Šta je novo?

Kačinjski: Iza izbora Angele Merkel kriju se "opskurne sile"

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Kačinjski: Iza izbora Angele Merkel kriju se "opskurne sile"


Tanjug |


Bivši poljski premijer Jaroslav Kačinjski, lider opozicione partije Prava i Pravde, ustremio se na Nemačku i na njenu kancelarku Angelu Merkel iznevši u svojoj novoj knjizi sumnju da se iza njenog izbora na to mesto kriju "opskurne sile" i da je do njega došlo samo nekoliko dana uoči izbora u Poljskoj, pišu poljski mediji.

180980_jaroslav-kacinjski-afp_f.jpg


"Mislim da izbor Angele Merkel na mesto kancelara nije uopšte slučajan, ali to ubeđenje prepuštam politikolozima i istoričarima", naveo je Kčinjski u knjizi "Poljska naših snova".


"Ono sto je važno to je da Merkelova želi potčinjenost Poljske, možda laganu potčinjenost ali ipak potčinjenost", istakao je on.


"Merkelova je deo one generacije nemačkih političara koji hoće da rekonstruišu imperijalnu snagu Nemačke. Strateška osovina sa Moskvom je jedan njen element i Poljska ne sme da predstavlja prepreku. Naša zemlja mora biti potčinjena na ovaj ili onaj način", preneo je francuski "Figaro" reči Kačinjskog.


Na pitanje novinara da objsani ove izjave, Kačinski je odgovorio: "Ona (Merkelova) zna šta sam hteo da kažem." Kada su ga ponovo upitali da li to znači da postoji veza Merkelove sa obaveštajnom službom nekadašnje Demokratske republike Nemačke, Kačinjski to nije negirao ali je odbio da kaže nešto više."Neka manja Poljska"
On nije krio ni svoj kritički stav prema Nemačkoj, rekavši da je ubeđen da je pravi cilj Angele Merkel da preko poljskog premijera Donalda Tuska dominira Poljskom.


Kačinjski je rekao i da je zabrinut zbog nemačkih ulaganja u zapadni deo Poljske. On je napomenuo da su to nemačke teritorije koje je Poljska dobila posle Drugog svetskog rata po odluci saveznika, u zamenu za one koje je izgubila za račun Sovjetskog saveza.


"Jednoga dana bi mogli da se probudimo u jednoj manjoj Poljskoj", upozorio je Kačinjski.
 
Top