Kako će izgledati vaš sledeći mobilni?

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Kako će izgledati vaš sledeći mobilni?










Izvor:
B92.net








Uređaji koji su najavljeni na ovogodišnjem Svetskom mobilnom kongresu (Mobile World Congress / MWC) imaju bolje ekrane, brži su i obećavaju mnogo više funkcija od vašeg trenutnog modela - pa, kako će izgledati vaš sledeći mobilni telefon?

Proizvođači su ove godine napravili veliki pomak kad je reč o ekranima. To je deo telefona u koji najviše gledamo i koji nam omogućava da u potpunosti uživamo u džepnom bekstvu u drugi svet.

Na svakom ćošku svaka kompanija će vam sa uzbuđenjem reći koliko je zaista dobar ekran na njihovom najnovijem uređaju.
Uzmimo, na primer, Sony. Osim što nam kaže da „naše snove može pretočiti u stvarnost”, njegovu tehnologiju ekrana prate dve ključne reči - WhiteMagic i Reality Display, obe osmišljene da učine ekran boljim kad je reč o gledanju u njega u zatvorenom i, još važnije, za gledanje na otvorenom, po sunčanom danu.



5267881874f51e1d95cc9c220706330_orig.jpg



Naravno, Sony je održao konferenciju za novinare, poput mnogih na MWC, u sobi bez prozora kad je pao mrak, tako da nekoliko meseci nećemo imati dokaz o ovim tvrdnjama za „sunčevu svetlost”.

Ali, šta god da IT proizvođači koriste, jasno je da je izrada ekrana oblast gde mnogi vide prostor da se razlikuju od drugih. I dobro rade taj posao. Rezolucije su veće, jasnoća je kristalna a neki od ekrna, uključujući i Sonyjev, su naprosto zapanjujući.

Ali uskoro će i taj faktor razlike nestati, pa je ove godine isticana i brzina vašeg telefona.

Na konferenciji se vodila velika bitka između Nvidie i Qualcomma, a mnogi proizvođači su igrali na sigurno i birali obe opcije. Nova perjanica HTC-a ima Nvidia 4-Plus-1 četvorojezgarni Tegra 3 procesor. Da, četiri plus jedan su pet, ali nemojte da vas to brine. Najbolji način je da o tome razmišljate kao o „nindža jezgru” koje radi stvari koje ni ne želite da razumete.

Sve je to super, kaže HTC, ali ne zaboravite našu drugu perjanicu, načinjenu od još više premijum materijala koji, gle slučaja, koriste na svemirskim satelitima, a u kojoj se nalazi najnoviji Qualcommov S4 čip. Možda ne zvuči tako brzo, ali navodno jeste, a ima i dužu autonomiju baterije.

Nije, međutim, samo na delu borba između Qualcomma i Nvidie - novi Intelov mobilni procesor takođe je pokušao da se uključi u igru, dok su ostali poput Huaweija i Samsunga odlučili da naprave sopstvene čipove sa odličnom brzinom i performansama, kako tvrde.

Međutim, stvarnost je donekle drugačija. Nema pogovora da će najnoviji i najbolji telefoni biti „supermenski brzi”, nudeći vam šansu da manje čekate na otvaranje aplikacije, ali u ovom trenutku porizvođači su izgleda zbunjeni šta stvarno da rade sa svom tom snagom.

Asusov odgovor je da stvore telefon koji se može transformisati u tablet, pre nego što se pretvori u laptop. Zove se Padfon a kompanija veruje da je snaga procesora toliko moćna da je reč o idealnom rešenju - „jedan uređaj da vlada svima”.

HTC se opredelio za tradicionalniji, sigurniji put koristeći snagu koju je kombinovao sa novim, unapređenim, kristalno jasnim ekranom za bolju kameru. Novi telefoni One serije omogućiće vam da okinete desetine snimaka u deliću sekunde, tako da vam ništa ne promakne. Kasnije ćete videti šta ćete sa tolikim fotografijama istog kadra.

Uprkos ogromnoj popularnosti igrica u najrazličitijim prodavnicama aplikacija, nijedna kompanija nije se fokusirala na gejming u svojim ovogodišnjim rezentacijama. Ali ceo softver kao takav je prebačen u zadnje redove jer proizvođači i dalje pokušavaju da sustignu Googleov Ice Cream Sandwich plasiran prošlog oktobra.

Android je, naravno, sveprisutan, ali on brzo postaje slon u sobi kad je reč o unapređenim verzijama. „Na kom operativnom sistemu radi?” standardno je pitanje kad se ponudi novi Android telefon. Ako nije najnovija verzija, pitanje koje ubrzo sledi je, „a da li će, čak i ako bude imao najnoviju verziju, moći da se apgrejduje?” Proizvođači telefona su uvek na gubitku.

Ovo nije samo mobilni svet Andorida, iako se ponekad tako čini. Operativni sistemi Windows Phone 7 i BlackBerry OS 7 su bili na sajmu, ali oba „u drugom redu”; prvi je ponudio sitne novine na polju performansi, ovaj drugi čeka da se krajem godine pojavi nova verzija.

I, kako će izgleati vaš sledeći mobilni telefon? Ako je suditi po MWC-u, biće to nešto brzo sa velikim, kristalno jasnim ekranom, ali sa softverom koji verovatno već sada imate u svom telefonu.


 
Natrag
Top