Šta je novo?
SerbianForum

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Hvala svima na 1 900 000+ postova & 500 000+ tema!

Kako efikasno skidati knjige sa Digitalne Narodne Biblioteke?

  • Začetnik teme Lady Ora
  • Datum pokretanja
Lady Ora

Lady Ora

Član
#1
Na sajtu Digitalne Narodne Biblioteke (http://www.digitalna.nb.rs) postoji veliki broj skeniranih e-knjiga, uglavnom klasika, dostupnih za besplatno čitanje, mada ne i predviđenih za skidanje. Doduše, nisu se nešto ni potrudili da se zaštite od skidanja - prosto, svaka stranica neke knjige je .jpg fajl, mogu se ti fajlovi prosto posnimati, napraviti od njih PDF (ili ni ne mora, samo je zgodnije), i - tadam.

Međutim, ne uspevam da nađem način za efikasno batch skidanje, a kliktanje desnim klikom, pa "save as" za svaku stranu je za veće knjige vrlo sporo. DAP, kao i ona fora koja postoji u Firefoxu, mogu uz nešto gnjavaže da skinu samo ono što je trenutno učitano u jednoj turi, što je, i kad stavite thumb view konkretnoj knjizi, nekih 30-ak slika. S obzirom da tako skinute slike posle nisu numerisane po broju strana (za razliku od toga kad prosto snimate jednu po jednu), ta varijanta jedva da je brža od ove "peške".

Zna li neko neki program ili neku foru kojom bi mogle cele knjige odande da se skinu odjednom, ili bar u znatno većim turama stranica? Unapred hvala! :)


p.s. Ako je ovo pogrešan forum za ovo pitanje, izvinjavam se i neka moderatori premeste gde treba.
 
A

AppleX

Član
#4
Ne znam koliko ce ti ovo biti od pomoci, ovo moze lako na Linuxu da se odradi, verovatno (sigurno) ima i Windows varijanta, otvoris terminal i jedna komanda:
Kod:
for a in {01..063}; do wget http://www.digitalna.nb.rs/wb/NBS/Knjige/zbirka_knjiga_Bore_Stankovica/II_5065?pageIndex=00$a; done;
Ja sam konkretno skinuo Kostanu, skrolnes ga do dna, otvoris poslednju, dobijes link koji se zavrsava na npr. (u mom slucaju) pageIndex=00064, to je poslednja stranica, to stavic tamo u zagrade viticaste posle tacaka, wget skida sliku, link prekopiras i na kraj stavis $a, i to ce pokupiti redom sve slike. :)
 
Lady Ora

Lady Ora

Član
#5
Uh, hvala, mada nemam pojma koja bi bila Windows varijanta toga... :) Ako se nađe neka dobra duša da prevede na prozorske komande, unapred hvala. ;)
 
Lady Ora

Lady Ora

Član
#6
Ah, ali izgleda da ekstenzija "Gallerify" za Chrome radi vrlo sličan posao! :)
 

Top