Šta je novo?
SerbianForum

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

Kako napraviti antensko pojacalo za fm 88 do 108 mHz

  • Začetnik teme zarec44
  • Datum pokretanja
Z

zarec44

Član
#1
Imam mini liniju koja vrlo lose prima signal fm stanica.
Antenski ulaz je 75 oma
Kako imam vrlo malo mogucnosti da postavim vanjsku antenu pokusao sam sa antenom za auto radio ali i dalje je prijem vrlo los.
Imam tranzistor BFW 92 pa mislim da se sa njim moze napraviti antensko pojacalo ili predpojacalo.
Na netu nisam nasao semu pa molim pomoc.
NIje obavezan navedeni tranzistor a volio bi cuti i druga iskustva sa prijemom fm signala.
Hvala
 
O

ocalinko

Član
#2
ovdje imaš neke šeme pa pogledaj

Kod:
http://www.moxonantennaproject.com/
 
F

Fanuc

#3
Prvo se postavlja pitanje kako to da mini linija ima los prijem? Obicno dzepni prijemnici na baterije imalu losiji prijem,a linije bile mini ili ne, imaju kvalitetne tjunere. Zato se pitam da li na tvojoj lokaciji postoji iole dobar nivo signala, tj. da li ima sta da se pojaca. Slicno kao kad bi solarni panel montirao u hladu, tako i neki antenski pojacavac u zatvorenom prostoru pitanje je ima li sta da pojaca.
Licno nemam dobro iskustvo sa takvim pojacavacima. Probao sam par puta i nisam bio zadovoljan rezultatom. Kod visoke frekvencije nije dovoljno samo povezati komponente po semi, vec je i njihov medjusoban polozaj bitan zbog parazitnih kapacitivnosti. Jos kada je u semi i neki kalem nikad ne znas da li ima bas zeljenu vrednost, a ona je kriticna. Zato kad to napravis trebalo bi da imas i odgovarajucu opremu da proveris ima li pojacanja u datom frekventnom opsegu pa tek onda da ga primenis i vidis rezultate.
 
Z

zarec44

Član
#4
Vjerovatno je cudno ali je tako.
Zivim u kuci i sa tv signalom sam imao problem koji sam rijesio postavljajuci antene sa pojacivacem na krovu kuce.
Problem je sada sto nemam kuda provesti jos jedan kabal pa da postavim fm antenu zato pokusavam ovo rijesiti sa stap antenom i pojacivacem.
Imam nesto iskustva sa pojacalima.
Naime,pravio sam sirokopjasno antensko pojacalo sa tranzistorom BFW 92 ,nekoliko kondezatora i zavojnica i to je dobro radilo.
Nasao sam jednu semu sa ovim tranzistorom pa cu pokusati..
Hvala na iscrpnom objasnjrnu...
 
#5
Pozdrav!
Postaviš FM antenu ispod montirane TV antene, obje spojiš u Combiner TV-FM iz njega u postoječe širokopojasno pojačalo. Signale tim jednim koaxom vodiš do sobe gdje montiraš antensku utičnicu, koja če razdvojiti ta dva djela rf spektra. Znači sa antenske utičnice jednim koaxom na tv, a drugim u liniju.
Mirko.
 
Z

zarec44

Član
#6
Hvala .
Upravo trazim takvu skretnicu .
Pojacalo je sirokopjasno i bas kvalitetno.
Pozdrav
 

Top