Kako da naterate sebe da počnete da vežbate?

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Kako da naterate sebe da počnete da vežbate?

Svako se povremeno sreo sa ovim problemom: znate da je sport veoma važan i želite da izgledate zdravo i lepo, ali vam se ne vežba samo zato što nemate dovoljno volje.

1.jpg

Način da naterate sebe na vežbanje je da pronađete ono što vam zaista odgovara

S vremena na vreme dobijete novu energiju koju vam daje snagu da vežbate. Probudite se ranije za trčanje. Jednom. Osećate se zadovoljno što ste to uradili, osećate svaki mišić vašeg tela. Sledećeg dana imate tako jaku upalu mišića da nemate volje da ponovite iskustvo. Možda ćete izdržati i celu nedelju, ali će svejedno doći dan kada ćete stati. Zašto? Zato što vam se ne dopada.

Uvek je bolje izabrati sport dok ste dete i da se njega držite ceo život iz dva razloga: ono što radimo u detinjstvu nas po pravilu privlači kada odrastemo i naše navike bi trebalo da se formiraju još u detinjstvu. Ali, nažalost, nisu svi te sreće pa ne prihvate naviku bavljenja sportom i zato moraju "pod stare dane" da se navikavaju.

Postoje različiti načini da koje ljudi sebe nateraju da se bave sportom. Možda vam neki bude od koristi.

2.jpg

U teretani NE preskačite kondicione sprave, koliko god da su vam možda dosadne

*Jedan od načina je da kupite člansku kartu za celu sezonu u sportskom klubu ili teretani. Činjenica da ste platili nateraće vas da iskoristite ono što ste platili. Normalno vi ćete obožavati teretanu i trošiti nemilice termine prva dva meseca. Mislićete da ste pronašli nešto u čemu ćete biti angažovani ostatak života. Ali NE! Ubrzo vam postaje dosadno. Propustite plaćeni termin, da vam kažete sebi: "Ne danas, možda sutra!". Možete čak osetiti da vaše telo postaje manje čvrsto, imate grižu savesti, ali ne idete u teretanu, možda samo jednom nedeljno (ili ređe). Mnogo je onih koji su odustali posle četiri-pet meseci, iako su platili pola godine. Zašto? Zato što vam se ne dopada. Ali ste bar toliko izdržali.

*Još jedan metod je da izabere nešto što možete koristiti negde drugde. Na primer, ples. Veštine koje se ne može koristiti na zabavama disko, prijatelja ili čak bi mogao da vrši privatnu ples za vaš dušo, u zavisnosti od toga koju vrstu plesa naravno da izaberete. Vi ćete zabaviti i uživati u njoj.

*Drugi način je da idete na vežbanje sa nekim. Uhvatite za ruku prijatelja, izaberite kurs plesa ili teretanu i idite u paru. Lakše ćete sebe naterati ako znate da ćete ostaviti na cedilu nekoga ko vam je drag. U tom slučaju preuzimate odgovornost ne samo za svoje telo i svoje dobro zdravlje, već i zdravlje i vitalnost vašeg prijatelja. Uzgred, to je dobar razlog da se vidite i proćaskate. Takođe možete odlučiti da idete zajedno sa dečkom, mužem, ili nekim drugim članom porodice - zajedničko vežbanje je dobar način da se zbližite.

3.jpg
Vežbajte kod kuće: pre odlaska na spavanje, dok gledate TV, dok pripremate hranu...

*Ako ne možete da sebi priuštite teretanu ili kurs plesa u ovom trenutku, postoji i drugi metod. Radite telesne vežbe kod kuće: pre odlaska na spavanje, dok gledate TV, dok pripremate hranu...

*Jeste sada zima, vreme slava i slojevitog oblačenja. Ali leto nije daleko, a tada će postati jasno ko je radio na sebi a ko nije. Šta ćete vi pokazati? Ruke? Noge?

Stomak? Samo zamislite sebe kako sedite pored mlađih, lepših, zgodnijih cica na bazenu i imate želju da se uvučete u najširu majicu koja postoji na svetu. Ili želite da tip koji vam je drag primeti tu razliku?

Dakle, način da naterate sebe na vežbanje je da pronađete ono što vam zaista odgovara i da ne budete sami. Svima nam je potrebna pozitivna emocija, radost, uživanje, a čim radite nešto protiv svoje volje iako je zdravo i važno, svo zadovoljstvo nestaje.

Izvor: S media




 
Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
Sjajne vežbe za lenje žene…



Nemate vremena za odlazak u teretanu? Nema problema, ove vežbe moći ćete da izvodite i kod kuće dok obavljate uobičajene kućne poslove.




Treneri iz Njujorka Amanda Rasel i njena koleginica iz Los Anđelesa Keti Keler osmislile su vežbe za žene koje su ili lenje ili imaju previše kućnih obaveza da bi mogle otići u teretanu. Džulija Roberts je uz njihovu pomoć oblikovala svoje telo.


Za lepe i definisane mišiće nogu
1. Stanite s nogama razmaknutim u širini ramena. Prste lagano okrenite prema unutra. Dok stavljate odeću na konopac za sušenje, pri svakom podizanju komada mokre odeće iz košare polako savijte kolena i spustite se u čučanj. Idite prema dole koliko god možete, ali pazite da su leđa pri tome i dalje ravna, te da kolena ne prelaze crtu na kojoj se nalaze nožni prsti.
2. Polako se podižite u stojeći položaj. Ponavljajte dok ne poslažete sav veš.


Za tricepse
Sat vremena u teretani za vas će ostati neostvareni san, ali pet minuta treninga pred TV-ekranom ipak biste mogli odvojiti.
Zauzmite sedeći položaj na ‘zamišljenoj’ stolici ili fotelji, a rukama se pridržavajte za ivicu stvarne stolice, odnosno fotelje, koja je odmah iza vas – laktovi su ispruženi i ravni. Kolena savijte pod uglom od 90 stepeni.
Polako savijte laktove i spuštajte stražnjicu prema podu, ali ne i na sam pod. Zaustavite se na trenutak, a zatim podignite stražnjicu u prvobitan položaj. Napravite tri serije s 10 do 12 ponavljanja.


Za mišiće stomaka i unutrašnjeg dela bedara
Dok ležite na krevetu ispružite noge. Ruke stavite iza glave, obuhvatite prste. Zatim podignite glavu i vrat, uvucite stomak i podignite noge pod uglom od 45 stepeni.
Raširite noge u V, stisnite mišiće unutrašnjeg dela bedara i primaknite nogu jednu prema drugoj, i tako 12 puta. Celu vežbu ponovite tri puta.


Izvor: net.hr
 
Natrag
Top