTLite i WinReducer

Ako se ne varam, i Hiren's i SStrelec i slični imaju mogućnosti kastomizacije

Učlanjen(a)
28.02.2012
Poruka
5.211
Postoji MRP Creator sa kojim mozes iso fail da podesis odnosno ukljucis, iskljucis ili potpuno ukines neke opcije u samom Windowsu. Sa MRP Creatorom se pripremi MRPConfig fail, koji to sto si prepravio u toku instalacije Windowsa, to sve implementira tako da nakon instalacije dobijes te neke opcije. Sa njim mozes da u iso fail u folder source ubacis setup failove programa i nakon podizanja Windowsa to te ceka na desktopu.

1.JPG2.JPG3.JPG4.JPG5.JPG6.JPG7.JPG

Učlanjen(a)
28.12.2011
Poruka
234
Ja kako vidim nakon svih procitanih postova da se opet najbolje vratiti na staro (kod mene uvijek ima folder "Programi nakon instalacije win" i koji povremeno osvjezavam novim verzijama i novim programima) USB stik i jedno po jedno. Mada opet sve ovo sto ste napisali stoji i valjalo bi imati ovo sto Bora1961 trazi.

VIP
Učlanjen(a)
23.10.2012
Poruka
1.799
Uglavnom jeste problem što softver brzo zastareva. Imaš volje da napraviš jedan imidž, dva, tri ... posle toga ti dosadi.
Zato poodavno forsiram fleške sa dodatnim alatima/instalacijama koje osvežavam po potrebi.

Učlanjen(a)
23.10.2015
Poruka
450
Sto se sysprep-a tice, radio sam s istim jos od WIndowsa XP.. Super je alatka, s njom sam pravio image i instalirao na potpuno razlicit hardware i posle instalacije drivera na novom hardveru, sve je radilo kako treba. Da priznam, zaboravio sam na sysprep, postavljajuci ovu temu.

Nema mnogo programa koje instaliram mojim uzerima, evo spiska:
Win 10 x64,
Office 2021pro,
Winrar,
K-lite codec pack standard,
mpc-be,
vob sub,
Anydesk,
YT downloader,
Winamp,
Malwarebytes - eventualno,
qbit torrent,
Idm.

To je uglavnom za prosecnog koriisnika.
Spakujem u image...

Za napreadne tu jos ide:
Photoshop
Coreldraw.
Autocad.

U stvari mogu da probam sledece:
Nadjem hdd instaliram sve ovo i napravim image koristeci Aomei Backupper technician.
Kod instalacije na novom racunaru pokrenem Aomei sa usb boot flasha i uradim image restore na dissimilar hardware.

Natrag