Kad je vreme za egzotične destinacije

Član
Učlanjen(a)
12.01.2010
Poruka
472
Izvor: Blic

Zamislite kako sedite u nekom bungalovu (ili možda raskošnom rizortu) i neutešno gledajući kako kiša lije danima proklinjete što ste dali pola bogatstva da otputujete na drugi kraj sveta. Nije svejedno jer tropski pljuskovi mogu da budu nesnosni u svakom pogledu. Ne putuje niko na egzotične destinacije samo da bi se brčkao na nekoj od rajskih plaža, savetuje "Super Odmor".
105519_plaza-ankon-na-kubi_ff.jpg

Plaža Ankon na Kubi

Zato je neophodno znati kada je top sezona u pojedinim delovima sveta. Na svim popularnim tropskim destinacijama vrh sezone je oko Nove godine, bez obzira da li je vreme suvo ili kišovito, a što se ostalih perioda tokom godine tiče tu već ima razlike. kako savetuje "Super Odmor", najjeftinije je kada je najkišovitije, a najskuplje kada ima najviše sunca.


Krenimo od Kariba.Ono što bismo mogli nazvati zimom u karipskom arhipelagu na Kubi traje od novembra do aprila. Ta „zima“ je suva i s retkim padavinama, a temperature su između 15 i 30 stepeni. Zato je top sezona na ostrvu u decembru, januaru i februaru. Kiša mnogo češće pada od maja do oktobra, a zbog visoke temperature vlaga može da bude nesnosna. Posebno je rizično s obzirom na to da je u tom periodu i sezona uragana, dok je temperatura mora savršena - retko kada pada ispod 25 stepeni.
105520_bali_f.jpg

Jutro na Nusa Dua plaži na Balima



Klima u Dominikanskoj Republici razlikuje se neznatno. Veći deo zemlje, osim severne obale, ima kišnu sezonu između maja i novembra, i tada se ne preporučuje putovanje u ovaj deo sveta iako su cene neuporedivo niže. Suva zimska sezona traje od decembra do marta, ali su temperature nešto niže. Severni deo oko Puerto Plate izložen je pasatima, pa kišna sezona počinje kasnije i traje od oktobra do januara. Temperaturne razlike su veoma male i variraju od meseca do meseca, najčešće između 22 i 30 stepeni , dok temperatura Atlantika ne pada ispod 26 stepeni. Dominikana je najposećenija od januara do marta, a sezona uragana traje od juna do novembra. Najveće šanse za njihovu pojavu su od polovine septembra do polovine novembra.



Južni deo meksičke karipske obale, poznatiji kao Rivijera Maja, ima gotovo istu klimu. Sezona traje od decembra do marta, dok tokom ostalih meseci uglavnom vlada velika vlažnost, a uragani su najčešći tokom avgusta. Na atlantskoj obali Brazila temperatura retko kad pada ispod 25 stepeni. Južno od ekvatora postoje izvesne temperaturne razlike, pa je takozvano leto nešto toplije i s puno padavina. Kišni period traje od oktobra do aprila, dok je sezona za posetu, na primer Rija de Žaneira, od maja do septembra.


Na drugom delu sveta - Indiji, klimatske prilike su pod uticajem Indijskog okeana i Himalaja. Najbolje vreme za posetu himalajskom delu su maj, septembar i oktobar, kada nije previše toplo. Nešto južnije, u okolini Nju Delhija, od novembra do marta temperature su izuzetno visoke i često prelaze 30 stepeni, a od jula do septembra je sezona monsuna.



Centralni deo Indije je još topliji, vrućine traju tokom cele godine, a sezona monsuna je duža i traje od juna do polovine oktobra. Najbolji meseci za posetu ovom delu zemlje su januar i februar. Najjužniji deo (Bangalor, Kerala) ima klimu koju turisti iz Evrope najteže podnose. Visoke temperature i visoka vlažnost vazduha traju tokom cele godine, a obilne kiše padaju često, posebno od maja do novembra.
105521_maldivi_f.jpg

Plava boja Maldiva



Na Maldivima kišna sezona traje od maja do novembra, ali u tom periodu ipak ima puno sunčanih sati. Vrh se zone je u februaru i martu, kada je najviše sunca. Što se maldivskog arhipelaga tiče, najveći problem je u rezervaciji jer su neki rizorti rasprodati i po godinu dana unapred.




Na Sejšelskim ostrvima jutarnja temperature ne pada ispod 24 stepena, dok su dnevne oko 31. Vlažnost je vrlo visoka tokom cele godine - kiša često pada od novembra do marta, od aprila su padavine slabije i od juna do septembra je udarna sezona.


Na „susednom” Mauricijusu nema tipičnog suvog perioda, skoro da nema dana bez kiše, samo je ona manjeg intenziteta od avgusta do novembra. Temperature su nešto niže, ali je more toplo - skoro konstantno 25 stepeni.




U većini zemalja jugoistočne Azije klima je slična. Na Tajland utiču dva monsuna. Jedan od maja do oktobra donosi kišu i vlagu sa okeana, dok drugi od oktobra do februara donosi suvo vreme. Tajland se geografski može podeliti na četiri celine. Na severu zemlje, čiji je centar grad Čajeng Mai i na granici sa Mijanmarom kišna sezona traje od maja do oktobra, dok u istočnom Tajlandu, kiše često padaju od maja do septembra. Vlažnost vazduha je izuzetno visoka, ali je najpodnošljivija u decembru i januaru, kada padavina gotovo i nema.


Centralna oblast Tajlanda, sa Bangkokom i njegovom okolinom ima kišnu sezonu od maja do oktobra, dok je najpodnošljivije u decembru. Južni deo čine poluostrvo i ostrva koja se prostiru do granice s Malezijom. Na većini ostrva najprijatnije je od decembra do februara, a temperatura mora ne pada ispod 28 stepeni!

Malezija ima sličnu klimu, ali sa mnogo više padavina jer se proteže neposredno iznad ekvatora. Kiša pada cele godine, ali se njen intenzitet razlikuje od oblasti do oblasti. U okolini Langkavija kišna sezona je od aprila do decembra, dok je najsunčaniji mesec januar. Na Penangu više sunčanih dana ima u februaru. Glavni grad Kuala Lumpur je idealan za posetu u junu, ali manje-više kiša pljušti tokom cele godine. Na severnoj obali Bornea u februaru i martu padavine ima daleko manje.


Singapur je poznat po visokim temperaturama i vlažnosti vazduha tokom cele godine. Kiša pada stalno, a posebno po podne. Februar je najsunčaniji mesec u godini.


Rajski Bali je pomalo atipičan u odnosu na većinu tropskih destinacija s obzirom na činjenicu da je top sezona na ovom indonežanskom ostrvu od jula do septembra. Jutarnja temperatura je oko 24 stepena, a dnevna 31 stepen. Izrazita kišna sezona traje od novembra do marta.


Havajska ostrva su poznata po konstantnoj temperaturi tokom cele godine. Količina padavina zavisi od ostrva do ostrva. Severoistočna strana arhipelaga ima više kišnih dana zbog uticaja vazdušnih struja, a top sezona je u januaru, februaru i junu.


Ostrva Francuske Polinezije imaju istu klimu tokom cele godine, mada na Bora Bori pada malo više kiše nego na Tahitiju i Morei. Maksimalna temperatura u toku dana je oko 25 stepeni, a temperatura mora je otprilike ista. Kišna sezona traje od decembra do aprila, a pravo vreme za posetu je od jula do septembra.
 
Natrag
Top