Kako do novca EU fondova?

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Kako do novca EU fondova?





Da bi dobila sredstva iz evropske kase od 2014. do 2020. Srbija bi trebalo najkasnije do proleća 2013. godine da postane kandidat za člana Evropske unije, piše “Politika”, pozivajući se na stručnjake za evropske poslove

U 2010. godini u Evropskoj uniji počinje neformalna rasprava o budžetu od 2014. do 2020. godine, a stručnjaci naglašavaju da je veoma važno da Srbija u tom budžetu bude svrstana kao kandidat za člana EU, jer bi, samim tim, dobijala znatno više novca nego što ga danas dobija iz Brisela. U tom slučaju, pomoć mogla biti veća od dva to četiri puta.

Profesorka na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju Ana Trbović izjavila je da je u ovom trenutku, kada počinje lobiranje država članica i drugih u EU za raspodelu sredstava iz novog budžeta, veoma važno da se zemlja pojavi u toj raspravi i da širi pozitivne poruke o sopstvenim reformama.

"Najkasnije do marta 2013. godine Srbija bi morala da bude kandidat za člana EU, kako bi taj status bio uzet u obzir prilikom izrade budžeta do 2020.", rekao je ekonomista Miroslav Prokopijević. Naglašavajući da "sve što dobijate iz tog budžeta zavisi od statusa koji imate", on je istakao da i kada bi Srbija postala kandidat posle 2013, to ne bi bilo kasno.

Ranije je evropski budžet menjan jedanput, odnosno dva puta godišnje, a sada se to radi svake godine. "U načelu, s proleća treba završiti sa statusnim promenama, kako bi te promene bile uzete u obzir u oktobru, kada se obično radi revizija budžeta", rekao je Prokopijević.

Od 2007. do 2013. godine Srbiji je godišnje namenjeno nešto manje od 200 miliona evra. Danas, zemlja koristi samo dve komponente tzv. instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) - za podršku tranzicionom procesu i za izgradnju institucija, kao i za programe regionalne i prekogranične saradnje.

Sutra, kada stigne do kandidatskog statusa (kakav imaju Hrvatska, Makedonija i Turska) biće joj dostupna čak još tri dela tog fonda IPA - za regionalni razvoj, razvoj ljudskih resursa i za ruralni razvoj.



Izvor: Politika
 
Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.279
Ma da, Evropska zajednica je Deda Mraz, i jedva čeka da mi postanemo "dobri", da nam podeli poklone! Kada (i ako) uđemo u EU ima da nam kožu sa leđa oderu, dok pokupujemo sve što je po njihovom "standardu" pašćemo travu sa zemlje! Primer-vojska! Obavezan si da kupiš bar 2 eskadrile aviona (njihovih, najmodernijih), platiš prateću opremu, inžinjere, tehničare... A to je SAMO JEDNA stavka u modernizaciji opreme i naoružanja! Pa mi da imamo para mi bi sebi već kupili avione, nebi držali 4 poluispravna Mig-a 29! Kupi oružije od nas da te mi branimo! Hvala Vam, ne treba, videli smo Vašeg Milosrdnog Anđela" pre 10 godina... Izašle bi te pare nama na nos, kao u onoj narodnoj: dala devojka dinar da uđe u kolo, a dva da izađe!
 
Natrag
Top