Kad je dete perfekcionista

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Kad je dete perfekcionista

Majda Janežić, psiholog | 06. novembar 2010. 21:00| Večernje novosti

Kako da se postavimo prema našem detetu jer presavesno ispunjava svoje školske obaveze, iako mi od njega to uopšte ne tražimo



Dobro je što ste prepoznali da i preterivanje u dobrim stvarima može biti problem, baš kao i totalno suprotno ponašanje. Vašem detetu je potrebna pomoć jer kroz ispunjavanje svojih školskih obaveza do perfekcije, ono pokušava da reši neku drugu teškoću sa kojom nije u stanju da se direktno izbori. Najčešće se radi o gubitku poverenja u sebe, osećanju niže vrednosti ili nedostatku sigurnosti. Perfekcionizam tu pomaže tako što detetu ponovo stvara dobru sliku o samom sebi - onu koja mu vraća igubljeno poverenje i samopouzdanje. Nevolja je "jedino" u tome što se kriterijumi perfektno obavljenog posla stalno podižu, sve dok dete ne bude potpuno iscrpljeno u težnji da ih dostigne. Lek za ovu situaciju nalazi se u tome da dete prihvati da savršenstvo ne postoji, te da ni ono samo ne treba i ne može biti savršeno. U tome vam od koristi mogu biti sledeće "čarobne" rečenice:

* "To može svakom da se desi."
Ovodetetu treba reći kada pogreši, a prethodno je uložilo napor da nešto uradi. Možete navesti primere slavnih ličnosti koje su i pored svoje neprikosnovene genijalnosti pravili greške ili postizali ispodprosečne rezultate. Ovo posebno vredi ako dete među njima ima svoje idole (muzičare, sportiste...). Važno je da istaknete kako takvi "porazi" nisu umanjili vrednost i veličinu dela poznatih ljudi.


* "I ja sam imao/la sličan problem kada sam bio/la tvojih godina."
Deca ne znaju kakvi su bili njihovi roditelji kada su bili mali. Ona ih vide takvima kakvi su sada i često ono što roditelj ume da uradi ili postigne detetu izgleda savršeno i nedostižno u poređenju sa onim što ono može. Zato je jako važno da detetu predočite kako ste i vi imali teškoća i neuspeha u njegovom uzrastu, pa ste ih vremenom prevladali. Detetu će mnogo značiti to vaše priznanje i imaće doživljaj da ga razumete.


* "Verujem u tvoje sposobnosti."
Do izvesnog uzrasta, deca imaju takvu sliku o sebi kakvu imaju osobe kojima ono najviše veruje, a to su mama i tata. Prema tome, pokazujući svom detetu da verujete da je ono spretno, sposobno, vešto i sl., u stvari popravljate njegov vlastiti doživljaj sebe. A kada bude bolje mislilo o sebi, i težnja ka perfekciji izgubiće značaj.



 
Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.773
Ovakav slučaj nisam imala. Deca su mi uvek bili odlični đaci. Ali su bili kampanjci. Niti su učili previše niti su se previše nervirali kad a su omanuli.
Deca koji su perfekcionisti verovatno imaju neke korene zašto su takvi. Verovatno da neko vrši pritisak na njih možda čak i nesvesno i nenamerno. Smatreju da se od njih to očekuje da budu nepogrešivi. Trebali bi roditelji prvo da preispitaju sebe da negde ne greše.
Znam jednu bivšu studentkinju koja je zbog ocene 9 završila na psihijatriji i nikada se više nije oporavila u smislu da nije studije završila. Tako da to i nije baš tako naivno.
 
Natrag
Top