Šta je novo?
UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
5.17592d23b8310b9794e31beeb398bbcdb61.jpg

Džon Tauner Vilijams (engl. John Towner Williams; 8. februar 1932) je američki kompozitor i pijanista. Smatra se jednim od najvećih američkih kompozitora svih vremena. On je komponovao neke od najpopularnijih, naprepoznatljivijih, i kritičkih hvaljenih komada filmske muzike u filmske istorije tokom karijere koja se proteže više od šest decenija. Dobitnik je 24 Nagrade Gremi, 7 filmskih nagrada britanske akademije, 5 Oskara i 4 Nagrade Zlatni globus. Sa 51 nominacijom za Nagradu akademije, on je drugi po broju pojedinačnih nominacija, nakon Volta Diznija.Godine 2005, Američki filmski institut je izabrao Vilijamsovu filmsku muziku za film Ratovi zvezda iz 1977. kao najbolju američku filmsku muziku svih vremena. Saundtrak za Ratove zvezda je dodatno sačuvan u Kongresnoj biblioteci u Nacionalnom regustru snimaka kao delo koje je „kulturno, istorijski ili estetski značajno”.

Vilijams je poznat je po tome što je stvarao muziku za mnoge poznate filmove kao što su Ajkula, Ratovi zvezda, Hari Poter i Indijana Džouns.On je sarađivao sa rediteljem Stivenom Spilbergom od 1974, komponujući muziku za sve osim četiri njegova igrana filma –– Duel, Ljubičasta boja, Most špijuna i Igrač broj 1.Drugi Vilijamsovi radovi obuhvataju tematsku muziku za Letnje olimpijske igre 1984, NBC fudbal nedeljom uveče, muziku „Misije” koju koriste NBC vesti i Seven vesti u Australiji, kao i muziku za televizijske serije Izgubljen u prostoru i Zemlja džinova, i scensku muziku za prvu sezonu Giliganovog ostrva.

Vilijams je isto tako komponovao brojne klasične koncerte i druge radove za orkestarske ansamble i solo instrumente. On je služio kao Boston Popsov glavni dirigent od 1980. do 1993. godine, i njihov je laureatski dirigent.On je uveden u Holivud boulovu galeriju slavnih 2000. godine, i bio je dobitnik počasti Kenedijevog centra 2004. godine i AFI nagrade za životno ostvarenje 2016. godine. Vilijams je komponovao filmsku muziku za osam od 20 najprofitabilnijih filmova u SAD (prilagođeno inflaciji)

Stvaralaštvo Dzona Vilijamsa:

 
Top