Kako da uredite svoj novi dom kao pravi profesionalac

Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
243

Kako da uredite svoj novi dom kao pravi profesionalac

dizajn-enterijera-kao-profesionalac.jpg


Ako ste u skorije vreme kupili novi stan ili kuću, verovatno kujete planove za uređenje. Vaš novi dom je prazno platno, koje vam pruža priliku da ga transformišete u fantastičan prostor inspirisan dizajnerskim magazinima, Pinterestom ili Instagramom. I mada svako ima svoj jedinstveni stil, uvek postoje provereni saveti koje možete slediti. Evo našeg spiska od 10 sjajnih načina kako da uredite svoj novi dom kao pravi profesionalac.

Naravno, ako je moguće, ne žurite, i ne ulećite u ovu priču bez dobrog, unapred osmišljenog plana. Vaš novi dom zaslužuje svu vašu pažnju, pa zato ne dozvolite da vam sitnice koje ste prevideli pokvare kasnije uživanje u ambijentu koji ste stvorili. Ali hajde da krenemo, da vidimo na šta sve treba obratiti pažnju, prilikom uređenja vašeg novog doma…

#1. Ofarbajte ulazna vrata u živu boju

Ulazna vrata su prvi utisak koji vaš dom ostavlja. Ako su u smeloj, jarkoj boji, stvaraju upečatljiv efekat još pre nego što gosti pređu prag. To je jednostavna i pristupačna promena koja postavlja ton za ostatak dizajna u celom domu. Što se tiče izbora boje, sledite svoj instinkt, ali vodite računa da se boja uklapa sa spoljašnjom fasadom i okvirima prozora.

#2. Svakoj prostoriji prvo dajte fokusnu tačku

Odredite gde želite da bude fokusna tačka u svakoj prostoriji (i ne, to ne mora da bude televizor). Možda će to biti impozantan kamin, zid sa akcentom, ili prelep pogled kroz prozore od poda do plafona. Kako god bilo, postavite nameštaj i dodatke tako da istaknu tu tačku, a ne da sa nje skreću pogled na nešto drugo, možda i manje lepo. I još nešto - razmislite o rasporedu koji podstiče na razgovor.

#3. Slojevito osvetljenje

lampa.jpg

Fotografija: Unsplash

Za funkcionalnost i dramu, u svakoj prostoriji trebalo bi da imate tri vrste osvetljenja: ambijentalno, poput opšteg osvetljenja iz plafonskih svetiljki; radno osvetljenje, poput visilica iznad kuhinjskog ostrva ili stone lampe u biblioteci; i akcentno osvetljenje, poput zidnih lampi koje osvetljavaju određeno područje ili predmet. Kombinovanjem različitih vrsta osvetljenja, svaka prostorija dobija sofisticiran izgled.

#4. Dodajte sobne biljke

Sobne biljke odmah čine svaki prostor prijatnijim. Čak i ako nemate „zeleni prst“, mnoge biljke su vrlo jednostavne za održavanje. Ne bojte se da stavite više biljaka u jedan prostor. Kombinujte male sukulente na polici sa velikim, bujnim biljkama u podnim saksijama. A osim što oplemenjuju prosotr, ne zaboravite, one i pročišćavaju vazduh.

#5. Strategijski koristite ogledala

Neki dizajneri veruju da svaka soba treba da ima ogledalo, ali čak i ako ne idete toliko daleko, dekorisanje ogledalima može biti posebno korisno u malim ili tamnim prostorijama. U skučenim prostorima, ogledala stvaraju iluziju većeg prostora, dok u mračnijim delovima, ona savršeno reflektuju svetlost. Evo jednog stručnog saveta: okačite ogledala pod pravim uglom u odnosu na prozore, a ne preko puta njih. Tako ćete izbeći da sva ta lepa svetlost „pobegne“ kroz prozor.

#6. Mešajte i kombinujte nameštaj

kombinacija.jpg

Fotografija:
Unsplash

Znamo da je praktično kupiti sofu, fotelju i tabure koji se slažu, ali pokušajte da odolite tom iskušenju! Kombinovanje različitih komada nameštaja dodaje više vizuelnog interesa i dubine prostoru, i sprečava da soba izgleda kao izložbeni salon nameštaja. Ovo može biti jednostavno kao ukrašavanje trpezarije prelepim stolom od tamnog drveta, uz kontrastne stolice od različitih materijala. U dnevnoj sobi, možete kombinovati neutralnu sofu sa kožnim tabureom, i stolicama sa tkaninom zabavne šare.

#7. Kombinujte različite teksture

Na isti način na koji ne želite da vam nameštaj bude previše uparen, želite raznovrsnost u tekstilima i akcentnim komadima u domu. Evo nekoliko primera: kamin obložen prirodnim kamenom u kombinaciji sa okvirom od recikliranog drveta, neutralni veći tepih sa šarenim vunenim tepihom manjeg formata na njemu, ili kožna sofa ukrašena mekanim prekrivačem. Kombinovanje metalnih predmeta je takođe u trendu.

#8. Postavite veće umetničke slike

Jedna od najčešćih grešaka koju ljudi prave jeste izbor umetničkih dela koja su previše mala za zid na kojem će visiti, a još jedna česta greška je njihovo kačenje previše visoko. Umetnine bi uvek trebalo postavljati u visini očiju, kada stojite. Za veliki zid, izaberite veće, uokvirene slike koje daju stav celom prostoru. Ili grupišite više manjih okvira, ukoliko želite da napravite galerijski zid. Standardno pravilo je da umetnost treba da zauzima dve trećine do tri četvrtine dostupnog prostora na zidu.

#9. Otarasite se onoga što ne volite

otarasite-se.jpg

Fotografija: Freepik

Svi imamo komade koje jednostavno ne volimo, bilo da je to skupi luster kupljen impulsivno, ili nasledjeni komad nameštaja koji nije u vašem stilu. Novi dom je vaša prilika da se sa tim oprostite! Trebalo bi da volite svaki komad dekoracije i nameštaja u svom domu. Prodajte ili donirajte ono što vam se ne dopada jer će neko drugi možda u tome uživati.

#10. Koristite „oko za uređivanje“

Često se dešava da je manje, u stvari – više, kada je u pitanju uređenje. Lako je upasti u zamku dodavanja komada, koji mogu da odvraćaju poglede, umesto da ih privlače. Povremeno obiđite sobu po sobu, i uklonite predmete koji su ili našli mesto na pogrešnom mestu, ili jednostavno ne priradaju tu, i samo pretrpavaju prostor.

I na kraju – ako vam i pored svega uređenje ne ide od ruke – prepustite taj posao profesionalcima


za-kraj.jpg

Fotografija:
Unsplash

Ako vam uređenje i pored svega i dalje nije jača strana, i naravno, ukoliko to sebi možete da priuštite – angažujte profesionalce. Jer, mnogima se desilo da su pokušali sami, pa upropastili stvar i na kraju, posle svega, angažovali profesionalca da spasi što se spasti može, a sve to znači da su platili duplo. Da vam se to ne bi dogodilo, ako već i sami znate da nećete umeti – angažujte nekoga ko hoće, i ko će od sasvim prosečne nekretnine koju ste kupili, napraviti vaš mali raj!

Nadamo se da će vam naši saveti biti od koristi, a ako eventualno imate još neki, koga se mi nismo setili, podelite ga sa nama u komentarima. Unapred hvala.



Naslovna fotografija: Unsplash
Autorski tekst: Jelena Todorović
Izvor: Srbijaspace.rs
 
Natrag
Top