Kada je vreme da bacite šminku

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Šta sve hitno morate baciti iz svoje kozmetičke torbice

Net.hr
26.01.2010 16:01



fafe9eb549c87b4fdd2fce2a494a2c03.jpg

Make up proizvodi, kao i sve ostalo, imaju svoj rok trajanja, i postoje velike šanse da je ona plava senka koju ste kupili pre par godina za baciti, jer joj je davno prošao rok trajanja

Gotovo svaka žena u nekoj od svojih ladica ima hrpetinu proizvoda koje "ponekad" koristi, u prijevodu: takve proizvode nikad ne koristi, već ih čuva za slučaj da napokon nauči kako ih uklopiti u dnevni ritual šminkanja.

Donosimo kratki pregled roka trajanja tipičnih make up proizvoda, no imajte na umu kako se ovdje radi tek o procjenama i bez obzira na upozorenja, malo je vjerojatno da ćete oslijepiti od maskare koja je stara dvije godine, iako takve nije pretjerano pametno koristiti.

Sunđeri bi se trebale prati svaki tjedan i mijenjati svaki mjesec

Kistovi i četke bi se trebale prati u antibakterijskom sapunu i toploj vodi svako dva do tri mjeseca

Korektor traje do 12 mjeseci

Puder traje do dvije godine

Gelovi i pene za umivanje traju do jedne godine

Lak za nokte traje do 12 meseci, ovisno o kvaliteti i tome koliko ga često koristite

Olovka za usne traje do tri godine.
Savjet: Ako vam ona nije potrebna, radije je nemojte kupiti i sačuvajte novac za nešto važnije, poput pudera ili podloge za lice. Olovke za usne često se lome, a u vašem izgledu ne igraju neku pretjerano važnu ulogu.

Olovka za oči trebala bi se redovito oštriti, a traje do tri godine

Senke takođe traju do tri godine
Savjet: Tamno sjenilo može vršiti funkciju eyelinera, štoviše, većina vizažista to prakticira. Za ovo će vam trebati kosi kist kojeg malo namočite u vodu, pa potom i u sjenilo. Njime pređete preko kapka, uz liniju rasta trepavica, baš onako kao što bi to napravili s eyelinerom.

Ruž - neki stručnjaci tvrde da traje od jedne do dvije godine, dok drugi spominju i četiri godine. Ono oko čega se svi slažu jest ako ruž promjeni miris, to je definitivan znak da ga bacite.
Savjet: Ako ruž pohranjujete u hladnjaku, trajat će dulje.

Podloga za lice - proverite sastojke. Ako se ona bazira na vodi, njezin je rok trajanja maksimalno 12 mjeseci, dok oni na bazi ulja traju do 18 mjeseci. Tijekom godine potrebne su vam dvije različite nijanse podloge za lice, jedna koju ćete koristiti preko ljeta kada vam lice potamni, a jednu preko zime kada je ono svjetlije.
Savjet: Ako se vaša podloga osuši i prije roka trajanja, jednostavno mu dodajte nekoliko kapi bezalkoholnog tonera i promućkajte. Ovo nije potrebno raditi sa podlogama na bazi ulja.

Maskara ima najkraći rok trajanja, do četiri mjeseca.
Savjet: Ako ne želite da se vaša maskara potroši prije roka trajanja, nemojte je "napumpavati" gore-dolje jer time u nju samo tjerate zrak zbog čega se ona brže suši.

Kad je vreme da se rešite maskare?
Maskara je jedan od onih proizvoda u vašoj kozmetičkoj torbici na koje biste trebali obratiti posebnu pozornost obzirom da je ona leglo za bakterije. Većina maskara u sebi sadrži antibakterijske agente koji traju otprilike šest tjedana zbog čega možete biti na miru do četiri meseca

Što duže koristite dotrajalu maskaru, reskirate dobijanje infekcije na oku, a ako primetite promene u njenom mirisu i teksturi znajte da je vreme da je bacite u smeće.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.306
Ja redovno bacam kojesta iz svoje torbice sa sminkom. Ne znam koliki je rok trajanja pa ga ipak, nakon par meseci, bacim. Za svaki slucaj :) Ne koristim sminku, bas u nekim prilikama, pa i zaboravim pre koliko vremena sam sta kupila. Maskaru sam koristila najvise...ali kad videh sad ovo, moracu i nje da se resim.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ja sam pre dve godine bacila bukvalno sve. Stoji od ko zna kad, pošto se ne šminkam. I od tad ništa više nisam ni kupila. Nemam ni nameru.
 
Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.306
Ja volim da kupujem, sto treba i sto ne treba. Tako da cu i dalje kupovati, kad vidim nesto novo. A, da li cu ga koristiti...videcu. :) Nek se nadje, sto kazu.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kada je istekao rok trajanja vaše šminke?!

Kada je istekao rok trajanja vaše šminke?!

Femina.hr 08.11.2010 14:37



Bilo bi sjajno kada bi svaki komad vašeg make-upa imao naznačen rok trajanja! Bio bi to mali podsetnik da je vaš omiljeni ruž, koji izgleda kao nov, spreman za smeće! Koristite li i dalje sasvim suvu maskaru? Možda je vreme da se ipak rešite napuklog rumenila koje koristite već godinama!

Znajte da se svakim nanošenjem šminke kojoj je istekao rok trajanja izlažete opasnosti od infekcije! Šminku treba čuvati i nanositi na pravilan način kako biste joj produžili vijek trajanja, ali kada je već stvarno stara, mora ići ravno u - smeće!

Tekući puder i korektor
- od otvaranja, tekući puder ima rok trajanja otprilike godinu dana. Spužvice, četkice i svoje ruke kojima nanosite tekući puder na lice održavajte čistima kako biste spriječili kontaminaciju. Kako biste mu produžili vijek trajanja, čuvajte ga podalje od topline i sunca. Treba ga baciti kada se komponente počnu odvajati i kada primijetite promijene u teksturi i mirisu.

Puder u kamenu ili prahu - ovi se puderi mogu koristiti od jedne do tri godine. Kako se ovakav puder vrlo polako troši, možda ćete ga i nakon tri godine još imati, ali tada je stvarno vrijeme da ga bacite. Također, vodite računa o tome da je četkica ili spužvica kojojm ga nanosite čista. Kozmetičke kistove i spužvice redovito perite laganim tekućim sapunom i toplom vodom te ostavite da se dobro osuše.

Sjenilo - sjenilo u prahu može se koristiti do 3 godine. Vodite računa o čistoći kistića kojim ga nanosite kako biste izbjegli kontaminaciju i produžili vijek trajanja. Kremasta sjenila traju od 6 mjeseci do godine dana. Treba ih baciti kad promijene teksturu i miris.

Eyeliner - može se čuvati i koristiti do godine dana. Treba ga baciti kad postane suh i promijeni miris.

Olovka za oči ili usne - rok trajanja olovaka za oči ili usne je od jedne do dvije godine. Nakon svakog korištenja našiljite olovku kako biste spriječili kontaminaciju. Treba je baciti kad se počne mrviti i skupljati u grudice.

Maskara - ima relativno kratak rok trajanja - od 3 do maksimalno 6 mjeseci. Prilikom korištenja maskare, lagano je izvucite iz ležišta, nemojte „pumpati" jer na taj način nećete uzeti više, već ubacujete zrak koji suši maskaru, omogućuje stvaranje bakterija i skraćuje joj rok trajanja. Uvijek dobro zatvorite maskaru da spriječite sušenje. Treba je baciti kada morate 10 puta mazati trepavice, a na njima ništa ne ostaje te kad promijeni miris. S maskarom budite posebno pažljivi jer ona može zaraziti osjetljivu sluznicu oka te čak uzrokovati ozbiljne zaraze poput konjuktivitisa.

Rumenilo - rumenilo u prahu možete koristiti do 3 godine, tada biste ga trebali zamijeniti. Kremasto rumenila traju od 6 mjeseci do godine dana. Također, vodite računa o čistoći četkice kojom nanosite rumenilo kako biste izbjegli kontaminaciju. Kremasta rumenila treba baciti kad njima više ne postižete svježinu na obrazima jer su promijenila teksturu i miris.

Ruž - može se koristiti otprilike dvije godine. Kako biste mu produžili vijek trajanja i izbjegli kontaminaciju, čuvajte ga od topline i sunca te ga nakon mjesec-dva korištenja nanosite kistićem. Treba ga baciti kad primijetite da nije više tako kremast i kad promijeni miris.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Šminka je leglo zaraze!

