Kada će doći lou kost kompanije?

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.533
Kada će doći lou kost kompanije?
Visoke cene avio usluga teraju prevoznike
31.08.2009. 09:18

avion-v.jpg


U Srbiji trenutno posluju samo tri lou kost kompanije koje lete do Nemačke, Norveške i Švedske. Nadležni kažu da trenutno nema ni zainteresovanih, jer im se ne isplati da lete iz Srbije, jer važi vizni režim, ali i zbog visokih cena avio-usluga, prenosi RTS.

Svakog dana oko 500 ljudi iz Srbije ide do Budimpešte i odatle putuje lou kost kompanijama do željenih destinacija, nezvanični su podaci Ministarstva za infrastrukturu. Svi se slažu da jeftini avio-prevoznici ne dolaze, jer za Srbiju važi vizni režim, ali i zato što su visoke cene avio-usluga.
Direktor Direktorata civilnog vazduhoplovstva Nebojša Starčević rekao je da ne postoji zemlja koja ima vizni režim i razvijen lou kost saobraćaj, jer to jedno s drugim ne ide.
Već su ostvareni kontakti sa nekim lou kost kompanijama koje se pripremaju da posle Nove godine dođu u Srbiju.
Te kompanije kao problem ističu velike troškove aerodroma u Beogradu, koji su, kako kažu neuporedivo veći nego na aerodromima u okruženju.
Na Aerodromu smatraju da su sa taksom za putnike od 21 evra, među jeftinijima u Evropi. Cene ostalih usluga zavise od destinacije do koje se leti.
Zamenik direktora Aerodroma "Nikola Tesla" Velimir Radosavljević rekao je da "apsolutno nema mesta raspravi na temu visokih usluga" i dodao da je za dolazak niskobudžetnih kompanija potrebno usvojiti Zakon o vazdušnom saobraćaju.
"Taj zakon se dugo čekao i kako sada stvari stoje konačno su se zainteresovani faktori sporazumeli i napravljen je jedan predlog koji će verovatno u septembru biti na javnoj raspravi", rekao je savetnik ministra za infrastrukturu Predrag Vujović.
Lou kost kompanije karte prodaju preko Interneta, a plaćaju se karticama. Putnici u avionu ne mogu očekivati luksuz poput besplatne hrane i pića, a avioni uglavnom sleću na sporedne aerodrome.

Izvor: Blic
 
Natrag
Top