Šta je novo?

Južnoafrička Republika

Učlanjen(a)
17.11.2009
Poruka
307
Pitermaricburg

хвала ти. мало се зезам, мада бих стварно волео да нађем нешто о марицбургу.

Ево за почетак:

U toku 20 godina na jugu afričkog kontinenta, Gandi je nekoliko puta bio u zatvoru. Dešavalo mu se i da ga u mestu Pitermaricburg izbace iz voza zato što je odbio da pređe iz prvog u treći razred, iako je imao kartu za najskuplju klasu, koja je bila rezervisana za belce.

Ево за наставак:

Kvazulu-Natal
Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije

Kvazulu-Natal (engl. KwaZulu-Natal), (skr. "KZN"), je provincija u Južnoj Africi. Do 1994. teritorija koju zauzima Kvazulu-Natal se sastojala od provincije Natal i svih delova koji su činili Bantustan Kvazulua. Administrativni centar je Pitermaricburg.

А колико ја знам, део Питермарицбурга већ неколико месеци нема телефонске и интернет везе зато што су - гле чуда - покрадени неки каблови. Неко би рекао да је свет мали.

pietermaritzburg.jpg


pietermaritzburg.gif


И жирафа која није из Јагодине, него из ПитерМарицБурга:

pietermaritzburg-tala-game-reserve.JPG
 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.791
Vodič kroz Južnu Afriku: Lepa, ali opasna

01. 06. 2010. 17:45h| Vestionline

Vodič kroz Južnu Afriku: Lepa, ali opasna

Fudbalsko prvenstvo koje počinje 11. juna u Južnoafričkoj Republici tu će zemlju u narednih mjesec dana pretvoriti u najpoželjnije turističko odredište na svetu.

66715_6_f.jpg


Ako se odlučite da potrošite malo bogatstvo na avionsku kartu i smeštaj u kvalitetnijem i sigurnijem hotelu, dobra vest je da karata za utakmice ima. Prema poslednjim podacima organizatora, nijedna od 64 utakmice nije rasprodata pa je slobodno ostalo čak 160 hiljada ulaznica. Glavni razlog za to je svakako cena, jer zavisno od mesta, za kartu treba izdvojiti od 160 do čak 900 dolara.

Budući da je reč o zemlji s velikom stopom kriminala i izuzetno nesigurnim gradovima, nešto više novca nego inače treba izdvojiti i za smeštaj, jer se preporučuje odsedanje u poznatim hotelima u gradskim središtima. Cene kreveta kreću se od najjeftinijih hiljadu randa (oko 90 evra) do čak 49 hiljada randa.

U potrazi za hotelom najpouzdanije je krenuti od internet stranice svetske fudbalske organizacije Fife, koja je angažovala jednu britansko-švajcarsku kompaniju za pronalazak pouzdanog smeštaja u hotelima ili proverenim prenoćištima. Ali nedugo nakon što su krenule rezervacije uvidelo se da će se tražiti krevet više pa su koristi od toga imale i susedne zemlje poput Mozambika, Namibije i Bocvane.

66711_2_kf.jpg


Svako ko problem kriminala u Južnoafričkoj Republici shvata olako mora biti svestan podatka da se u toj zemlji svakoga dana u proseku dogodi 50 ubistava i gotovo stotinu silovanja. Isto tako, izgleda da nema stanovnika glavnog grada Johanesburga koji nije bio žrtva ili barem svedok nekog nasilnog čina.


66713_4_kf.jpg


Posetioce začude i električne ograde na kućama srednje klase po predgrađima, kao i znakovi da se imovina štiti vatrenim oružjem. Treba se naviknuti i na činjenicu da su u neposrednoj blizini raskošnih šoping molova ulice koje je najbolje izbegavati nakon mraka.


Ipak, iako se na ulicama ne preporučuje nošenje nakita ili telefoniranje, ne treba biti ni paranoičan jer mnogi su Južnoafrikanci prijateljski raspoloženi prema turistima, a kriminalce mrze više od svega.

Navijačima koji planiraju da prave nerede lokalna policija je, s druge strane, poručila da neće imati milosti, a svi prekršioci zakona najpre će biti pritvoreni u posebno uređenim zatvorima-vozovima, kojima će ih transportovati u zatvore.


Klima

66710_1_if.jpg


Iako su Evropljanima prve asocijacije na Afriku vrućina, kratki rukavi i sunčane naočare, valja imati na umu da je šesti mesec na južnoj hemisferi razdoblje zime pa temperature po noći mogu pasti i ispod nule.


Ali s obzirom da su zime kratke, retko koja zgrada ima centralno grejanje pa se tokom hladnijeg junskog dana u Južnoj Africi možete smrznuti. Sa sobom zato svakako morate imati jaknu, posebno ako se spremate na utakmice u Johanesburgu i Kejptaun.

Gradovi domaćini

66716_7_if.jpg


Bloemfontein –
pravosudno središte, u čijoj su blizini lokalne atrakcije: nacionalni park Golden Gate, najstariji krater na Zemlji Vredefort Dome, čija se starost procenjuje na više od dva miliona godina.

