Šta je novo?

Jovan Kolundžija za "Blic": Ministri kulture nisu se proslavili

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.814
Jovan Kolundžija za "Blic"


Ministri kulture nisu se proslavili


Nije bilo jasnog plana, zato su nam umetnici cenjeniji u inostranstvu nego kod kuće. Sebe ne vidim na tom mestu

1_zpsb093f989.jpg


Jovan Kolundžija, naš cenjeni virtuoz na violini, održaće solistički koncert pod nazivom „Tonski monolozi“ večeras (20.00) na sceni Kolarca u okviru programa Beogradskog letnjeg festivala. Na programu su instrumentalno zahtevne Sonata br. 1 u g-molu i Partita br. 2 u d-molu Johana Sebastijana Baha i omiljeni klasik publike Koncert za violinu Frica Krajslera.

- Bahove kompozicije od svakog muzičara prave disciplinovanog spartanca. Da bi ih izveo na vrhunskom nivou, koji je publici jedino prihvatljiv, mora da ih vežba celog života. Uvek sam morao da pronađem vremena za Baha tokom karijere jer od kampanjske pripreme njegovih dela pred sam koncert nema ništa. Gledao sam svoje kolege kako očajni izlaze sa scene jer su pomislili da Bahovu genijalnost mogu da obrade i usvoje za par nedelja. Siguran sam da će publika večeras uživati, čuti i razumeti zašto se nekoliko decenija pripremam da sviram Bahove kompozicije koje spajaju jednostavnost i vatromet emocija - kaže za „Blic“ maestro Kolundžija.

Prošlog januara Klub privrednih novinara Srbije proglasio ga je za menadžera 2013. godine u kulturi. Kolundžija je osnivač Centra lepih umetnosti „Gvarnerijus“, koji je od osnivanja 2001. godine realizovao oko 800 umetničkih projekata. Ipak, Kolundžija ne vidi sebe kao potencijalnog ministra kulture.

- Život sam posvetio violini i ne nameravam da od toga odustanem. Dog god mi to zdravlje bude dozvoljavalo, nastupaću pred publikom jer je to moja umetnička strast. Pozicija i odgovornost ministra kulture su najvažniji u državnoj administraciji. Za to su potrebni ljudi koji mogu da štite interese društva ispred interesa političke elite. Čovek svim svojim kapacitetima mora da se posveti tom poslu, a ja bez violine ne mogu - poručuje Jovan Kolundžija.

O učinku ministara kulture u prethodnih dvadeset godina, maestro nema visoko mišljenje.

- Oni koji su bili ministri u punom mandatu nisu se proslavili. Kulturna politika je bila tek eho ideoloških određenja partija na vlasti. Nije bilo jasnog plana finansiranja i funkcionisanja vrhunskog stvaralaštva. Zato su nam vrhunski umetnici cenjeniji u inostranstvu nego kod kuće. Verujem da ćemo jednom od ministra Tasovca saznati šta mu je namera, kad odluči da to podeli s javnošću. Do tada nam ostaje da se nadamo da će se kultura u Srbiji preobraziti kao Beogradska filharmonija - kazao je Kolundžija.

Kičma i ramena trpe

- Moja ramena i kičma stoje po nekoliko sati svakog dana u neprirodnom položaju dok sviram violinu. Plivanje je najbolji način da dovedem telo u normalu za vreme pripreme teških koncerata. Kako je more daleko, svakog dana vozim kućni bicikl i radim gimnastičke vežbe. Nekada sam pred nastupe trčao onih devet kilometara oko Ade Ciganlije, ali godine mi to više ne dozvoljavaju - kaže Kolundžija.

O Bemusu

Jovan Kolundžija nalazi se u Odboru za pripremu ovogodišnjeg Bemusa.
- Skupština grada odvojila je samo 10 miliona dinara za program Bemusa i nije nam bilo lako da osmislimo relevantan program. Uspeli smo da za otvaranje Bemusa 20. oktobra u Sava centru obezbedimo akademski nacionalni hor „Glinka“ iz Sankt Peterburga - kaže Kolundžija.

Izvor: Blic Online
 
Top