Kako da kreirate animirane GIFove u Fireworksu 8

Član
Učlanjen(a)
02.04.2009
Poruka
383
Grafičke animacije daju sajtu dinamičnost i interaktivnost. Naravno, animacije koje kreirate treba da budu suptilne i da začine glavni sadržaj stranice, a ne da odvlače pažnju od suštine, tojest informacije koja se nalazi na web stranici.
U ovoj vežbi naučićete da kreirate jednostavne animirane GIFove pomoću Macromedia Fireworksa 8.
Ne brinite, videćete da je kreiranje animiranih GIFova za Web vrlo jednostavno.
1. Prvi korak je da dizajnirate animaciju, tojest slike koje će se nalaziti u pojedinačnim frejmovima od kojih će animacija da se sastoji.
2. Otvorite sliku koja će se nalaziti u prvom frejmu.
3. Sa desne strane kliknite na naslov kartice Frames and History da biste otvorili Frames. Videćete da se u ovoj paleti već nalazi prvi frejm sa sličicom koju ste otvorili.
4. Otvorite sliku koja će se nalaziti u drugom frejmu. U liniji menija izaberite Select/Select All (Ctrl+A) da biste kopirali celu sliku. Zatvorite sliku.
5. Vratite se u prvu sliku. U dnu Frames palete kliknite na dugme New/Duplicate. Pojaviće se novi frejm.
6. Pritisnite Ctrl+V. Nova slika će se automatski pojaviti u drugom frejmu.
7. Ponavljajte korake 4, 5 i 6 sve dok svi frejmovi animacije ne budu na svom mestu.
8. Sada možete da prikažete animaciju tako što ćete upotrebiti dugme play koje se nalazi sa desne strane u dnu prozora dokumenta. Otkrićete da je animacija prilično brza. Možete to da promenite tako što ćete dvostruko kliknuti na standardnu vrednost “7” koja se nalazi desno od naziva frejma u Frames paleti. Možete da promenite ovo na 100 ili na neki veći broj koji odgovara animaciji (vrednost 100 odgovara jednoj sekundi).
Sada možete da optimizujete i eskportujete sliku.
9. Otvorite Optimize panel i izaberite Animated GIF iz Export file format padajućeg menija. U padajućem meniju Indexed Palette izaberite Adaptive za algoritam optimizacije. U padajućem meniju Colors izaberite broj boja koje želite da sadrži GIF.
10. Eksportujte animirani gif tako što ćete u liniji menija izabrati File/Export. U Export okviru za dijalog izaberite odgovarajući direktorijum u padajućem meniju Save in. U polje File name upišite ime za fajl animacije, a u polju Export izaberite Images Only.
11. Otvorite Windows Explorer, pronađite animaciju koju ste eksportovali i dvostruko kliknite na nju da biste je prikazali.
Upravo ste uspešno kreirali vaš prvi animirani gif u Macromedia Fireworksu 8.
Čestitamo!
 
Natrag
Top