Šta je novo?

Još jedna nameštena zamka iz EU: Mađarska će u Srbiju vraćati 99 odsto migranata

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
11.10.2009
Poruka
63.897Usvajanjem amandmana na zakon o azilantima mađarski graničari i carinici će od sredine septembra moći da na licu mesta vrate sve za koje prosude da su ekonomski emigranti.

Ovakva tvrdnja stiže od Anastine Kalijus, aktiviskinje mađarskog udruženja Migsol (Solidarnost sa emigrantima), koja se bavi kritikom emigrantske politike svoje vlade i tumačenjem novih zakona u vezi sa dobijanjem azila.

Kalijus je u intervjuu beogradskoj „Politici“ rekla da po izmenjenom zakonu emigranti praktično neće moći da zatraže azil i da će biti vraćani odakle su stigli.

Vraćanje u Srbiju će biti moguće jer je Vlada već u julu usvojila listu „trećih sigurnih zemalja“, na kojoj je i južni sused, tako da svako ko je stigao preko Srbije nema pravo da traži azil.


A takvih je ove godine 99 odsto od svih izbeglica i emigranata koji su ušli u Mađarsku, upozorio je i Helsinški odbor za ljudska prava. S druge strane, emigranti i izbeglice ne žele u Srbiju iako im se tamo, prenosi utiske sa terena Kalijus, ljudi više sviđaju zbog „mediteranskog mentaliteta“.

U Migsolu kritikuju ovakvu politiku vlade Viktora Orbana koja, u strahu od jačanja radikalne desničarske opozicije, preuzima antiazilantsku retoriku Jobika (Pokret za bolju Mađarsku). U praksi se povlače ksenofobične poteze, poput „nacionalne konsultacije“ – kvazireferendumskih listića kojima bi trebalo da se građani izjasne o politici prema emigrantima, koja se brani strahom od navodnog terorizma, bolesti, nekakvog evropskog kalifata….

Među 13 amandmana koji su već pripremljeni, pored (ne)davanja azila stoji i da će na granici moći da se protiv ilegalnih emigranata upotrebi i vojska. Dalje, određena oblast može da se proglasi kriznom, i tamo zabrani ulaz a ona „brani“ gumenim mecima, suzavcem pa i bojevom municijom.


izvor : mondo.rs
 
Top