Šta je novo?

Kad lutku zamijene bebom

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Kad lutku zamijene bebomIzvor: Nezavisne novine

slitunain.php

Dragana Raduški - 06.11.2010 18:30
Slučaj kad dijete rodi dijete uvijek je bio prisutan u društvu, ali vremenom, kako je granica zrelosti pomjerena, tako i majke bivaju sve mlađe.
Nedavno je svijet obišla priča iz španskog grada Hereza de la Frontere, gdje se porodila desetogodišnja djevojčica.
Španske vlasti trenutno vrše procjenu da li će dozvoliti majci i njenim roditeljima da zadrže starateljstvo nad djetetom, iako je porodica presrećna zbog prinove. Prema pisanju španskih medija, otac novorođenčeta takođe je maloljetan.
Mlada majka je, navodno, rumunskog porijekla. Španski dnevnik "Diario de Jerez" prenio je izjavu medicinskih zvaničnika, koji su se brinuli o porodilji, da im je ona rekla da je u njenoj zemlji uobičajeno da djevojčice rađaju djecu!
Stručnjaci upozoravaju da, s obzirom na to da devojčice u tom uzrastu i same rastu, postoji veća opasnost po njihovo zdravlje tokom trudnoće.
Istraživanja pokazuju da su u toj dobi veće šanse za prijevremeni porođaj kao i da djeca tako mladih majki imaju veće izglede da umru prije navršene prve godine života.
Iako je ova priča šokirala mnoge, mala Rumunka svakako nije najmlađa majka na svijetu. Štaviše, postoji više od deset djevojčica koje su bile mlađe porodilje od nje. Najmlađa je svakako Lina Medina, koja je na dan porođaja imala pet godina i 229 dana. Mala Lina potiče iz peruanske prijestonice Lime, a identitet djetetovog oca i danas je ostao nepoznanica. Djevojčica se porodila 14. maja, 1939. godine u bolnici u Limi i pritom rodila zdravog dječaka Gerarda, koji je dobio ime po doktoru Gerardu Lozadu, koji je porodio.
Mala Lina je zatrudnila jer je prerano ušla u pubertet. Njeni roditelji su prvo mislili da njihova kćerka ima tumor, zbog čega su je odveli u bolnicu. Međutim, tada je otkriveno da je djevojčica u sedmom mjesecu trudnoće. Svi su odmah posumnjali na njenog oca, koji je i uhapšen, međutim, naknadno je pušten jer jednostavno nije bilo dokaza seksualnog zlostavljanja. Mali Gerardo je odrastao uvjeren da mu je Lina sestra, ali kada je imao 10 godina, otkrili su da mu je ona, ipak, majka.
Gerardo je odrastao u zdravog mladog čovjeka, međutim, u 40. godini se razbolio i umro. Pretpostavlja se da je imao oboljenje koštane srži. Medina je kasnije radila kao sekretarica na klinici doktora Lozade koji joj je dosta pomogao u životu, pa joj je čak platio i školovanje. Ona se kasnije udala za Raula Hurada, s kojim je dobila sina 1972. godine. Ona danas ima 76 godina i živi u siromašnjoj četvrti Lime, poznatoj kao "Mali Čikago". Nikada nije otkrila identitet oca svog prvog sina.
Druga najmlađa majka na svijetu identifikovana je samo kao Liza. Riječ je o ukrajinskoj djevojčici kojoj je dijete napravio njen djed. Ona se porodila prirodnim putem, 1934. godine, ali beba nije preživjela porođaj.
Mum Zi je Nigerijka koja potiče iz plemena Čif Akiri. Rodila je u osmoj godini života. Iako se ne zna ko je otac njenog djeteta, kasnije je i njena kćerka rodila, takođe rano, pa je Mum Zi ponijela titulu najmlađe bake i to u 17. godini.
