Šta je novo?

Kako da negujete fuksije: omiljena cvetnica za vaš vrt

  • Začetnik teme Nostradamus
  • Datum pokretanja
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.437
Dok se kod drugih letnjih cvetnica u avgustu već oseća skori kraj sezone, njeni cvetni zvončići još dugo plešu na letnjem povetarcu. Tek kada priprete prvi mrazevi, bliži se kraj cvetanja ove neumorne cvetnice.

Foto: Shutterstock
U jeku leta, u nezi fuksija pre svega je važno redovno zalivanje. Busen nikako ne smete da pustite da se isuši, ali ne sme ni da bude izložen velikoj vlazi. Tokom toplih dana fuksije vole visoku vlažnost vazduha. Prijaće im kvašenje krošnje i orošavanje okoline, ali pri tom biljke ne smete da ostavite da stoje na suncu.
 
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.437
Ukoliko fuksiji postane pretoplo, listovi će se opustiti. Pažnja: to ne znači da joj je po svaku cenu potrebna voda! Fuksije bi trebalo da prihranjujete tečnim đubrivom prilikom zalivanja svake nedelje od marta do septembra ili da im omogućite da se alternativno snabdevaju đubrivom sa produženim dejstvom.

Na zimsko stanište fuksije moraju pre prvog mraza. Tada se uklanjaju svi cvetovi i neodrveneli, još uvek meki, izdanci. Za prezimljavanje najbolje je obezbediti podrum s temperaturom od 5 do 10 stepeni, koji može da bude i mračan, jer ove biljke tokom preioda mirovanja odbacuju lišće. Ukoliko fuksije zimi stoje na toplijem mestu, zadržaće listove i tada će im biti potrebna svetlost. Glavno orezivanje treba da obavite u proleće. Od marta biljke iznesite na svetlije i toplije stanište. Čim izbiju mladi listovi, vreme
 
Top