Šminka je leglo zaraze!

Alo 05.04.2011 10:11

201481.jpg

Skloni smo da neke kozmetičke proizvode koristimo dok ih ne potrošimo, iako je opasnost od bakterija koje se na njima skupljaju tokom vremena prilično velika i realna.

Dok je u roku trajanja, šminku treba koristiti pažljivo i o njoj voditi računa, jer može postati izvor zaraze! Za početak, pre svakog šminkanja obavezno operite ruke. Takođe, koliko god bila primamljiva, besplatna šminkanja u tržnim centrima nisu uvek dobra ideja. Vizažisti upotrebljavaju iste proizvode na stotinama žena, a verovatno barem deo njih ima zarazne bolesti poput herpesa ili konjunktivitisa. Iz istog razloga nije najpametnije posuđivati šminku od prijateljica, niti isprobavati testere u prodavnicama.
Osim čišćenja kozmetičkih proizvoda, važno je pripaziti na higijenu torbice. Obrišite je iznutra vlažnom maramicom bar jednom mesečno. Rok trajanja šminke takođe je vrlo bitan da biste se zaštitili od kožnih iritacija. Kako biste bili sigurni koliko vam je stara maskara, puder ili bilo koji drugi kozmetički proizvod, na njih nalepite stiker sa datumom kupovine. Evo šta još treba da znate…
Ako dugo niste upotrebljavali karmin ili sjaj, pre upotrebe prebrišite gornji sloj maramicom i zapamtite da nikako ne bi trebalo da ih koristite duže od godinu dana!

Olovku treba zašiljiti pre svakoga korišćenja kako biste ukloniti nakupljene bakterije s površine. Maskaru, ajlajner, olovku za oči i senke trebalo bi da menjate na svaka tri meseca. Ne zaboravite da pranje maskare ne produžuje njen vek, nego je još više izlaže bakterijama.
Najduže traje korektor u stiku - dve godine, a najkraće maskara (tri meseca nakon otvaranja). Puder i rumenilo u čvrstom obliku traju godinu dana, a u tečnom šest meseci. Ako primetite da bilo koji proizvod i najmanje iritira kožu, odmah ga bacite.
Četkice za šminku treba prati jednom mesečno ili češće ako imate problematičnu kožu. Za to će poslužiti blagi sapun ili dečji šampon. Metalne kozmetičke predmete poput makaza, pinceta ili rezača dobro je očistiti alkoholom pre svake upotrebe.
Tečnu kozmetiku najbolje je čuvati u frižideru, a ostalu na hladnom i suvom mestu. Kozmetičke proizvode dobro zatvorite nakon svake upotrebe jer kontakt sa vazduhom i vlagom može da uzrokuje nekontrolisano množenje bakterija!


Narandžasta je nova crvena!

„Guči, „mark džejkobs“, „fendi“ i mnogi drugi dizajneri kao hit sezone proleće/leto 2011. najavili su hrabri narandžasti karmin, i to u svim nijansama. Budući da je mladalački, svež i zavodljiv, vizažisti ga preporučuju kao zamenu za uvek trendi crveni ruž. Osim toga, pristaje svakom tipu kože i ističe lepotu očiju, kao i pramenove u kosi. Zbog toga oči treba šminkati što diskretnije, a vrlo je važno da uz tako uočljiv karmin ten bude besprekoran. Plavušama se preporučuje narandžasti ruž s nijansom mandarine, brinetama boja meda, a crnkama narandžasti karmin s crvenom nijansom.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kada je vreme da bacite šminku

news_4275.jpg

Kada nam se pokvari ten, obično za to krivimo hranu, gene ili šminku. Međutim, mnoge dame zaborave da raščiste svoje nesesere, pa upotrebom dotrajale šminke zapuše pore i izazovu pojavu akni.

Kada je u pitanju šminka, postoji nekoliko razloga zbog kojih ne želite da čuvate proizvode. Četke i kutije mogu da postanu kontaminirane posle nekog vremena stalne upotrebe. Znači, ukoliko ne želite da se mažete kortikosteroidima zbog alergijske reakcije ili lečite konjunktivitis i oštećenja rožnjače, bacite sve što je dotrajalo u vašem neseseru.

