Šta je novo?

Još nema dogovora o jeziku u školama

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Još nema dogovora o jeziku u školama
Beta | 29. 08. 2011. - 16:30h

PODGORICA - Crnogorski premijer Igor Lukšić i predstavnici tri opozicione stranke nisu ni danas postigli dogovor o nazivu predmeta u školskoj nastavi koji se odnosi na jezik.

167356_cg_hs.jpg


Premijer je ranije predložio da u nazivu, ispred kose crte, bude samo crnogorski jezik, a da se učenici opredele za dopunu naziva predmeta iza kose crte, u skladu sa jezikom koji njima odgovara.


Opozicioni predlog, sa crnogorskim i srpskim jezikom ispred kose crte, a razdvojeni zarezom, znači izjedanačavanje crnogorskog i srpskog jezika, što nije u skladu sa Ustavom Crne Gore po kome je crnogorski jezik službeni, a svi ostali jezici u službenoj upotrebi.

Predstavnici Nove srpske demokratije (NSD), Socijalističke narodne partije (SNP) i Pokreta za promjene (PZP) Andrija Mandić, Srđan Milić i Nebojša Medojević su danas rekli da će razgovori biti nastavljeni, ali sa "suženim prostorom" za postizanje kompromisa.

Mandić je danas kazao da svoju decu neće slati u školu dok ne bude nađeno za njega prihvatljivo rešenje za status srpskog jezika. Od dogovora vlasti i opozicije zavisi da li će Zakon o izboru odbornika i poslanika biti usvojen dvotrećinskom većinom što je uslov da Evropska komisija na jesen Crnoj Gori odobri početak
pregovora za pristupanje zemlje Evropskoj uniji.


Srpski nacionalni savet je danas ocenio da je "nemoguće" u školama istovremeno, na istim časovima, učiti crnogorski i srpski jezik. Stoga bi, kako je rečeno, trebalo formirati odvojena odeljenja za crnogorski i srpski jezik.

Član SNS-a Predrag Vukić je predložio da se u Podgorici osnuje "srpska pravoslavna gimnazija".
 
Top