Kako da poboljšate komunikaciju sa vašim adolescentom

Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.773
Kako da poboljšate komunikaciju sa vašim adolescentom

Jako je teško uhvatiti tinejdžera i porazgovarati. Čak i kada ga ugledate u kući on verovatno nema vremena i verovatno se svakodnevno pitate gde grešite i kako da uspostavite kontakt. Pre nego što padnete u očaj isprobajte naše proverene savete. Oni će vam pomoći da strategijski poboljšate komunikaciju i zaboravite na okretanje leđa ili lupanje vratima.

Losa-komunikacija.jpg


  • Provodite vreme sa vašim tinejdžerom! Ovo može biti jako komplikovano jer vaše dete naravno želi da svako slobodno vreme provede sa svojim društvom. Napravite kompromis - družite se sa detetom za vreme obroka ili uveče pred odlazak na spavanje. Tinejdžeri pred spavanje skidaju svoje “ maske“ pa je i najveća verovatnoća da će vam se tada otvoriti. Druga solucija je druženje u kolima kada vas dete zamoli da ga negde odvezete. Ali u toj situaciji budite oprezni, nikako ne smete dozvoliti da vas tinejdžer tretira kao ličnog šofera.
  • Poštujte dečiju privatnost! Tinejdžeru dajte onoliko prostora i privatnosti koliko je i vama potrebno. Ukoliko se uspaničite da ne znate šta se sa njim dešava možete povremeno da mu pretresete sobu u fazi spremanja domaćinstva, ali dnevnik i poverljive papire nikako ne čitajte. To već prelazi granicu poštovanja. Ukoliko pokažete da poštujete njegovu privatnost, vaše dete će samo doći da vam se poveri.
  • Slušajte! Umesto da stalno pričate i „zvocate“ trudite se da više slušate i osluškujete situaciju. Ukoliko ne budete previše nametljivi i preterano zaštitnički orjentisani, vaše dete će početi da uči da samo rešava svoje probleme, čak će biti voljno, na vašu veliku radost, i da potraži savet od vas.
  • Verujte u svoje dete! Iako ćete se često zapitati: „ Gde smo pogrešili?“, ne očajavajte. Imajte vere da će vaše dete, i ako nešto uradi pogrešno, sledeći put umeti bolje. Deca moraju da uče iz svojih a ne iz vaših grešaka. Takođe, imajte u vidu da sve ono što vas iritira kod vašeg deteta može biti samo faza koja će proći.
  • Pružajte ljubav i držite otvorena vrata! I kada ste jako ljuti dete mora da zna da je voljeno. Isto tako, pravi je izazov pružiti detetu ljubav a da se ono ne oseća kao da ga ta ljubav guši. Takođe, dete mora da zna da uvek može da zakuca na vaša vrata i računa na vašu pomoć. Ukoliko ste isfrustrirani radi ponašanja vašeg tinejdžera, ni pod razno ne smete zatvoriti vrata komunikaciji. Ukoliko ste vi taj koji odbija da priča sa detetom, to je onda pasivna agresija i tako možete naneti psihičke udarce vašem detetu.

Ukoliko roditelji znaju da naprave zdrave granice i puste dete da na miru odrasta to može pozitivno da utiče na formiranje njegovog samopouzdanja, identiteta i socijalnih odnosa. I imajte u vidu da ljubav, empatija, razumevanje, međusobno poštovanje i zdrava komunikacija nikome nisu naneli zlo.

Izvor: najboljamamanasvetu
 
Učlanjen(a)
30.03.2014
Poruka
968
Kako bolje razumjeti vašeg adolescenta

Poznata je činjenica kako u adolescentskoj dobi roditelji ponekad teško komuniciraju s djecom. Komunikacija između roditelja i djeteta sigurno je najteža u vrijeme puberteta, jer što su djeca starija, to su veći problemi u komunikaciji. Pošto adolescenti sada osjećaju veću slobodu reagiranja nego kada su bili djeca, kada se naljute lupaju vratima ili danima šute kako bi pokazali svoje negodovanje ili neslaganje sa roditeljima. Ovdje ćete pronaći nekoliko osnovnih pravila kojih se treba pridržavati kako bi se izbjegli česti nesporazumi i konflikti, te kako bi se uspostavila bolja i kvalitetnija komunikacija i samim tim poboljšali odnosi između vas i vašeg tinejdžera.