Iz Perua takođe potiče jedna od najmlađih majki na svijetu. Iako njeno ime nikada nije objavljeno, zna se da je iz grada Huanuka, a rodila je sa osam godina i 11 mjeseci. Ona je rodila u Limi, carskim rezom, a beba je težila dva kilograma. Prema pisanju peruanskih medija, djevojčicu su silovala dvojica njenih rođaka, pa je tako i ostala trudna.
Mala Kineskinja, čije ime, takođe, nije objavljeno, ujedno je najmlađa majka u Aziji. Ona je rodila dječaka teškog 2,7 kg početkom ove godine. Djevojčica je iz kineskog grada Čangčuna.
Hilda Truhiljo je još jedna Peruanka, koja je rodila u devetoj godini života. Otac njenog djeteta je njen 22-godišnji rođak, koji je jedno vrijeme živio s njima. On je kasnije uhapšen i optužen za silovanje. Ona se porodila sad već davne 1957. godine, a njena kćerka je živjela s njom i njenim roditeljima.
Vanvisa Janmuk je tajlandska djevojčica koja rodila u devetoj godini života. Otac djeteta je njen 27-godišnji suprug. Ona se porodila februara 2001. godine u bolnici u Petčabunu i dobila je zdravu djevojčicu. Iako je ovaj slučaj šokirao tajlandske vlasti, prema zakonu su dozvoljeni ugovoreni brakovi između maloljetnika, pa su tako i njeni roditelji ugovorili brak.
Jedna neidentifikovana Singapurka ostala je u drugom stanju, takođe sa devet godina, a otac je dječak iz njenog razreda. Njena majka je prvo mislila da djevojčica ima urinarnu infekciju, pa joj je otekao stomak, međutim, kada ju je odvela doktoru, shvatila je da je njena kćerka u šestom mjesecu trudnoće. Ona je 2004. godine rodila zdravu bebu, koju su dali na usvajanje.
Još jedna devetogodišnjakinja, ovaj put iz Brazila, tačnije iz domorodačkog plemena u prašumi Amazon, rodila je djevojčicu tešku 2,2 kg. Iako potiče iz plemena, nju su porodili carskim rezom u bolnici u Manuasu, jula 2006. godine. U ovaj slučaj je bila uključena i policija, jer se sumnjalo na silovanje.
Davne 1934. godine djevojčica Seli Devese rodila je u svojoj 10. godini zdravu djevojčicu i ona je dugo smatrana najmlađom majkom na svijetu. Seli je imala i jednu vrstu poremećaja, jer je u pubertet ušla izuzetno rano, daleko ranije od svih navedenih majki i njen slučaj je zaveden u medicinskoj dokumentaciji. Identitet oca njenog djeteta nikada nije otkriven.
Neidentifikovana djevojčica iz američkog Indijanapolisa sa 10 godina rodila je blizance i tako postala najmlađa majka blizanaca. Ona se porodila 1979. godine u bolnici u Indijanapolisu, ali se ništa ne zna kako o njenoj sudbini, tako ni o sudbini njene djece.
Marija Tizijano je Italijanka koja je ostala trudna s 11 godina. Ona je 1992. godine rodila sina u bolnici na Siciliji. Otac je bio njen 18-godšnji momak Vinćenco Kastro. Nakon rođenja sina, njih dvoje su počeli da žive zajedno, a Marija je u 14. godini imala već tri sina i svi su živjeli zajedno s njenom majkom u dvosobnom stanu. Marija je u 29. godini postala baka i ujedno je najmlađa baka u Italiji.
Bogdana Korenkova je rodila u 11. godini i ona je najmlađa ukrajinska majka. Prema pisanju tamošnjih medija, otac djeteta je njen 26-godišnji komšija, koji je ubrzo po njegovom rođenju napustio Ukrajinu zbog straha od progona.
Bugarka Kordeza Željazkova je jedina udata među najmlađima majkama. Otac njenog djeteta je njen 19-godišnji suprug Jeliazko Dimitrov, a mlada majka je zatrudnila svega sedam dana nakon što su se upoznali. Njih dvoje su romske nacionalnosti, a Kordeza se porodila u bugarskom gradu Slivenu. Štaviše, na dan svog vjenčanja je rodila zdravu djevojčicu.
 
Top