Šta je novo?

Kad kopaju bunar - zovu Dragoljuba

  • Začetnik teme Black Predator
  • Datum pokretanja
Black Predator

Black Predator

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Kad kopaju bunar - zovu Dragoljuba


Izvor:
Novosti.rsKad kopaju bunare Kozarci često angažuju Dragoljuba Bašića da im nađe vodu. Leska se savija i potvrđuje da je tu izvor.

PRIJEDOR - Malo je ljudi pod Kozarom koji nisu čuli za Dragoljuba Bašića (81), najstarijeg i najpoznatijeg prijedorskog rašljara iz sela Gornji Garevci. Meštani potkozarskih sela kažu - „ko god je kopao bunare čuo je za rašljara Dragoljuba“. On već punih 60 godina izvore vode pronalazi uz pomoć rašljaste bele leske i žica od rostfraja.

Zahvaljujući njegovom umeću do sada je iskopano više od hiljadu bunara u Republici Srpskoj, ali i šire. Kaže da do sada nikada nije pogrešio i da gde god je pokazao da ima vode tako je i bilo.

- Kada naiđem na vodu rašljasta bela leska se savija i potvrđuje da tu postoji izvor - objašljava proces traženja vode Dragoljub Bašić. - Onda to proverim rostfrajnim žicama, koje se ukrštaju ako vode ima. Međutim, ako rašlje ne pokažu snagu vode, opet ne određujem kopanje, idem dalje, tražim jače vrelo. Jednostavno, na leskama osetim da li ima kamena, jer onda one skaču, ne stoje ravno. Dubinu merim tako što se odmaknem od mesta izvora do mesta na kojem se leska ponovo savija, to je dubina.

Ovaj vitalni Kozarac kaže da poseduje unutrašnju energiju, koja mu pomaže da preko leske i žica pronađe vodu unutar zemlje.
- To je meni urođeno. Nema nas mnogo koji posedujemo energiju da otkrijemo izvorište. Jednostavno, kada dođem do vode, onda osetim nešto kao niskonaponsku struju - priča Dragoljub.

Starina Dragoljub kaže da poslednjih petnaestak godina nestaju izvorišta, ali da će priroda učiniti da voda ponovo naiđe. Kaže - nema brige, sve će doći na svoje!


NAJJAČE VRELO

Proverili smo u okolnim selima i zaista je istina sve što se priča o Dragoljubu. Pre nego što krenu sa kopanjem bunara, seljaci ga zovu da im pronađe najjače vrelo. Ono šta kaže za mesto i dubinu, uvek je istina.

- Čuo sam za njega i pozvao ga da nam nađe vodu kada smo kopali bunar. I pronašao je. Međutim, nisam ga poslušao i nisam iskopao bunar do dubine do koje je rekao. Tu sam mnogo pogrešio, jer sada imam manjka vode, pa ću morati da produbim bunar do one dubine koju je on rekao - priča Milutin Savanović, iz Starog Voćnjaka kod Prijedora.
 
Top