Šta je novo?

Još dve Andrićeve zbirke priča

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Još dve Andrićeve zbirke priča

Izvor: Tanjug

U godini u kojoj se navršava 50 godina otkako je Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu za književnost, izdavačka kuća "Laguna" objavila je još dve njegove knjige i time zaokružila ekskluzivnu kolekciju od šest tematski raspoređenih zbirki priča znamenitog književnika.

11181434604e253c20efffb466764262_orig.jpg


Komplet sadrži "Priče o osobenjacima i malim ljudima", "Beogradske priče", "Sarajevske priče", "Priče o moru", "Turske priče" i "Priče o selu", navadeno je u saopštenju "Lagune".

Posle objavljivanja prve četiri knjige - "Priče o osobenjacima i malim ljudima", "Beogradske priče", "Sarajevske priče" i "Priče o moru", iz štampe su izašla još dva naslova koja zaokružuju ovu ediciju - "Turske priče" i "Priče o selu".

Jedanaest pripovedaka iz zbirke "Turske priče" po egzotičnosti tema i udaljenom istorijskom trenutku nalikuju, smatra izdavač, kakvom rukavcu iz "Hiljadu i jedne noći".

U njima Andrić rasvetljava istorijske, verske, kulturološke i socijalne specifičnosti jednog tegobnog prostora stvorenog u patnji i krvi.

Andrićeve "Priče o selu" pripovedaju o seoskom životu, stradanju, dramama, muci, ali i o razumevanju, snazi i istrajnosti seljaka, dajući sasvim novu dimenziju razumevanja bogatog pripovedačkog stvaralaštva ovog pisca.

Zbirke Andrićevih dela objavljuju se već godinama, a u "Laguni" smatraju da "mladi ljudi, pripadnici nove generacije, zaslužuju da pročitaju Andrića u novom ruhu".

Edicija je rađena u saradnji sa Zadužbinom Ive Andrića iz Beograda.
 
Top