Šta je novo?

Kako je jedno samoubistvo napravilo Nojerovu karijeru!

  • Začetnik teme maja_jevtic
  • Datum pokretanja
M

maja_jevtic

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
9.949
Kako je jedno samoubistvo napravilo Nojerovu karijeru! (FOTO) (VIDEO)
Da ste nekoga u Nemačkoj krajem 2009. i početkom 2010. godine pitali šta misli o tadašnjem golmanu Šalkea, verovatno bi vam rekao da je nada i da će biti jedan od najboljih čuvara mreže u svojoj zemlji, ali teško da će dostići svoj današnji nivo

Mnogo puta se do sada pokazalo da život piše najčudnije sudbine i da je nekom jednostavno suđeno da postane veliki. Takva je priča sa Manuelom Nojerom, zvanično najboljim golmanom Svetskog prvenstva, a sigurno i najboljim čuvarom mreže na planeti.

“Jedinica” Nemačke selekcije se u nedelju uveče popeo na krov sveta sa svojom reprezentacijom, u kojoj nije imao ulogu samo da zaštiti svoj gol nego i da aktivno učestvuje u igri. Reči hvale na njegov račun stižu sa svih strana od običnih navijača i gledalaca preko fudbalskih stručnjaka pa sve do legendarnih čuvara mreže.


Foto: AP/Tanjug

A do pre samo četiri godine situacija je bila pa skoro za 360 stepeni obrnuta. Da ste nekoga u Nemačkoj krajem 2009. i početkom 2010. godine pitali šta misli o tada golmanu Šalkea, verovatno bi vam rekao da je nada i da će biti jedan od najboljih čuvara mreže u svojoj zemlji, ali teško i u svetu.


Foto: AP/Tanjug

Međutim, onda se desio život i sticaj čudnih okolnosti. Za Mundijal u Južnoj Africi, Joakim Lev jeste imao u planovima tada 23-godišnjeg Nojera, ali tek kao treći izbor u reprezentaciji, jer je tokom čitave prethodne godine mesto među stativama bilo zagarantovano Robertu Enkeu dok je njegova prva zamena bio tada takođe perspektivni Rene Adler.


Foto: AP/Tanjug

Onda je u novembru 2009. godine tragedija zadesila nemački i svetski fudbal, jer je prvi čuvar mreže “elfa” Robert Enke iznenađujuće izvršio samoubistvo bacivši se pod voz, a kako je kasnije ispalo zbog velikih problema sa depresijom. To je bio tragičan trenutak, ali koji je imao da se tako izrazimo pozitivan uticaj na Nojerovu karijeru.


Foto: AP/Tanjug

Nakon toga postao je drugi čuvar mreže reprezentacije kao prva rezerva tadašnjoj velikoj nadi Reneu Adleru koji je imao zacementirano mesto prvog golmana za planetarnu smotru na “crnom kontinentu, ali je tada još jednom sudbina pogledala u Nojera.


Foto: AP/Tanjug

Nekoliko meseci uoči starta Svetskog prvenstva Adler je zadobio tešku povredu rebara na jednoj utakmici u Bundesligi koja ga je otpisala sa spiska putnika za Južnu Afriku, a istovremeno sadašnju “jedinicu” Nemačke promovisala u prvog čuvara mreže reprezentacije.


Foto: AP/Tanjug

Takvu dobijenu priliku on nije nikako smeo da propusti. Na najvažnijem sportskom događaju na svetu posle Olimpijskih igara, zgrabio je svoju šansu i postao jedan od glavnih šrafova “pancera” na putu do trećeg mesta.


Foto: Tanjug/AP

Njegove odbrane su do ludila dovodile protivničke napadače, ali ono što je još više oduševilo golmanske stručnjake jeste njegova igra u polju, gde je prktično imao ulogu trećeg centarhalfa i akcije su polazile od njega, a umeo je i da asistira napadačima za pogodak, što je učinio u susretu sa Englezima kada je iz svog šesnaesterca dobacio loptu Kloseu za prvi gol.
Posle takvih igara i partija više nije bilo dileme, Nemačka je dobila golmana za narednih 10-12 godina, a planeta nekog ko će biti najbolji.

Sledeće godine je usledila selidba u najbolji nemački klub Bajern iz Minhena za 22 miliona evra što je drugi najskuplji golmanski transfer u istoriji, iza Đanluiđija Bufona, gde je odmah počeo da potvrđuje svoju klasu kada je u prvoj sezoni uspeo da obori rekord legendarnog Olivera Kana po broju minuta provedenih na terenu bez primljenog gola.


Foto: AP/Tanjug

U 2013. godini je uspeo sa Bavarcima da osvoji nacionalno prvenstvo, Ligu šampiona, Kup Nemačke, Superkup Evrope i Svetsko prvenstvo za klubove, dok je na individualnom planu do sada uspeo da osvoji priznanje za najboljeg golmana u Nemačkoj, zatim za najboljeg fudbalera svoje zemlje, nagradu FIFA za najboljeg golmana na svetu i sada “Zlatnu rukavicu” za njboljeg čuvara mreže na Mundijalu.


Foto: AP/Tanjug

Dakle, na njegovom primeru se može videti koliko je život nepredvidiv, koliko niko ne zna šta nosi dan, šta nosi noć, koliko jedan događaj može nekome da izokrene čitav svet naopačke i koliko je na kraju krajeva, ma koliko to možda grubo zvučalo, bitno da si rođen pod takozvanom srećnom zvezdom.

 
Top