Član
Učlanjen(a)
13.02.2010
Poruka
4.075
john_williams.jpg


John Towner Williams je Američki kompozitor, dirigent, pijanista i jedan od najpoznatijih kompozitora filmske muzike i soundtracka.
U njegovoj sedamdesetgodišnjoj karijeri. komponovao je neke od najpoznatijih pozadinskih melodija u istoriji filmske muzike, kao što su za film Jaws, The Star Wars saga, Superman, Indiana Jones filmovi, E.T. the Extra-Terrestrial, Hook, Jurassic Park, Schindler's List, Home Alone, i tri filma o Harry Potter-u. Komponovao je muziku za sve (osim dva) Spilbergova filma.
Takodje, komponovao je muziku za olimpijske igre, NBC Nightly News, DreamWorks Pictures produkcijski logo, i televizijske serije kao Lost in Space, mnogo clasičnih numera i bio dirigent Boston Pops Orckestru od 1980 do 1993.

John Williams je rodjen 8. februara, 1932, u Flushing (Queens), New York, kao Esther i John Williams-a, Sr. Njegov otac je bio jazz bubnjar koji je svirao sa Raymond Scott kvintetom. 1948 godine se seli u Los Angeles, gde pohadja North Hollywood srednju školu a zatim University of California, (UCLA). Studirao je privatno sa Italijanskim kompozitorom Mario Castelnuovo-Tedesco-m. 1952, Williams je primljen u U.S. Air Force, gde je komponovao i aranžirao muziku za Air Force Band kao deo svojih dužnosti. Nakon izlaska iz vojske, seli se u New City i završava Juilliard školu, gde uči pijano kod Rosina Lhévinne. Tokom ovog vremena, radio je sa jazz pijanistima po raznim klubovima i konačno u studiju sa kompozitorom Henry Mancini-jem. Williams je takodje poznat kao "Little Johnny Love" Williams . Takodje je ranih 60-tih radio kao muzički aranžer i vodja benda za mnoge popularne albume sa pevačem Frankie Laine-om.
Nakon završenih studija na Juilliard, Williams se vraća u Angeles, gde počinje svoj rad kao vodja orkestra u filmskom studiju. Zajedno sa mnogim kompozitorima, radio je takodje sa Franz Waxman-om, Bernard Herrmann-om, i Alfred Newman-om, i sa svojim muzičkim kolegama sa Conrad Salinger-om i Bob Franklyn-om. Williams je takodje bio i studijski pijnista, koji je svirao filmsku muziku kompozitora Jerry Goldsmith-a, Elmer Bernstein-a, i Henry Mancini-a. Snima sa Henry Mancini-jem muziku za film Peter Gunn (1959), Days of Wine and Roses (1962), i Charade (1963). Njegova prva kompozicija za B film je bila za Daddy-O, 1958, a prvo priznanje je dobio dve godine kasnije za film Because They're Young. Nakon toga je primećen u Hollywood-u zbog njegovog umeća da komponuje jazz, piano, i simfonijsku muziku.
Prvu nominaciju za Akademsku nagradu je dobio za film "Valley of the Dolls" (1967), a posle toga je ponovo bio nominovan za film Goodbye, Mr. Chips (1969).
1974 godine u kontakt s njim dolazi režiser Steven Spielberg za koga komponuje muziku za njegov prvi debi film The Sugarland Express. Spilberg je bio oduševljen sa njegovom muzikom za film The Reivers (1969), i bio je ubedjen da Williams može da komponuje za bilo koji njegov film. Godinu dana kasnije se dogovaraju za film Jaws. Iako predvidjen da bude klasičan triler, njegova dvominutna sekvenca iz filma postaje sinonim za ajkule i dolazak opasnosti. Muzika iz tog filma donosi Williams-u njegovu drugu nagradu Akademije za originalnu kompoziciju.
Za to vreme Spilberg preporučuje Williamsa George Lukasu, kome je trebao kompozitor za flm Star Wars (1977). Jedina dva Spilbergova filma na kojima Williams nije radio su Boja Purpura i Twilight zone.
Od 2000 godine Williams radi na filmovima o Harry Potteru.

Williams je takodje napisao mnoga koncertna dela , simfoniju, koncert za tubu, koncert za klarinet, wind simfonetu za ansambl, koncert za violončelo, koncerte za flautu i violinu i koncert za trubu.
Dobio je pet Academskih nagrada, četri Zlatna Globusa, sedam BAFTA nagrada, i 21 Grammy.
Odlikovan je sa prestižnom nagradom Richard Kirk na 1999 BMI Film i TV Awards. Ta nagrada se dobija svake godine kompozitoru za izuzetan doprinos filmskoj i televizijskoj muzici. Williams je primljen u Hollywood Bowl Hall of Fame 2000, i dobitnik je Kennedy Center Honors in 2004.

Godine 2006. je 45. put nominovan za Oscara, manje samo od Walta Disneya.


Nagrade i nominacije

John Williams je osvojio nagradu Saturn u kategoriji najbolja muzika za sljedeće filmove:

* Zvjezdani ratovi, Epizoda 4: Nova nada (eng. Star Wars) (1977)
* Bliski susreti treće vrste (eng. Close Encounters of the Third Kind) (1977)
* Superman (eng. Superman) (1978)
* Indijana Jones i pljačkaši izgubljene arke (eng. Raiders of the Lost Ark) (1981)
* E. T. - izvanzemaljac (eng. E.T. the Extra-Terrestrial) (1982)
* Umjetna inteligencija (eng. A.I.) (2001)
* Zvjezdani ratovi, Epizoda 3: Osveta Sitha (eng. Star Wars Episode III: Revenge of the Sith) (2005)


Izvor:wikipedija 
Poslednja izmena od urednika:
Top