Kačinjski kriv za nesreću?

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Poljska strana odgovorna za nesreću kod Smolenska


Kačinjski kriv za nesreću?





Tanjug | 12. 01. 2011. - 13:19h | Foto: AFP, Reuters

Za avionsku nesreću, u kojoj je u aprilu prošle godine, kod Smolenska, poginuo poljski predsednik Leh Kačinjski, kriva je isključivo poljska strana, a ruski kontrolori leta nisu napravili nijednu grešku, zaključeno je u danas objavljenom konačnom izveštaju ruskog Međuvladinog komiteta za avijaciju koji je vodio istragu.
29712_poljska-mimohod-reuter_f.jpg


Prisustvo Kačinjskog u avionu, koji se 10. aprila srušio kod Smolenska u Rusiji, odvodeći u smrt svih 96 putnika i članova posate, bilo je ključni faktor koji je doveo do pada letelice, pokazali su rezultati istrage Međuvladinog komiteta za avijaciju.

"On će poludeti", rekao je jedan od članova posade, misleći na Kačinjskog, kako se moglo čuti na audio snimku leta čiji su delovi pušteni na konferenciji za novinare tog komiteta.

Tusk prekinuo odmor zbog izveštaja
50154_0605-poljska-foto-reuter_t.jpg

Poljski premijer Donald Tusk hitno je danas prekinio porodični odmor u inostranstvu i vratio se u Varšavu nakon što je u Moskvi objavljen izveštaj o uzrocima avionske nesreće kod Smolenska aprila prošle godine u kojoj su poginuli Kačinski i još 95 putnika.

"Očekivana negativna reakcija glavnog putnika na preporuku da avion ne sleti po
planu predstavljala je psihološki pritisak na članove posade i uticala je na odluku da se sletanje nastavi", izjavija je direktorka Medjuvladinog komiteta za avijaciju Tatjana Anodina.

Kako su prenele agencije, u izveštaju je navedeno da je pritisak na posadu da sleti po lošem vremenu direktno vršio komandant vazduhoplovstva koji se nalazio u kokpitu. Obdukcioni nalaz je pokazao da je on imao veliku količinu alkohola u krvi.

Anodina je kazala i da posada u trenutku poletanja iz Varšave nije imala podatke o vremenskim uslovima.
29611_poljska-kacinski2-afp_f.jpg

Avion "Tu-154" pao je kod Smolenska 10. aprila prošle godine pri manevru sletanja po gustoj magli, a u nesreći je poginulo ukupno 96 ljudi. Kačinjski je predvodio delegaciju koja je putovala na komemorativnu svečanost u Katinsku šumu, gde je pre 70 godina po nalogu Staljina ubijeno 22.000 Poljaka.
 
Natrag
Top