Pokažite odlučnost! Kada roditelji na primjer kažu: "Koliko puta sam ti rekao da stišaš tu glazbu?", dijete pomisli "tri, četiri, pet puta" i nastavi slušati glazbu odvrnutu do daske!

Kao i sva djeca, oni shvaćaju pitanje roditelja "doslovno", a takvo pitanje im zvuči kao priznanje neefikasnosti roditeljskih riječi. Moglo bi čak i da se kaže da roditelji u biti govore u prazno. E sad, kako bi trebali postupiti: izrazite naredbu ali na lijep način na primjer: "Molim te, utišaj glazbu" - naredbu nikako je ne stavljajte u formu pitanja.

Zahtijevajte da naredbe odmah budu izvršene! Ponavljanje iste naredbe više puta ničemu ne služi. Takvo ponašanje jedino može da uvjeri dijete da je nesposobno da sluša pošto mu se sve mora ponavljati više puta. Dok se ne pređe izvjestan prag tolerancije, dijete ne čuje smatrajući da je roditelj ozbiljan samo kada ponavlja zahtjeve, a to je sigurno loša navika.
Kako bi trebali postupiti: zahtijevajte da naredba bude izvršena odmah! Ako je u pitanju domaća zadaća, kažite na primjer: "Izaći ćeš tek nakon što budeš napisao svoj domaći!"
I ne zaboravite pohvaliti dijete svaki puta kada pristane napraviti makar i mali napor kako bi udovoljilo vašim zahtjevima.

Naučite privući djetetovu pažnju! Tražiti od adolescenta koji je zadubljen u video igricu da sredi svoju sobu isto je što i govoriti zidu. Čak i ako podigne pogled ili odgovori da će to napraviti, ta njegova reakcija je samo trenutačni refleks. I mi odrasli reagiramo na sličan način kada smo zadubljeni u neki posao. Zato, kada vam dijete kasnije kaže da se ne sjeća da ste mu nešto rekli, vjerujte mu jer vas stvarno ne laže.
Kako bi trebali postupiti: privucite djetetovu pažnju tapkajući ga po ramenu. Taj fizički kontakt, praćen riječima, omogućava da se prekine njegova usredotočenost na igru te da vas stvarno čuje.

Zadržite samokontrolu! Pretpostavimo da je dijete dobilo dozvolu ostati vani do ponoći i da to nije ispoštovalo: kako bi kaznili, roditelji uglavnom zabranjuju buduće izlaske, ali, pošto je roditelj bijesan, dijete se usmjerava na njegov bijes, buni se i kaže roditelju: "Ti si zao! Vi me ne razumijete! i slično". Ovo se ubrzo pretvara u svađu da bi se vidjelo tko će biti zločestiji i tako nastaje pravi problem.
Kako bi trebali postupiti: ne reagirajte odmah, zadržite samokontrolu te sačekati da vas bijes prođe ili odložiti razgovor za naredni dan kada ćete moći sa djetetom mirno porazgovarati te mu ukazati na loše posljedice nepoštivanja ove vrste dogovora.

Budite dobar primjer! Neki roditelji na primjer zahtijevaju da dijete poštuje sigurnosne mjere prilikom vožnje automobila, a sami ne vezuju pojas kada voze auto. Zar se onda treba čuditi ako se i dijete ponaša na sličan način? Tinejdžerima su postupci i geste puno učinkovitiji i rječitiji od samih riječi. "Djeca u pubertetu su vrlo osjetljiva te reagiraju i na najmanji znak licemjerja svojih roditelja!". Vezati pojas na djetetovu primjedbu ne pomaže, roditelj tako pruža samo privid korektnog ponašanja.
Kako bi trebalo postupiti: Dati dobar primjer djetetu, što je češće moguće!
 
Natrag
Top