Kako da – ubacivanje fleš animacije, PowerPoint

Član
Učlanjen(a)
02.04.2009
Poruka
383
Iako mnogima nije poznato, moćne animacije izrađene u Macromedia Flash-u možete importovati u vaše PowerPoint prezentacije, te tako umnogome poboljšati vizuelni doživljaj.
Kao što znate, PowerPoint poseduje veliki broj alatki za animiranje teksta, slika i drugih objekata. Ali tu se zapravo radi o malim animacijama statičnih slika. Ono što niste sigurno znali, je da u Macromedia Flash-u možete da kreirate složenije animacije ili čak cele animirane filmove i da ih zatim ugradite u PowerPoint prezentaciju. Na ovaj način dobićete prezentacije koje će sigurno mnoge zadiviti. Ali da pređemo na posao, i vidimo kako da ovo dobijemo.
Prvo što treba da uradite je da izvezete (export) gotovu animaciju iz Flash programa:
• Kada imate pripremljenu animaciju, u Flash-u izaberite meni File > Export Movie.
• Snimite animaciju kao ” *.SWF ” fajl na desktop.
• Kliknite na OK. Zatim, zatvorite program Flash.
• Pokrenite PowerPoint i otvorite novu praznu prezentaciju (blank).
• Otvoriće vam se dijalog za izbor šablona slajdova, kliknite na bilo koji i pritisnite OK.
• Selektujte meni View > Toolbars > Control Toolbox.
Videćete malu plutajuću paletu alatki u kojoj ćete kliknuti dugme More Controls, na dnu palete. Po kliku na dugme videćete spisak svih objekata koje možete da ubacite u prezentaciju. Klizačem dođite do stavke “Shockwave Flash Object” i kliknite na nju. Pokazivač miša će se pretvoriti u krstić uz pomoć koga ćete, na praznom slajdu “nacrtati” pravougaoni oblik. Ovaj pravougaoni oblik će biti prostor u koji će se ugraditi Flash animacija.
Pošto smo pripremili prostor za animaciju preostaje nam još da referenciramo prethodno pripremljen “*.swf” fajl.
Kliknite desnim tasterom miša iznad pravougaonog Flash prostora na slajdu, i izaberite Properties.
Otvoriće vam se paleta “Properties”, gde se nalaze sve osobine ugrađenog Flash objekta. Potrebno je da samo u polje osobine “Movie” unesete putanju na disku do “*.swf” fajla.
Ako ste ga snimili na desktop, putanja bi trebalo da bude [c:\Windows\Desktop\animacija.swf]. Zatvorite plutajuće palete i pritisnite funkcijski taster F5 za pokretanje prezentacije.
I šou kreće, kao što vidite vrlo jednostavno i vrlo efektno.
 
Natrag
Top