Kad nema "gladijatora", dobre su i stepenice

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.982
ПОД ЛУПОМ: КАКО СТВАРНО БИТИ ЗДРАВ И ЛЕП

Кад нема „гладијатора”, добре су и степенице


Складно извајано тело, јаке мишиће, добру кондицију... све то обећавају продавци разних тренажерау мегамаркетима, спортским радњама,преко огласа и Интернета. Да ли су нам те справе заиста потребне и колико су безбедне?





Заводљив стас, добра кондиција, јачи мишићи... и то без муке и зноја, све нам то, наводно, гарантују разне справе за вежбање. Да лије то заиста тако? Да ли су нам оне неопходне да изгледамо и осећамо се сјајно? Можемо ли их сами безбедно користити? Можда је боље и исплатљивије отићи у теретану или вежбати сам?

– Ако неко хоће да ради на својој физичкој кондицији добро дошле су и степенице. Према томе многе од тих справа су део модног тренда, једна врста мамипара, каже др Бранко Сбутега из Специјалне ортопедско-хируршке болнице „Бањица” и додаје:
– Погледајте само неке од реклама: „идеалан за сагоревање масних наслага, омогућава да уз мање напора и мање времена добијете боље трбушне мишиће, скида целулит...”. При том то све од вас зависи, не од апарата. За одређене вежбе је неопходна и стручна помоћ, да би се ускладиле са полом, годинама, занимањем... Зато би било паметно да се пре одлуке о куповини неке од справа затражи савет стручњака. Уколико су у питању здравствени проблеми неопходно је консултовати свога лекара и физијатра – каже доктор Сбутега, наглашавајући да су справе безбедне под условом да се правилно користе и прилагоде потребама, ако већ нема могућности за вежбање под надзором.
Физичка активност је корисна, а од дубине џепа зависи за коју варијанту ћете се одлучити, поручују стручњаци. У складу с тим фитнес све више постаје стил живота, филозофија, имиџ, статус. Реч фитнес је англосаксонског порекла (од „фит”, што означава физички изглед и психичко стање) и подразумева различите програме вежбања: на тренажерима и справама, кардио тренинге (вежбе без оптерећења као што су брзи ход, трчање, пливање, прескакање конопа или вожња бицикла), боди-билдинг, јога, пилатес... За све програме постоје посебно обучени тренери.
– Важно је да стручна особа у теретани демонстрира извођење вежбе, да објасни чему она служи, како правилно дисати и како избећи повреде, и да прати како вежбате – каже Драган Петровић, тренер у Фитнес центру „Бодиленд”. Инструктор мора да буде тренер за фитнес, физиотерапеут, односно особа са квалитетним знањем о анатомији, физиологији и програмирању тренинга, у противном би жељени резултат могао изостати, додаје наш саговорник.
И поред тога што вежбање у клубовима и теретанама није јефтино (у Београду месечно од 1.800 до 6.000 динара) ипак се дешава да корисник буде незадовољан јер није добио услугу коју је очекивао само зато што се није обратио тренеру и питао како да вежба.
Иако у фитнес центрима постоји могућност рада са „личним тренером”, двадесетогодишња Митра Ристић, коју смо „прекинули” у трчању на траци истиче да и вежбање у групи има низ предности.
– Лакше ми је, имам више воље да вежбам, када видим да и други раде – каже. Њена другарица у теретани признаје да код куће има све справе, али нема „гонича робова” да је потера да вежба. И Никола Јовић више воли групни рад. Док на сусeдном „гладијатору” јача леђне мишиће, шаљиво додаје: „Коме да се доказујем у својој соби? Овде су и девојке које подижу адреналин!”
Међутим, коме је одлазак у теретану скуп или не одговара због обавеза,собне справе за вежбање добро дођу. Бицикл је практичан и за старије особе, потребно је само сести и окретати педала, а онда у зависности од кондиције и савета стручњака повећавати оптерећење. Брзо ходање погодује свима, без обзира на старост, пол и тренутни ниво кондиције. Овај тип вежбања повољно утиче на срце, плућа и кардиоваскуларни систем, док истовремено развија готово све мишићне групе на телу и активира разградњу масних наслага и сала. Особе које дневно направе најмање 9.000 корака имају здраво, лепо обликовано тело, утврдили су истраживачи, што је онима који то себи могу да приуште довољан разлог да набаве траку за трчање (онима који не би да се гурају по аутобусу на путу до куће ето прилике да направе неколико хиљада корака, а да то ништа не кошта, примећују неки).
– Они који раније нису трчали по траци, требало би да почну са ходањем. После одређеног времена престаће осећај нестабилности и може се постепено повећавати брзина. Модерне справе су прилагођене телу са посебним амортизујућим механизмом који повољно делује на зглобове – објашњава Петровић.
Кажу да 50 минута умерене физичке активности смањује напетост, а према неким студијама и да је ефикаснија од лекова у лечењу депресије. Важно је само, пре почетка било које вежбе, загревање пет до десет минута да би се постепено убрзао рад срца. И, наравно, ко се определи за справе, пре него што поверује рекламама и посегне за новчаником требало би добро да размисли хоће ли их заиста и користити, а онда да се посаветује и са стручњацима.
-----------------------------------------
Собна теретана
Најбоље је (и најјефтиније) почети од тегова, од 500 грама и једног килограма, али и пар тежих, од два килограма. Не заузимају пуно простора па се могу носити и на путовања. Томе треба додати шипку за врата, добру за тренирање бицепса, трицепса, стомака, леђа... а инвестиција је око 2.200 динара.У категорији собних тренажера су трака за трчање, собни бицикл, клупа за веслање или за трбушњаке, степери, универзални тренажери („гладијатори”)... Приликом куповине потребно је обратити пажњу на тежину оног ко ће на њима вежбати, од тога зависи и цена справе.
Собни бицикли имају дисплеј који показује брзину којом се вози, даљину која се пређе, потрошњу калорија, пулс на длановима, као и могућности подешавања оптерећења, а седиште се прилагоди возачу. И траке за трчање су компјутеризоване, папоказују време трајања тренинга, брзину кретања, пређену раздаљину, пулс, количину утрошених калорија… Цена зависи од тежине вежбача, брзине коју тренажер може да постигне (10, 12, 18 километара на сат), нивоа оптерећења… Нагиб траке се може подешавати од нула до 15 степени. Предност им је што се могу склопити после тренинга да не заузимају пуно простора. Могу бити магнетне, механичке или моторне, све су подједнаке трајности, квалитета и ефикасности. Степер је једна од јефтинијих справа за обликовање и јачање мускулатуре,од пет до десет хиљада. Они скупљи, немачки, имају седам година гаранцију. Веслање на суво тренери препоручују због развијања комплетне мускулатуре, повећања кондиције и сагоревања масних наслага. Клупа за веслање бира се у односу на тежину онога ко ће је користити, од тога зависи и цена справе (од 11.000 до 51.000 динара) и гаранција (до седам година). Лопта за пилатес се комбинује са другим вежбама за истезање и опуштање тела, препоручује се и за правилно седење, посебно деце, зато што „не дозвољава” кривљење кичме, а цена зависи од величине.

Славица Берић
Објављено: 20.02.2011.
Извор: Политика магазин



 
Natrag
Top