Šta je novo?

Kako napraviti prilagođeni Windows 7 instalacijski disk sa programima i zakrpama

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
11.10.2009
Poruka
60.930
Želite li uštedjeti vrijeme prilikom instaliranja Windows 7 sustava? Možete stvoriti prilagođeni (eng. custom) instalacijski disk i izvesti instalaciju bez potrebe za ikakvim prilagođavanjem. Samo stavite instalacijski disk u računalo i pričekajte automatiziranu instalaciju da završi, a dotle možete otići do grada na kavu, naravno ako nemate drugog posla.

Na vaše računalo bit će instaliran Windows 7 sustav sa svim ažuriranjima, upravljačkim programima, Windows komponentama i ostalim programima po želji. Za prilagođenu instalaciju koristit ćemo Microsoft Windows Automated Installation Kit (WAIK) i user-friendly sučelje za WAIK imena RT Se7en Lite.

1. Windows Automated Installation Kit (WAIK)
Prvo što će nam trebati je Windows Automated Installattion Kit, kojeg možete preuzeti sa Microsoftovih web stranica ovdje. WAIK je veliki otprilike 1.7 GB, tako da će vam trebati jedno vrijeme da ga preuzmete, pogotovo ako imate sporiju vezu. Jednom kada ste preuzeli WAIK disk, možete ga odkomprimirati (eng. extract) u novu mapu uz pomoć besplatnog programa kao što je 7-Zip.
WAIK.png

Pokrenite izvršnu datoteku StartCD.exe, odaberite Windows AIK Setup i slijedite instrukcije na ekaranu kako bi instalirali Windows AIK.
WAIK-install.png


Kada se WAIK instalira na vaše računalo, slijedeće što ćete trebati je originalni Windows 7 instalacijski disk. Za vas smo pripremili poveznice za preuzimanje Windows instalacijskih diskova, tj. ISO datoteka.

2.BOOTABLE ISO

3. Korištenje RT Se7en Lite
Slijedeće što trebate učiniti je preuzeti besplatni program RT Se7en Lite, što možete učiniti ovdje. Samo pripazite koju verziju programa ćete preuzeti, Windows x86 instalacija je za 32 bitne sustave, dok je Windows x64 instalacija za 64 bitne Windows sustave.
RT-7-Lite.jpg


Pokrenite program RT 7 Lite, zatim kliknite na gumb Browse i odaberite između dvije opcije. Select OS path opciju koristite kada imate Windows 7 instalacijski DVD, a opciju Select ISO pathkada ste preuzeli Windows 7 ISO datoteku. Naravno morate odabrati točnu mapu ili disk gdje se nalazi vaša instalacija.

RT-7-Lite-Browse.jpgAko odaberete ISO datoteku, morat ćete navesti i mapu gdje će se odraspakirati vaša ISO datoteka, a za to će vam trebati nekoliko GB slobodnog mjesta na vašem
disku

RT-7-Lite-ISO-extract.jpg


Datoteke će se automatski početi odpakiravati u zadanu mapu, čim kliknete na gumb OK.


RT-7-Lite-ISO-extract-2.jpg


Nakon što ste odabrali verziju Windowsa koju prilagođavate, RT 7 L ite će učitati sliku vaših Windowsa. Ako imate Windows 7 disk bez Service Pack 1 nadogradnje, kliknite na opciju Slipstream Service Pack u prozoru Select an image to configure i moći ćete integrirati Service Pack 1.

Kliknite na gumb Task, kako biste mogli odabrati zadatke koje želite da se izvrše nakon što se učita slika. Ručno stavite kvačice na potvrdne okvire (eng. check box) i odaberite što vam treba. Čim nešto odaberete u oknu s lijeve strane učitati će se odgovaraujući konfiguracijski gumb kao što vidimo na slici dolje.

RT-7-lite-pane.png


Klikom na gumb Integration dobivamo integracijsko okno gdje možemo birati integraciju Windows zakrpa, upravljačkih programa, jezičnih paketa i drugih aplikacija koje želimo staviti na naš prilagođeni Windows instalacijski disk.

Ako želite integrirati zakrpe, morat ćete preuzeti njihove instalacijske datoteke i učitati ih u RT 7 lite klikom na gumb Add. Ako pak želite instalirati druge programe (primjerice, Mozilla Firefox), morat ćete skinuti njihovu instalacijsku datoteku, dodati je klikom na gumb Add i odabrati prekidač za tihu instalaciju (eng. silent switch).

Tiha instalacija znači da će se program instalirati sam po zadanim postavkama bez traženja ikakvih upita od korisnika. Tihi prekidač za instalaciju web preglednika Mozilla Firefox je -ms, kao što vidimo na slici dolje. Naravno za druge programe ćete sami morati pronaći koji je njihov silent switch.

RT-7-Lite-Integration-Firefox.jpg


Kada kliknete ne gumb Features Removal ili karticu Components, možete ukloniti komponente Windowse koje vam neće trebati. Primjerice, možete ukloniti sve igre ili web preglednik Internet Explorer, a možete i narediti instalaciju IIS web servera.

RT-7-components.png


Gumb Tweaks omogućuje vam dan prilagodite zadane postavke za Radnu površinu, Upravljačku ploču, Windows Explorer i mnoge druge dijelove Windowsa. Čak možete i dodati svoje postavke za registry kako bi prilagodili postavke koje nisu na listi.
RT-7-tweaks.png
Gumb Un-Attended vam omogućuje da stvorite nenadzirani odnosno automatski instalacijski disk. Vi dajete odgovore na sva pitanja koja bi inače trebali ručno odabirati tokom instalacije. Windowsi će automatski odgovoriti umjesto vas i odabrati sve opcije tokom same instalacije. Primjerice, možete unaprijed unijeti ključ proizvoda i Windowsi vas neće tražiti da ga upišete tokom instalacije.

Druge kartice vam omogućuju kontorlu ostalih postavki, primjerice kartica Hard Disk Configurations vam omogućuje da odaberete na koji disk ćete instalirati Windowse. Ako popunite većinu ovih postavki, Windowsi će se automatski instalirati bez ikakvih pitanja tokom same instalacije.

RT-7-unattended-2.png


Gumb Customization vam omogućuje da na instalacijski disk dodate svoje čuvare zaslona, slike radne površine, teme, dokumente, čak i da promijenite ekran za prijavu.

RT-7-customization.png

Gumb ISO Bootable omogućuje vam da stvorite vaš prilagođeni Windows 7 instalacijski disk. Svoju prilagođenu instalaciju Windowsa možete snimiti na DVD ili na USB memoriju. Ako odaberete bootabilnu USB memoriju, morate dobro pripaziti, jer će se svi podaci na njoj prije snimanja izbrisati, a datotečni sustav će se pretvoriti u NTFS.
RT-7-ISO-bootable1.png

Kako bi bili sigurni da ste napravili dobar Windows 7 prilagođeni instalacijski disk, RT 7 Lite razvojni programeri vam preporučuju da prije prave instalacije na računalu isprobate instalaciju na virtualnom računalu, kako bi se uvjerili da je sve radi kako treba.

izvor ; oblakznanja.com
 
Poslednja izmena:
Top