Šta je novo?

Kako izbeći prevaru

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
KUPOVINA STANA U IZGRADNJI


Kako izbeći prevarust.jpg
Želite da kupite stan u izgradnji? Za tu akciju, preporuka je da imate:

1. osobu koja se dobro razume u projektnu dokumentaciju, razne dozvole, dokaze o plaćenim participacijama...

2. dovoljno vere da će investitor završiti objekat u pristojnom roku.

Evo dokumentacije koju je neophodno proveriti:

Crteži glavnog izvođačkog projekta

Stan koji nameravate da kupite mora da se nalazi u osnovama i presecima projekta i to onog projekta na osnovu koga je izdata građevinska dozvola. Trebalo bi i da zidovi koji će, sutra, biti sastavni deo vašeg stana, stoje na istom mestu, kao u projektu koji proučavate.

Građevinska dozvola

Neophodno je proveriti i da li odobrenje za gradnju (građevinska dozvola) ima pečat pravosnažnosti i da li je nepokretnost koju kupujete obuhvaćena dozvolom. Građevinske dozvole, koje „samo što nisu potpisane”, „stoje kod sekretara ili načelnika na stolu, a on ne stiže da ih potpiše” nisu uverljiv razlog da se odlučite za tu nepokretnost.

Prijava radova

Radovi ne bi smeli da otpočnu bez, takozvane Prijave radova, odnosno papira koji predstavlja dozvolu nadležnog organa da se započne sa radovima na objektu. Kroz razne izmene Zakona o planiranju i izgradnji nazivi ovih dokumenata su se menjali iz nepoznatih razloga, ali su i dalje u praksi ostali termini „Građevinska dozvola” i „Prijava radova”.

Naknada za uređenje građevinskog zemljišta

Ako je investitor sklopio Ugovor sa organom nadležnim za naplatu naknade za korišćenje građevinskog zemljišta i platio prvu ratu (ukoliko je Ugovor o naknadi zaključen na rate), onda bi trebalo da budete malo (ali samo malo) mirniji, jer igranka nije još završena. Dobar investitor se, pre krize, poznavao po tome što „iskešira” naknadu, za šta se dobija značajan popust. Na žalost, preostalo je malo investitora koji imaju dovoljnu finansijsku snagu za ovakav poduhvat.

Porez

Potrebno je da investitor ima i dokaz da je platio PDV. Igra između Poreske uprave i investitora koji su čas fizička, a čas pravna lica uvek se završi u korist Poreske uprave. Ako investitor zahteva da vi snosite troškove poreza, onda dobro izračunajte koliko će vas stajati kvadrat i da li vam se to uklapa u računicu i količinu novca koji imate.

Participacije za komunalne priključke


Kupovina stana bez struje, vode, grejanja i telefona, predstavlja ne baš primamljiv povratak u rani srednji vek. Možda će biti i romantičnih trenutaka, uz svetlost sveća, ipak je, neuporedivo bolje, da proverite hoćete li imati sve te priključke, kao i neometano snabdevanje po useljenju. Ako je investitor platio participacije za sve priključke, onda poseduje i dokaz da su te obaveze izmirene. Ne postoji razlog da vam ih ne da na uvid.

Stan iz legalizacije


Preporuka je da ne kupujete stanove, iz legalizacije, koji nemaju pravosnažnu građevinsku i upotrebnu dozvolu. Kako se u postupku legalizacije obe dozvole izdaju na jednom papiru, provera bi trebala da bude vrlo laka.

SAVET: Savetujemo da, ako je moguće, odaberete novi stan u objektu koji ima pravosnažnu građevinsku i upotrebnu dozvolu i sve plaćene participacije za komunalne priključke. Takvi stanovi jesu nešto skuplji, ali je veća verovatnoća da ćete se useliti u istu u dogovorenom roku.

Politika
 
Top