Joko Ono na "Oktobarcu"

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.292
Joko Ono na "Oktobarcu"

Selektori Gunar i Danijel Kvaran najavili da će Beograd na jesen biti svetska umetnička prestonica. Među zvezdama 57. Salona su Kifer, Bel, Elijason, Sindi Šerman, Takaši Murakami...

16-joko-ono1_620x046fbab17bd80ea9c.jpg

UMETNICA Joko Ono stiže u Beograd Foto AP

U SEPTEMBRU i oktobru, Beograd će biti centar umetničkog sveta, obećao je Gunar Kvaran, koji je sa svojom suprugom Danijel Kvaran, umetnički direktor 57. Oktobarskog salona, na današnjem predstavljanju selekcije koju su nazvali "Lepota kakofonije".

Među 68 umetnika iz 27 zemalja, sa svih kontinenata osim Australije, čiji radovi reprezentuju raznolikost trendova u savremenom likovnom stvaralaštvu su i neka od vodećih imena globalne scene - Anselm Kifer, Lari Bel, Olafur Elijason, Sindi Šerman, Takaši Murakami, Hito Stejerl... Najveća zvezda, čiji je dolazak u Beograd najavljen, sigurno je - Joko Ono, koju šira publika, uz njen umetnički i politički angažman, zna i kao udovicu Džona Lenona.

- Istražujući koji se umetnici najbolje uklapaju u naš koncept - da trenutno u svetu ne postoje dominantne umetničke škole i trendovi, već da je karakteristika savremene scene raznolikost, diverzitet u svakom smislu - krenuli smo od Beograda i Balkana - istakao je Gunar Kvaran na konferenciji u Kulturnom centru Beograda. - U tom kontekstu umetnici sa Balkana su nam bili pravo otkrovenje. Za mnoge od njih znali smo i ranije, ali kroz njihovo prisustvo na sceni u Njujorku, Londonu, Parizu, Skandinaviji.

Vidljivo je, primetio je direktor i selektor Salona, da je među stvaraocima više žena, a čak 40 umetnika pripada najmlađoj generaciji.

- Snaga žena umetnika raste, sve je vidljivija u poslednje dve decenije - kazao je Kvaran, dodajući da će priču o ujedinjavanju suprotnosti dopuniti i pet potpuno različitih prostora beogradske izlagačke scene, koja je prema njegovim rečima veoma živa, dinamična i inventivna.

Izložbe predstojećeg "Oktobarca" tako će se odvijati u Galeriji KC Beograda, Galeriji SANU (prvi put uključena u Salon, a zahvaljujući kojoj će prema Kvaranovim rečima moći da u Beograd dođu i neka delikatnija i vrednija dela), zgradi Muzeja grada Beograda u Resavskoj ulici, Galeriji U10 (prostor mladih umetnika, aktivno uključenih u postavku) i Nezavisnoj umetničkoj asocijaciji "Remont".

Najveći kvalitet Oktobarskog salona, izložbe sa najdužim kontinuiranim trajanjem posle Drugog svetskog rata, istakla je Gordana Goncić, direktor KCB, upravo je taj što otvara dijalog, kako u našoj sredini, tako i sa svetom. Značaj i kvalitet ove manifestacije koja je postala bijenalna 2014. godine, Ivona Jevtić, gradski sekretar, potkrepila je podatkom da je 56. Oktobarski salon videlo 17.000 posetilaca.

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je da dolazak Joko Ono potvrđuje da Beograd postaje svetska umetnička prestonica, kao i izložba Marine Abramović, sledeće godine u MSU. On je otkrio da su u toku pregovori sa Marinom da jedna njena instalacija trajno bude postavljena tamo odakle je potekla - u SKC-u.

IZBOR SRPSKIH UMETNIKA

PO pozivu će na Salonu izlagati Vladimir Veličković, Dušan Maja Đorđević, Aleksandra Domanović, Marta Jovanović i Jelena Mijić, dok su radovi Tijane Kojić, Marije Calić, Branka Miliskovića, Nemanje Nikolića, Katarine Zdjelar, Nine Ivanović i Lidije Delić, izabrani na konkursu na koji je pristiglo 305 predloga.

(Novosti)
 
Top