Šta je novo?

Kabul: Zaplena 10 tona eksploziva

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]Kabul: Zaplena 10 tona eksploziva
[/h] Izvor: TanjugKabul -- Avganistanske vlasti zaplenile su 10 tona eksploziva i privele pet pobunjenika. Tri Pakistanca i dva Avganistanca pripremali napad na Kabul.

18490220804f927557043cc875709181_368x242.jpg
Avganistanske snage bezbednosti u Kabulu privele su pet pobunjenika koji su kod sebe imali 10 tona eksploziva koji su nameravali da upotrebe u velikom napadu na prometne oblasti prestonice, izjavio je portparol avganistanskog Nacionalnog direktorata za bezbednost Šafikulah Tahiri.
"Da je upotrebljena, ova količina eksploziva je mogla uzrokovati velike žrtve", kazao je Tahiri.

Eksploziv je pronađen u predgrađu Kabula u 400 vreća koje su bile sakrivene ispod gomila paradajza u zadnjem delu jednog kamiona.

"Uhvaćena su trojica pakistanskih terorista i dvojica njihovih avganistanskih saradnika koji su stavili eksploziv u vreće od paradajza", rekao je Tahiri, a preneo Rojters.

On je dodao da su uhapšene obučavali pripadnici pakistanskih talibana koji imaju jake veze sa avganistanskim talibanima.
Avganistanski zvaničnici već dugo optužuju Pakistan da koristi pobunjeničke grupe, poput avganistanskih talibana, kao svoje zastupnike u Avganistanu.

Pakistanska vlada negira da podržava pobunjenike ili im pruža utočište na svojoj teritoriji.

Pobunjenici su ove nedelje pokrenuli koordinirani napad na četiri pokrajine i gađali delove Kabula u kojima se nalaze diplomatska predstavništva i zgrade vlade raketama i puščanom paljbom, u, kako su rekli, znak odmazde zbog toga što američki vojnici zlostavljaju Avganistance.

Avganistanski talibani su preuzeli odgovornost za ove napade i najavili da narednih meseci planiraju slične napade.

Ovi napadi su odraz otpornosti pobunjenika skoro 11 godina posle zbacivanja talibana sa vlasti u Avganistanu.

 
Top