Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Kako da napravite žardinjeru od cigala

  • Začetnik teme Nostradamus
  • Datum pokretanja
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Veće žardinjere od cigala mogu biti ne samo ukras u bašti već i način da vizuelno odvojite delove namenjene različitim funkcijama. Uz malo truda i veštine, možete ih napraviti i sami.

Foto: Profimedia
Velike žardinjere za perene ili niske biljke traju godinama i uz malo zanatske veštine možete ih napraviti i sami.

Ukoliko želite da napravite ovakvu žardinjeru direktno na zemlji, morate da počnete sa izradom malog temelja. Iskopajte rov koji ćete napuniti slojem (2) sitnog šljunka i (1) betona (oko 25 cm).
 
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Na solidnim podlogama, recimo u dvorištu i na terasi, ovakav temelj nije potreban. Cigle spajajte malterom i proveravajte da li su ravni pomoću vaservage.

Na prvom sloju, na svakoj strani žardinjere, jednu od vertikalnih fuga ostavite nepopunjenu. Ovi procepi služe za odvod vode. Na kraju se unutrašnjost „cementira“ blatom za izolaciju da vlaga iz zemlje ne bi prodrla u zid. Čim se taj sloj osuši, popunjava se (3) drenažni sloj od šljunka. Kod debelih podloga mogu da se stave (4) drenažne cevi. (5) Tkanina protiv širenja korova sprečiće zemlju koja se nalazi iznad da prodre u drenažni sloj. Uvek koristite samo visokokvalitetnu (6) zemlju za biljke.
 
Top