Ukoliko ne možete da pronađete etiketu, pomirišite: užeglo znači da je spremno za kantu za otpatke.

Kreone i olovke za usta naoštrite posle upotrebe. Tako ćete sprečiti pojavu neželjenih bakterija.

Neiskorišćena šminka trebalo bi da se čuva na tamnom i hladnom mestu (ne u frižideru!).

Posude za šminku uvek moraju biti čiste i
dobro zatvorene.

Ako proizvod ima utisut rok trajanja, iskoristite ga do tog dana, umesto da ga čuvate iz sentimentalnih razloga ili zato što ste preplatili, pa vam je žao da ga se otarasite.

Kozmetički
proizvodi koje kupujete, a zaista vam nisu potrebni. Četkice za šminku perite svaka dva meseca bebi
šamponom ili blagim deterdžentom. Sunđerčiće dobro operite svake nedelje.

Evo još nekoliko preporuka koliko dugo da koristite svoje kozmetičke proizvode. Ovo je procena, ne pravilo:

* Korektor - 12 do 18 meseci
* Puder u prahu - 2 godine
* Kreon/Ajlajner - 2 godine
* Senka za oči- 2 godine
* Maskara - od 4-6 meseci od trenutka kada ste je otvorili
* Podloga za šminku -12 do 18 meeseci u zavisnosti da li je na bazi ulja ili vode
* Olovka za usta - 2 godine
* Karmin – do 4 godine
* Sjaj za usne - 18 meseci
* Lak za nokte - 12 meseci

Izvor: S media




 
Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
Opasne bakterije u maskari





Američki naučnici nedavno su testirali veliki broj maskara različitih proizvođača i ustanovili su da čak 33 odsto testiranih uzoraka sadrži bakterije




ZNATE li da ukoliko istu maskaru koristite duže od tri meseca i pritom je nepropisno čuvate, možete dobiti ozbiljnu očnu infekciju? Naime, iako nas i proizvođači maskara upozoravaju da je rok njihovog trajanja najviše tri meseca, većina pripadnica lepšeg pola koriste ih mnogo duže, zanemarujući činjenicu da maskare mogu biti pravo malo leglo bakterija.

Američki naučnici nedavno su testirali veliki broj maskara različitih proizvođača i ustanovili su da čak 33 odsto testiranih uzoraka sadrži bakterije. I to ne bilo koje. Kod većine uzoraka zabeleženo je prisustvo nimalo bezazlenih stafilokoka i streptokoka, ali i gljivica! Za njihovo prisustvo u dlačicama maskara nisu, međutim, krivi proizvođači, jer svi tipovi maskara sadrže supstance koje, prema tvrdnjama većine svetskih proizvođača, tri meseca sprečavaju širenje bakterija. Dakle, posle isteka tog roka maskara više nije bezbedna za korišćenje. Ponekad i ranije, što bi trebalo da bude ozbiljno upozorenje svim damama koje maskare nose u tašni i leti, kada se ona zbog visoke temperature lako topi, njene zaštitne supstance se brže razgrađuju, a bakterije ubrzano razmnožavaju. Stoga nije naodmet podsetiti se osnovnih pravila čuvanja i korišćenja maskare.

* Obavezno je čuvajte na hladnom i suvom mestu, ako ne u frižideru, onda u fioci i to u prostoriji koja nije suviše zagrejana.

* Maskaru koristite najviše tri meseca. Posle tog roka zamenite je novom čak i kada je niste do kraja istrošili.

* Na trepavice nikada ne nanosite više od dva sloja. Više slojeva maskare mogu da zatvore lojne žlezde koje se nalaze duž ivica kapaka.

* Nikada nemojte da koristite maskaru u automobilu! Prema tvrdnjama mnogih oftalmologa, u njihove ordinacije često dolaze žene sa ozbiljnim oštećenjima rožnjače i teškim infekcijama oka, jer su pokušale da se našminkaju u toku vožnje ili dok u kolima čekaju na semaforu.









Izvor: Novosti
 
Učlanjen(a)
26.11.2014
Poruka
14
Ja redovno, nakon par meseci bacam proizvode za šminkanje, čak i ako nisam je do kraja istrošila. Isto radim sa proizvodima sa negu kože
 
Natrag
Top