Cape Town – jedan od najbolje pozicioniranih gradova na svetu, smešten između okeana i planina na krajnjem jugu Afrike. Za lepa vremena pogled na okean seže i do 200 kilometara. Osim zatvora gde je robijao bivši predsednik Mandela turistička atrakcija u blizini grada je i bogato vinorodno područje.

Durban – 'najzaposlenija luka' Afrike, grad poznat po tzv. zlatnoj milji, odnosno kilometarskoj plaži punoj restorana, kafića i klubova. Budući da je prosečna godišnja temperatura mora 15 stepeni, pogodan je za celogodišnje kupanje, čak i zimi. U blizini je područje gde žive stanovnici plemena Zulu i mesto na kome su se sukobili s britanskim vojnicima.

Johannesburg – 'grad zlata' i zelenila, poznat i kao New York Afrike. Poslovno središte JAR-a na glavnom trgu ima spomenik bivšem predsedniku Nelsonu Mandeli, a među brojnim pozorištima, galerijama i muzejima je i onaj posvećen istoriji aparthejda.

Nacionalni park Kruger


66717_south-africa-elephant-road-block-kruger20090428100220_if.jpg


Nelspruit –
grad okružen mnogim vrtovima, šumama i prirodnim rezervatima, u čijoj je blizini i poznati nacionalni park Kruger. U predahu od utakmica posetioci se ovde mogu opustiti u planinarenju ili obilasku planinskih klanaca na konjima.

Polokwane – malen i miran gradić koji u svojoj blizini takođe ima nekoliko rezervata i mesta za zabavu. U muzeju na otvorenom mogu se upoznati običaji domorodačkog naroda Bakone iz plemena Sotho.

Port Elizabeth – lučki grad koji podjednako zanima posetioce željne odmora, ali i ljubitelje arhitekture. Kuća opere je primer viktorijanske gradnje, a u gradu je i najveći broj građevina iz razdoblja art nouveaua. Rodno je mesto Nelsona Mandele i mnogih drugih istaknutih boraca protiv aparthejda.

Pretoria – poznat i pod imenom Tshwane, administrativno je središte JAR-a i sedište najvećeg broja ambasada, istorijskih građevina i muzeja.

Rustenburg – smešten na obroncima planine Magaliesburg, najviše je mesto u državi. Na 1.852 metra nad morem bio je taktičko uporište i mesto mnogih bitaka u 19. veku. Dom je najbogatijeg plemena Bafokeng i 30 kilometara udaljen od Sun Cityja, južnoafričkog Las Vegasa, smeštenog u džungli.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.791
Južna Afrika: Da li znate...

MONDO AFRIKA: Da li znate...

14. jun 2010. 18:32 > 18:37


...koliko Južna Afrika ima glavnih gradova, koliko se jezika govori, kako se "tepa" Johanesburgu...

v173128p0.jpg


Da li znate o Južnoafričkoj republici:

- "bafana, bafana" je nadimak fudbalske reprezentacije i u prevodu znači "momci, momci";


- ima 11 zvaničnih jezika;


- sa površinom od 1.219.912 kvadratnih kilometara, ona je 25. na svetu, a deveta u Africi;


- crno stanovništvo čini 75,2 odsto od ukupnog broja, belaca ima 13,6, mešanaca 8,6, a azijata 2,6;


- izlazi na dva okeana - Atlantski i Indijski;


- najzastupljenija religija je hrišćanstvo - prema poslednjem popisu iz 2001, hrišćani su činili 79,7 odsto stanovništva, muslimani 1,5, indusi 1,3, jevreji 0,2, ostalih vera 2,3, nije se izjasnilo 1,4, a nijednoj veri ne pripada 15,1 odsto;


- nacionalna valuta je rand, a u zavisnosti gde se menja, za jedan evro dobije se između osam i devet randi;


- ima tri glavna grada - najveći od ta tri je Kejptaun, u kojem je smešten parlament, Preorija je središte izvršne vlasti, a u Blumfontejnu se nalazi sud;


-
Vlada je 2006. odlučila da se ime Pretorije promeni u Čvane (Tshwane), kako se zove oblast kojoj grad pripada, ali je zbog mnogih protivljenja tome, naziv ostao nepromenjen. Ipak, na tablama u Pretoriji gotovo svuda pored tog imena stoji i Čvane;

- Johanesburg je najveći grad u državi i najveći na svetu koji nije stacioniran na reci, jezeru ili obali mora ili okeana. U njegovom širem području ima više od deset miliona stanovnika. Meštani ga zovu skraćeno "Džo-burg";

- najviši bandži džamping na svetu nalazi se u Port Elizabetu - skače se sa visine od 216 metara;


- vozi se desnom kolovoznom trakom i volani na automobilima su sa desne strane;


- država Lesoto nalazi se u Južnoj Africi, odnosno Lesoto je u potpunosti obuhvaćen teritorijom Južne Afrike;


- BEE (Black Economic Emporwerment) je nacionalni program po kojem, u slučaju da imaju isto iskustvo i obrazovanje, uvek tamnoputi stanovnika mora da ima prvenstvo na konkursu za posao u odnosu na belog.


(izveštač
Monda sa Mundijala - Rade Jakšić)

 
Top