Kako da vam vežbanje preraste u naviku?

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Kako da vam vežbanje preraste u naviku?


Untitled-1.jpg

Lako je doneti odluku da se okrene novi list ali ju je teško sprovesti. Čak i literatura na tu temu kaže da snaga volje nije dovoljna. Najbolje je ustanoviti neka osnovna pravila i pridržavati ih se. I vrlo je važno izdržati prvih mesec dana jer kada vam vežbanje preraste u rutinu, sve nadalje je lako

Prvo što je neophodno da uradimo je da odredimo vreme kada ćemo trenirati. Odredite satnicu koja vam najviše odgovara i nikada ne planirajte ništa drugo u to vreme. Shvatite to kao neophodnu obavezu koju ne možete pomerati i odlagati zbog drugih stvari. Ako imate decu, najbolje je da sa vežbom krenete čim ih pošaljete u školu ili vrtić. Stručnjaci kažu da je najbolje vežbati ujutru jer ubrzava naš metabolizam i ukratko daje nam snage za dan koji je ispred nas.Sledeća bitna stvar je da izaberemo aktivnost koja nam najviše prija i koja se najbolje uklapa u naše svakodnevne obaveze. Tako recimo trčanje je najbolja aktivnost za one koji puno putuju jer je dovoljno da u torbu spakuju patike i trenerku i spremni su. Budite spremni i na to da će okolina pokušati da vas sabotira. Neki će smatrati da vam vežba ne treba dok će drugi biti zavidni što uspevate da odvojite vreme za sebe i posvetite se sebi.

Pohvalite sebe i nagradite sebe s vremena na vreme. Nije lako biti istrajan u nečemu pa se ne ustručavajte da sebe nagradite za sav uložen napor. Najbolje je da vodite dnevnik vežbanja kako biste pratili svoj napredak i uvek, kada pomislite da nemate dovoljno volje ili vremena za vežbu, pogledajte ga da vidite dokle ste stigli i koliko ste za to vreme postigli.
Da biste bili istrajni, poželjno bi bilo da postavite sebi cilj, na primer, da ćete za toliko i toliko vremena biti u stanju da pretrčite pet kilometara ili da biciklom pređete deset kilometara za pola sata i fokusirajte se na to. Sjajan je osećaj kada ispunite ono što ste isplanirali.
Vežbanje je prijatnije uz muziku pa tako možete sastaviti listu omiljene muzike koju biste prilagodili za vežbe koje radite što bi vas dodatno stimulisalo a stručnjaci tvrde da tako manje obraćate pažnju na zamor i vreme vam brže prođe. Uvek imajte na umu da vam vežbanje pomaže da ostanete zdraviji i vitalniji, a što je takođe važno, i veseliji.

Izvor: Lekarinfo



 
Natrag
Top