Josip Broz Super Star(i)

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.538
Josip Broz Super Star(i)
B92
Hrvatska, pritisnuta krizom i nemaštinom, odlučila je da na bubanj stavi i ceo Kumrovec, ocenjujući da bi, ako niko drugi, bar Tito mogao da privuče investitore. Titova rezidencija u Kumrovcu, gde je nekad bio hotel, godinama stoji prazna, a uskoro bi mogla da postane prvorazredna turistička atrakcija.

128252262053e778f3863c3281711264_orig.jpgInteresovanje za vilu, na kojoj je godinama katanac, pokazao je biznismen Damir Ciglar i ponudio projekt „Josip Broz Super Star(i)“. Igra je to reči, jer su Tita zvali Stari, a mladi direktor reklamne agencije iz Zagreba misli da se na Titu mogu zaraditi lepe pare, jer su ionako mnogi u Hrvatskoj digli ruke od sadašnjih političara.

Ciglar je rođen u Krapini, a sa projektom je već upoznao i Kumrovčane, koji sa mnogo simpatije gledaju na sve pokušaje da se uz pomoć Tita revitalizuje njihov kraj. Zagrebački stručnjak za reklamu je zamislio da se u bivšoj rezidenciji napravi postavka koja bi prikazivala Titovu veličinu i zasluge koje je imao u svetskoj politici u prošlom veku. Josip Broz bi trebalo da bude prikazan kao jedan od najozbiljnijih državnika, kao istaknuta istorijska ličnost, ali i kao čovek koji je kao Supermen „čupao“ rešenja i u nemogućim situacijama.

150537966753e778f49e0c8147170946_v4%20big.jpg

Titova rodna kuća


- Kada se izlazi iz muzeja osećaj mora da bude da je samo nebo granica - objasnio je projekt Damir Ciglar, a čini se da ima i podršku države, koja je informisana o njegovim planovima.

Iza kulisa se već dogovaraju detalji, pre svega finansijski, jer obnova Titove vile nije jeftin poduhvat. Zgrada je sasvim zapuštena, pa se pretpostavlja da bi trebalo oko tri miliona evra da Tito Superstar dobije muzejsko mesto u svojoj bivšoj rezidenciji. Već decenijama vila, koja je pre bila hotel, stoji napuštena, a sličnih ideja da se obnovi i pretvori u muzej bilo je i do sada. Maštalo se i o evropskim fondovima, preuređenju Kumrovca u Titolend, pa čak i maksimalnoj komercijalizacije koja bi uključila izgradnju zabavnog i edukativnog parka, ali ništa od toga nije urađeno. Dugo vremena je u Hrvatskoj bio otpor prema Titu, ali to se menja poslednjih godina, a zanimanje za pokojnog maršala sve više pokazuju i generacije onih koji su rođeni davno posle Tita. Dovoljno je prelistati knjigu posetioca u Titovoj rodnoj kući da se vidi oduševljenje prema bivšem predsedniku.

„Josip Broz Super Star(i)“ - autor tog projekta tvrdi da bi trebalo iskoristiti činjenicu da se Tito vraća u modu.

Ali, kako se danas sve vrti oko para, budući investitori razmišljaju kako ceo projekt komercijalizovati i privući sve više ljudi da dođu u Kumrovec. Tako je u planu i uređenje vrta oko Titove rezidencije, koji bi bio pretvoren u park. Isto tako koristila bi se i savremena tehnika da se prikaže Titov život, ali i život u bivšoj državi, a u blizini budućeg muzeja bili bi organizovani i koncerti i pozorišne predstave. O suvenirima, zasada, niko ne govori, ali Kumrovec je i do sada najviše zarađivao na Titovom liku, pogotovo u vreme kada se obeležavao njegov rođendan.
 
Natrag
Top