Šta je novo?

Kako da napišete kvalitetnu lektiru

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.211
Kako da napišete kvalitetnu lektiru


U jednom od postova sam pokušao pojednostaviti i olakšati pisanje pismenog sastava, a sada je došlo na red pisanje lektire. Nije to bauk od kojeg treba bježati kao đavo od krsta! Da ne trošimo puno vremena, nego da prionemo na posao.Ono što se podrazumjeva - PROČITATI ZADANU LEKTIRU!Nakon čitanja, možemo početi da pišemo o onome što smo pročitali. Naravno, nije dovoljno samo pročitati štivo, već ga i razumijeti, ući u srž onoga na šta je pisac ciljao. To zna biti malo zeznuto jer su pisci u određenim političkim i socijalnim prilikama morali "zamotavati" ono o čemu su zapravo pisali, ali ćemo se time pozabaviti u nastavku posta.Prvo što je potrebno napisati su ime i prezime pisca ( u gornjem lijevog uglu ) , a ispod, na sredini, naziv lektire. Da napomenemo da se u naslovima književnih djela na kraju NE piše tačka.Branko Ćopić

Orlovi rano lete
Prepričavanje


Nakon što smo to uradili, prelazimo na prepričavanje lektire. To zna da bude pomali zamorno, pogotovu kod obimnijih književnih djela, ali još je veća greška svesti cijelu knjigu na 2-3 rečenice. Prepričavanju bi trebalo, po slobodnoj procjeni, da zauzme gotovo cijelu stranicu. Nemojte da škrtarite na rečenicama, ali nemojte i previše otići u širinu, inače ćete ostati do jutra samo na tome. Pošto smo završili sa time, možemo preći na likove koji se spominju u knjizi.


Glavni i sporedni likovi


Kao što i sam podnaslov kaže, prvo ćete pisati o glavom likovu (likovima), a zatim u drugom pasusu o sporednim likovima. Ono što je mene uvijek nerviralo kad bi čitao nečiju napisanu lektiru je opis glavnog lika. Najčešće bi bilo samo napisano samo njegovo ime. I to je to! kao da glavni lik nema svoj izgled, osobine...... kao da postavite na fejsbuku samo bijelu sliku....ljudi imaju vaše ime, ali nemaju ideju kako izgledate. Dakle, kada pišete o glavnom liku, slobodno prepišite ( ne morate baš bukvalno) ono što je napisao o njemu u lektiri. da ima crnu kosu, duboke plave oči, visoko čelo... Ali ne samo kao nabrajanje, već prepišite cijelu rečenicu u kojoj se opis spominje. Kod sporednih likova dovoljno je da kažete koja je njiihova uloga u lektiri, u kojem su odnosu sa glavnim likom....Tema i ideja


Tema je ono o čemu se radi u romanu, ne prepričavanje, nego par rečenica o pročitanom djelu - kakav je utisak knjiga na vas ostavila, o čemu ste razmišljali dok ste čitali knjigu....

Ideja je ono o čemu je pisac zapravo pisao. kao što sam ranije rekao, neki od najpoznatih pisaca su morali "šifrovati" ono o čemu su htjeli da pišu. Tako se u komediji Branislava Nušića "Gospođa ministarka" govori o ženi, pripostog ponašanja, koja je pod svaku cijenu željeli postati "nobles" , a u "Čiča Tominoj kollibi" se opet govori o ukidanju ropstva. Ima mnogo takvih primjera i nećemo trošiti vrijeme na njih, nego sam vam samo želio objasniti šta je to ideja. To je ono u stilu - Šta je pjesnik htjeo da kaže?


Stilske figure
Stilske figure su ukras svakog književnog djela. Daju ritam i sjaj romanu. Upravo zbog njih možemo da proživljavamo samu radnju, kao da smo mi glavni junak. Evo ukratko nekih stilskih figura : personifikacija, onomatopeja, poređenje, metafora, epititi......ali ću o tome više govoriti u jednom od narednih postova.
I ovdje važi ono što sam rekao i za likove, nemojte vaditi iz konteksta, nego prepišite cijelu rečenicu u kojoj se nalazi stilska figura.


-Kuc, kuc, - zakucao je neko na vrata, a sam samo ćutao dok mi je srce ubrzano zalupao

Bio je to odličan auto, brz kao munja, a motor mu se gotovo nije ni čuo.
Bilješka o piscu


Prije nego što je na scenu stupio internet, ja sam imao običaj da u biblioteci uzmem više knjiga od jednog pisca. Razlog je ležao u tome što je u svakom romanu pisalo nešto novo, ono što je prethodnom nije bilo napisano. Sada se sve svodi na google i prilično je lako napisati nešto o piscu. Zato ni ja neću trošiti vrijeme na ovaj dio.Eto, nadam se da sam vam pomogao u budućem pisanju letkira. Lektire su obavezne i u osnovnoj i u srednjim školama. Moja omiljena lektira je "Orlovi rano lete" i kao klinac sam je pročitao stotinu puta. Čovjek njima može da pronađe nova gledišta na život, da otkrije razne zanimljivosti, prosto, da proživi tuđi život. Srećno vam sa pisanjem lektira!

 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Top